Menjar canvia el món

Activitats

Hem dissenyat activitats lúdiques especialment pensades per despertar l’esperit crític en espais d’educació en el lleure com són els esplais, el temps educatiu del migdia, les colònies, … que també es poden desenvolupar en escoles i instituts. Totes aquestes activitats estan relacionades amb les temàtiques de la proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN.

franja verduretes
Receptari

El receptari per canviar el món ha estat elaborat a partir de la participació dels infants i les receptes del Temps Educatiu del Migdia de Fundesplai.

Podeu dinamitzar el receptari i donar-lo a conèixer entre els infants i les seves famílies a través d’aquesta gimcana:

> Gimcana “receptari per canviar el món”

Activitats - Dret a l'alimentació

Activitats relacionades amb l’eix temàtic Dret a una alimentació sana i sostenible  Per realitzar en entorns educatius amb infants a partir de 3 anys.

Activitats -Projecte Planta't

El Projecte PLANTA’T està pensat per a desenvolupar-se de forma preferent a l’espai educatiu del migdia.

Clica aquí per a conèixer el projecte PLANTA’T! 

 

Activitats - Gastronomia i aliments de temporada

Activitats relacionades amb l’eix temàtic Gastronomia com a fet social, cultural i històric.  Cada mes un aliment de temporada junt amb receptes i activitats  per a realitzar en entorns educatius amb infants, joves i famílies.

Activitats menjareptes

Els MenjaReptes són activitats d’Aprenentatge i Servei que plantegen l’exploració de diversos temes relacionats amb l’alimentació i la sostenibilitat a partir d’activitats i reptes virtuals i una proposta de servei a la comunitat. Per realitzar en entorns educatius amb joves a partir de 12 anys.

 

Activitats - Alimentació per a les persones i el planeta

Activitats relacionades amb l’eix temàtic de l’Alimentació saludable per a les persones i el planeta. Propostes per reflexionar sobre la salut personal i la salut de la terra (impactes).

Afavorim la diversitat d’entorns

L’espai educatiu del migdia, els esplais de cap de setmana i/o, d’activitat diària, els espais de petita infància, les cases de colònies, les escoles, o les activitats de vacances… són entorns amb característiques pròpies pel que fa al temps i la intensitat de l’activitat, a la regularitat de la participació dels infants i a les possibilitats de treball amb les famílies. Aprofitem al màxim les oportunitats de treball educatiu de cada entorn amb creativitat i perspectiva global.

Per exemple, aprofitem el taller de cuina per relacionar conceptes de salut personal i impactes ambientals. O fer origami de fruites i verdures al taller de plàstica. Investigar sobre l’origen dels aliments al taller de ciència o muntar una petita peça teatral sobre la publicitat alimentària per desmuntar tòpics i generar una mirada crítica sobre aquesta indústria.

Eduquem amb les famílies

Per fomentar canvis d’hàbits cap a dietes més saludables i sostenibles és fonamental comptar amb la corresponsabilització de les famílies. Organitzar tallers, xerrades, generar espais eloqüents al centre (plafons informatius, cites…), i mantenir una comunicació regular amb elles a través de petites recomanacions sobre l’alimentació són estratègies que poden funcionar molt bé.

Al nostre blog per a famílies trobareu receptes i consells, i us hi podeu subscriure! https://cases.fundesplai.org/blog/

També us podeu subscriure aquí al nostre blog per a educadors/es, mestres i comunitat educativa en general: https://escoles.fundesplai.org/blog/

Altres elements clau

Quadern pedagògic

Encara no te l’has llegit? Te’l pots descarregar per aprofundir en les temàtiques de la proposta educativa i aclarir conceptes per fer front a aquesta aventura educativa.

Eix d'animació

La Xef Pota Verda i una colla de personatges de diferents ecosistemes del planeta seran el fil conductor de les activitats de 3 a 12 anys. Els grups de joves duran a terme els MENJAREPTES i moltes altres activitats.
Els vols descobrir?

Reptes col·lectius

Amb els reptes col·lectius ens mobilitzem en un moment puntual per reforçar la incidència pública.
#DretAlimentació20N (novembre 2021)
#Alnatural (març 2022)

Amb la col·laboració de

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai