Menjar canvia el món
titol-XEF-POTA-VERDA-1

Eix d’animació de 3 a 12 anys

CURS 2022-23

franja verduretes
La revolució de les carxofes és el fil conductor de les activitats proposades per al curs 2022-2023 i que dona continuïtat a l’eix de la Xef Pota Verda.
 
La nostra jove xef ens animarà a continuar la gesta que va començar la seva àvia Catalina l’any 1989 quan tenia 23 anys.
 
Per aquella època, l’àvia Catalina, estabornida per l’increment dels menjars poc saludables als mercats i el bombardeig de missatges publicitaris enganyosos, decideix passar a l’acció i reunir les seves amigues pageses, cuineres i grans xefs per fer una revolució que va anomenar “la revolució de les carxofes”.
 
La missió d’aquesta revolució va ser recollir receptes i consells sobre alimentació saludable i sostenible per conservar aquest coneixement.
 
Ara ha arribat el moment de reprendre la Revolució de les Carxofes per aconseguir transformar el sistema alimentari.
franja verduretes

Orientacions pedagògiques

La xef Pota Verda representa aquesta nova generació d’infants i joves que se sent i se sap protagonista del canvi. Una generació que reivindica l’acció i s’implica en la construcció d’un món millor.
 
Durant el curs 2022-2023, coneixerem la família de la Xef Pota Verda i ens plantejaran participar de la Revolució de les Carxofes, un moviment social iniciat per l’avia Catalina.
 
Els infants rebran instruccions per trobar unes cartes que serviran per descobrir, de mica en mica, les raons d’aquesta revolució i els convidaran a participar d’un munt de projectes i activitats relacionades amb l’alimentació sostenible i més específicament amb el tema del malbaratament alimentari.
 
Disposeu d’unes cartes d’exemple a partir de les quals, podeu crear-ne de noves per proposar altres activitats als infants.
 
Penseu formes originals de fer arribar les cartes. Us deixem algunes idees:
 
  • Els infants reben un mapa on podran localitzar la primera carta.
  • Munteu un joc de pistes per trobar la carta.
  • Emboliqueu un amic/a o un familiar d’un altre país i envia la carta per correu ordinari al centre.
  • Cada infant rep a casa o al centre una peça de la carta.
  • Animeu una avia a fer del personatge de la carta.
Segur que se us acudeixen idees ben divertides!

 

Eslògan

El popular eslògan de la Xef, “Menja sa per tu i pel planeta” es pot transformar en “Fem la Revolució de les Carxofes… perquè el que és sa per a tu també ho és per al planeta”
 
Hauria de tenir un lloc destacat als centres. És un missatge que expressa amb claredat la intencionalitat de la proposta educativa.
 

Línia temporal

  1. Primerament compartiu el vídeo de la Xef Pota Verda amb els infants. El seu missatge també el teniu per escrit.
  2. Carta de l’àvia Catalina. Ens introdueix la història de l’origen de la Revolució de les Carxofes!
  3. Carta de la Xef Oliva de Bítem de Terres de l’Ebre. Ens convida a participar del repte pel Dret a l’alimentació saludable i sostenible i a la coparticipació en el “Receptari col·lectiu Menjar Canvia el Món”. Clementines de les Terres de l’Ebre (catalunya.com)
  4. Carta de la cuinera Brunisenda de Sant Sadurní d’Anoia, qui ens presenta el projecte d’agermanament.

 

L’aliment destacat

La xef, cada mes, ens parlarà d’un aliment de temporada. Ens ajudarà a descobrir el seu origen, propietats, curiositats, com cuinar-lo etc. Aquest recurs pot ser de gran utilitat per reforçar la cooperació amb les famílies.

Altres elements clau

Activitats

Activitats de lleure per a totes les edats enfocades a despertar l’esperit crític i aprofundir en la proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN.
Educació per l’alimentació sostenible i saludable.

Quadern pedagògic

Encara no te l’has llegit? Te’l pots descarregar per aprofundir en les temàtiques de la proposta educativa i aclarir conceptes per fer front a aquesta aventura educativa.

Reptes col·lectius

Amb els reptes col·lectius ens mobilitzem en un moment puntual per reforçar la incidència pública.
#DretAlimentació20N (novembre 2021)
#Alnatural (març 2022)

Amb la col·laboració de

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai