Menjar canvia el món

Eix d’animació de 3 a 12 anys

franja verduretes

La Xef Pota Verda i una colla de personatges de diferents ecosistemes del planeta seran el fil conductor de les activitats i reptes pels nens i nenes de 3 a 12 anys.

La Xef Pota Verda és una jove aspirant a cuinera molt especial. El seu barret carxofa, que és tot un misteri, el davantal tot s’hi val i el cullerot comunicador.

Aquesta aspirant a Xef ens transmetrà el seu amor pel menjar i la naturalesa i ens encoratjarà amb la seva energia i optimisme a fer petits canvis (poderosos) per transformar la nostra salut i la salut del planeta. Sap molt bé que per trobar les solucions necessitarà la implicació i el compromís de totes i tots.

franja verduretes

Orientacions pedagògiques

La xef Pota Verda representa aquesta nova generació d’infants i joves que se sent i se sap protagonista del canvi. Una generació que reivindica l’acció i s’implica en la construcció d’un món millor.

La Xef ens acompanyarà durant els propers dos cursos i cada trimestre ens presentarà altres personatges que també formaran part de la proposta de treball.

Durant el curs 2021-2022, coneixerem la tortuga Poruga (segon trimestre), i l’abella Mel (tercer trimestre). Cada personatge té una història i es relaciona amb una problemàtica ambiental que afecta tant a la salut de les persones com a la salut del planeta.

Eslògan

L’eslògan de la Xef: “Menja sa per tu i pel planeta” hauria de tenir un lloc destacat als centres. És un missatge molt clar que expressa la intencionalitat de la proposta educativa.

Calendarització

La línia temporal que us proposem per a presentar cada un dels personatges és la següent:

  • Primer trimestre: Coneixem la Xef i fem les primeres activitats entorn al tema de l’alimentació. Recordeu que en aquest trimestre tenim el repte col·lectiu pel Dret a l’alimentació saludable i sostenible.

  • Segon trimestre: arriba la Tortuga Poruga. Introdueix el repte col·lectiu  #alnatural.

  • Tercer trimestre: L’abella Mel necessita el nostre ajut.

L’aliment destacat

La xef, cada mes, ens parlarà d’un aliment de temporada. Ens ajudarà a descobrir el seu origen, propietats, curiositats, com cuinar-lo etc. Aquest recurs pot ser de gran utilitat per reforçar la cooperació amb les famílies.

Els objectes màgics de la Xef

La Xef s’acompanya de tres objectes màgics: el barret carxofa, el davantal tot s’hi val i el cullerot comunicador. A través del barret pot descobrir llocs extraordinaris del nostre planeta. El davantal té una butxaca especial on hi apareixen receptes, consells i missatges misteriosos i el cullerot li permet comunicar-se amb d’altres éssers del regne natural, com la Poruga i l’abella Mel.

Com veieu cada objecte és una finestra oberta a la creativitat i la imaginació. Són recursos que ens serviran per a presentar les activitats de manera divertida i connectar amb els infants des de l’emoció i la sorpresa.

Confeccionar el davantal per a cada infant i disposar del cullerot com un element facilitador de la paraula a les assemblees de grup són estratègies molt potents.

Els pòsters dels personatges

Els pòsters són un recurs gràfic que serveixen per a conèixer cada un dels personatges i les seves històries. Hem preparat 2 versions dels pòsters: amb i sense les il·lustracions dels personatges.

Podeu utilitzar els pòsters sense les il·lustracions per mantenir el misteri i estimular el desig de conèixer els personatges. Segur que inventareu formes creatives per treure tot el profit a aquests recursos.

frase_alimentacio_Fundesplai_verd
franja verduretes

Altres elements clau

Activitats

Activitats de lleure per a totes les edats enfocades a despertar l’esperit crític i aprofundir en la proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN.
Educació per l’alimentació sostenible i saludable.

Quadern pedagògic

Encara no te l’has llegit? Te’l pots descarregar per aprofundir en les temàtiques de la proposta educativa i aclarir conceptes per fer front a aquesta aventura educativa.

Reptes col·lectius

Amb els reptes col·lectius ens mobilitzem en un moment puntual per reforçar la incidència pública.
#DretAlimentació20N (novembre 2021)
#Alnatural (març 2022)

Amb la col·laboració de

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai