Camins

Qui és la Tina? (curs 2015-2016)

La Tina és una nena de cabells blaus, inquieta, curiosa, extravertida i molt activa, que viatja pel món escalant muntanyes i transmeten als nens i les nenes valors com la com la solidaritat, l’amistat i el respecte tant per les persones com pel medi ambient. Aquesta intrèpida noia ha escalat alguns dels cims més alts de cada continent i ha descobert diferents cultures, fauna, religions, rondalles, paisatges, i moltes coses més.

Darrerament està fent moltes excursions per Catalunya, descobrint els seus paisatges i misteris. Amb la Tina la diversió estarà assegurada perquè cada excursió es convertirà en una gran aventura i tots estem convidats a participar-hi!

La Tina és un personatge il·lustrat i creat per l’Alpinista Araceli Segarra, amb aquest personatge pretén que els infants no deixin de somiar, que no perdin la seva mentalitat única de no tenir-li por a res, que els viatges els inspirin i siguin una eina d’aprenentatge i l’estima per la natura sigui el vehicle per a tot això.

La Tina i els infants petits

La Tina ens convida a descobrir Catalunya, sap que al nostre país hi ha mar i muntanyes, parcs i ciutats ,llocs més freds i llocs on fa més calor. En resum, que hi ha molta varietat i val la pena fer uns quants tombs.  Es tracta de què fem moltes sortides a diferents indrets de Catalunya i guardem tot allò que trobem interessant de cada lloc i resolguem els enigmes i missions que ens plantegin.

La Tina com una bona excursionista sempre va acompanyada de la seva motxilla, la qual té una peculiaritat que haureu de descobrir… les seves butxaques estan plenes de màgia, apareixen mapes fantàstics sobre l’excursió i sobre “coses” que haurem de trobar o descobrir, enigmes misteriosos, etc., elements màgics que ens convidaran a fer un grapat d’excursions molt boniques per explorar Catalunya.

Els mapes màgics ens guiaran i ens convidaran a fer tantes excursions com puguem per  descobrir amb tot detall com és Catalunya: com són els arbres, les plantes, les muntanyes i les platges, quines festes celebrem, què ens agrada menjar, com viu la gent, els contes que ens agraden, si hi ha ciutats grans o pobles petits, etc. però no sempre els mapes ens posaran les coses fàcils, haurem de ser uns bons excursionistes i descobrir els reptes que ens proposin .

Un bon explorador ha de portar sempre el seu carnet d’excursionista, en el qual quedaran recollides les fites que hem aconseguit i  la feina feta durant el curs, com uns bons amants de la natura i aventurers. Per cada excursió feta i repte superat els infants guanyaran un segell. Hem de garantir fer un mínim d’excursions a l´any. Si ho considereu al final de curs poden rebre un  premi per haver assolit l´objectiu proposat.

La Tina té moltes altres amistats amants de la natura que ens enviaran propostes d´excursions, de jocs i de descobertes.

La Tina i els exploradors mitjans

En el grup de mitjans també ens acompanyarà la Tina, una viatgera acostumada a recórrer món de punta a punta. Després de moltes aventures ens proposa el repte de descobrir el nostre país. Ens proposa si la volem ajudar tot fent d´exploradors per descobrir i conèixer molts indrets de Catalunya, fer troballes, esbrinar misteris i enigmes i fer nous amics…

Ens anomena els seus ajudants, per donar formalitat a aquesta cerimònia ens atorga solemnement a cada nen i nena una acreditació: el quadern de ruta per recollir les nostres expedicions. Hi ha un grapat de feines prèvies i imprescindibles per tal de posar-nos en marxa cap a l´aventura d´explorar Catalunya: preparar les excursions (itinerari, transport, pressupost, contes, llegendes populars, característiques i esdeveniments cultural i festes de cada indret).  Dissenyar i preveure el tipus de material que recollirem de cada indret. A la tornada de les excursions és molt important recollir les fotografies, ruta feta, inconvenients del camí, experiències viscudes, etc. Per tant els grup de mitjans tindran una missió: recollir en el quadern de ruta totes les excursions realitzades durant el curs, per cadascuna de les excursions realitzades rebran una acreditació.

La Tina sempre porta el kit de bona exploradora (lupa, binocles, brúixoles, frontal, reclams d’ocells….), aquests elements donaran el tret de sortida a les excursions. La Tina ens proposa superar el repte de fer el nombre d’excursions que els vostres monitors i monitores proposin. Cada excursió planteja superar reptes utilitzant els recursos del kit d’investigació, en aquestes haurem de  resoldre un ventall d´enigmes, a més sempre haurem de portar una càmera per plasmar i donar testimonis de la nostra actuació i observació.

Sap que som un grup molt engrescat i amb moltes ganes de conèixer coses noves, per això ens proposa fer d´exploradors de la nostra terra a partir d´uns missatges, enigmes que ens farà arribar, amb propostes d’excursions concretes. En aquestes excursions ens haurem de fixar molt en el que veiem, perquè una de les feines que hem de fer és recollir informació per anotar-la al quadern de ruta.

Joves “Reporters excursionistes”

El grup de joves proposem que es converteixen en reporters de les seves pròpies aventures d’excursionisme i de contacte amb la natura, i que ho puguin recollir a través de la càmera fent produccions audiovisuals (vídeo-reflexions, curts, tutorials, espots, etc.). Aquestes gravacions poden servir per motivar altres grup de l´esplai a fer excursions, per fomentar bons hàbits relacionats amb l’excursionisme o per donar a conèixer entitats mediambientals o excursionistes i recollir la tasca que desenvolupen o fins i tot per poder col·laborar en algun projecte comú. Conèixer i viure l´excursionisme amb ulls dels joves a través de la càmera.

El projecte Camins servirà d´eix i donarà sentit a les excursions, i permetrà als joves prendre contacte amb la diversitat, aprofundir en la pròpia identitat cultural i conèixer persones adultes, altres joves i col·lectius que viuen d´una manera diferent a la seva o que estan  compromesos en programes de tipus ecològic, de conservació del patrimoni, d´accions de cooperació, solidaritat, ajuda, etc.

Es tracta que cada grup de joves, sigui capaç d´autooganitzar al màxim les pròpies sortides, descobrir projectes interessants desenvolupats per altres col·lectius o dissenyar i dur a terme el seu propi projecte o recollir les seves experiències, etc. Tot això a través de la càmera, amb la idea d´apropar el món dels mitjans audiovisuals i del llenguatge cinematogràfic a infants i joves des d’un vessant teòric i pràctic en el marc d’un context educatiu. Sent el joves els protagonistes, participant activament i donant resposta a una necessitat de la societat per esdevenir agents crítics, actius i competents vers els mitjans de comunicació alhora que ho fa apostant per una educació inclusiva i participativa que treballa els valors de la interculturalitat, la cohesió social, la convivència i la igualtat.

Durant aquest curs treballaran conceptes del món audiovisual i cinematogràfic i realitzaran, les seves pròpies produccions audiovisuals!! Els joves elaboren el guió, pensen les situacions, els diàlegs, preparen la producció, el càsting de personatges, el pla de rodatge i finalment filmen fent de sonidistes, de càmeres, d’actors i actrius, la direcció, la claqueta..

Gran trobada audiovisual: Amb tota la feina feta durant el curs l´Acampada Jove pot ser un bon moment per fer la presentació de les produccions audiovisuals creades durant tot el curs, un espai per compartir el treball fet, veure altres materials audiovisuals, i reflexionar plegats entorn la temàtica treballada.

Altres línies de treball que ens podem plantejar amb els grups de joves serien:

·     Conèixer grans alpinistes o persones apassionades i vinculades al excursionisme que els hi puguin encomanar l’entusiasme i explicar-les les experiències viscudes i els reptes superats.

·     Les excursions poden ser una excusa per fomentar intercanvis amb altres entitats de la Federació, un espai de coneixença alhora que de descoberta de nous camins i paisatges, de superar nous reptes, assolir fites comuns i compartir la vivència intensa que aporta anar d´excursió. Fer història plegats!

·     La Tina, pot ser un personatge real que els convidi a viure l´experiència de caminar i de viure experiències intenses. La col·lecció de contes “Set cims” de la Tina ens pot ajudar a descobrir i conèixer paratges del món desconeguts per ells, els cims més alts de cada continent, i descobrir diferents cultures, religions, llegendes i paisatges d´arreu del món.

Esteu preparats? Doncs, càmera, llums, so i… ACCIÓ!!!!

Tina_caminant

Amb el suport i la col.laboració

Generalitat
AMB
inefc
Ajuntament de barcelona
logo diputació
OTROS_FINES_I_S_GOB600

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai