Camins

Novetats 2n any de la proposta educativa

(…) Com pot ser comprat o venut el cel, o l’escalfor de la terra? Se’ns fa estranya, aquesta idea. No són pas nostres la frescor de l’aire, ni el llambreig de l’aigua. (…) Això sabem: la terra no pertany a l’home; l’home pertany a la terra. Això sabem. Tot va enllaçat, com la sang que uneix a una família. Tot va enllaçat (…). Tot el que li ocorri a la terra, li ocorrerà als fills de la terra. L’home no va teixir la trama de la vida; ell és només un fil. El que fa amb la trama l’hi fa a si mateix (…).

Fragments de la carta del Gran Cap Seattle, de la tribu dels Swamish, a Franklin Pierce President dels EUA (1855).

Excursionisme i implicació en el territori

Amb aquestes belles paraules en defensa del medi ambient volem presentar-vos la proposta de treball que desenvoluparem durant el curs 2016-2017 amb la finalitat de fer un pas més en el foment dels valors de l’excursionisme. El que plantegem és seguir fent una descoberta del territori i de l’entorn natural orientada a l’acció i vers els valors del servei. És a dir, animar els infants, els grups de joves, les famílies, a participar de projectes de sensibilització, recuperació i protecció del medi ambient per desenvolupar una ètica ambiental basada en la responsabilitat social, en la preocupació per totes les formes de vida i en el compromís per treballar amb i per a tots.

Fer servei junt amb altres entitats

A Catalunya existeix una àmplia xarxa d’organitzacions que promouen programes i accions de conservació del medi ambient. La nostra organització, Fundesplai, també desenvolupa una tasca important en aquest àmbit amb activitats d’educació ambiental i projectes de custòdia del territori.
Des de la Federació ens hem posat en contacte amb diverses entitats per a conèixer més a fons les seves propostes. Es tracta d’entitats de gran incidència territorial, diverses en les seves àrees d’actuació i amb experiència en el treball en xarxa. Moltes d’elles, a més a més, hi vinculen propostes específiques per als esplais.

Què us proposem?

Que indagueu en aquestes entitats i si sintonitzeu amb els seus objectius i àmbits d’intervenció us plantegeu una acció de col·laboració que impliqui la participació dels vostres infants, joves, famílies…Si com esplai ja esteu col·laborant amb alguna associació, xarxa o  programa mediambiental, la clau serà aprofundir, ampliar i millorar aquesta relació per extreure-li tot el suc educatiu.

Fundesplai

Fer de pagès, investigar el barri, col·laborar amb un pastor, fer custòdia a les cases de colònies… són algunes de les iniciatives del Departament d’Educació Ambiental per engrescar els infants a descobrir i comprometre’s amb la cura de l’entorn natural. 3 propostes: Fitxa de custòdia del territori a les Cases de Colònies de Fundesplai ; Fem de pastors ; Fem de pagesos per un dia.

Associació PAS Amics del Camí

L’Associació PAS Amics del Camí – Serveis de Participació i Sostenibilitat, ens convida a participar de la proposta Vetlladors del Camí, Excursionisme i acció de servei tot senyalitzat camins de la ruta que eneix bona part del territori català.

Associació Hàbitats

L’Associació Hàbitats ens anima a participar del seu projecte per estimular la participació activa de la societat en la conservació i millora dels nostres rius

Acció Natura

Acció Natura ens proposa la iniciativa Boscos Madurs, a través de la qual, podem col·laborar en la preservació de boscos d’alt valor natural del nostre país.

Setmana de la natura

Campanya dirigida a promoure activitats a tot Catalunya per conscienciar sobre la importància de tenir cura de la nostra natura.

Plantejament pedagògic general

Una de les millors metodologies per desenvolupar aquesta proposta és l’aprenentatge servei (APS). El seu valor afegit és indiscutible per diferents raons:

  • Perquè l’APS planteja la necessitat de respondre a problemes socioambientals que sorgeixen de la mateixa lectura de la realitat dels participants.
  • Perquè l’APS aporta una dimensió d’acció comunitària per a la transformació i millora del medi ambient. Implica xarxa i treballar amb d’altres.
  • Perquè l’APS permet activitats basades en el desenvolupament d’habilitats per al pensament crític i el desenvolupament de competències per a l’acció.

Tot i la tipologia de projectes i aps que poden emprendre, resumim en aquest gràfic les principals idees relacionades amb el servei i l’aprenentatge.

Fixem els objectius educatius

Naturalment, en funció del grau de maduresa dels nois i les noies i de l’experiència en el treball per projectes concretarem els objectius encaminats a desenvolupar les accions de conservació de la natura. De forma transversal ens proposarem tendir a la màxima autogestió i protagonisme infantil i juvenil.

Desenvolupem la metodologia APS en les propostes d’implicació en el territori

L’aprenentatge servei enriqueix la metodologia del projecte, transformant el procés i reorientant la seva finalitat envers el bé comú. Aprofitem aquests valors i tinguem present aquestes 5 fases a l’hora d’impulsar una proposta d’implicació en el territori. 
A títol orientatiu us desem un exemple de pla de treball anual.

Aquestes fitxes s’han elaborat amb el suport de:

Amb el suport i la col.laboració

Generalitat
AMB
inefc
Ajuntament de barcelona
logo diputació
OTROS_FINES_I_S_GOB600

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai