Teixint

El programa educatiu Recuperació dels Prats de Pastura de la Finca de Mas Cabàlies és una proposta didàctica d’educació ambiental elaborada per la Fundació Catalana de l’Esplai que complementa els projectes de Custòdia de les finques Patrimoni de l’Entitat i en aquelles en les que té un marc de Col·laboració de Custòdia amb els propietaris.

Consisteix en un conjunt d’Activitats, sortides, jornades lúdiques i educatives, adreçades als grups de joves, amb un format metodològic d’Aprenentatge-Servei, a través de les quals els joves podran conèixer i aprendre tot el que es vincula al Valor Natural i patrimonial dels Prats de Pastura, la seva biodiversitat i les accions socials i ambientals que afavoreixen la conservació i recuperació d’aquest hàbitat fonamental per la gestió dels ambients prepirinencs.

La Campanya Educativa respon a la problemàtica ambiental i social vinculada a la disminució d’explotacions i de professionals del món pagès, i com a conseqüència, l’abandó de prats i pastures. L’abandó dels camps i les pastures porta a la degradació dels prats propers al poble d’Ogassa, l’abandó de la gestió dels boscos, amb el conseqüent perill de la propagació d’incendis forestals; l’absència de manteniment del patrimoni vinculat a l’activitat agrària, com ara bordes, camins, murs de pedra seca o fonts; la pèrdua de la biodiversitat associada al sector, com ara races autòctones (vaca pallaresa, ovella xisqueta), i la pèrdua de nombroses varietats locals d’arbres fruiters, com ara la poma magdalena.

En aquesta activitat realitzada durant tres caps de setmana al més d’Octubre han participat més de 100 joves de 10 entitats de la federació Catalan de l´Esplai. Teixint entitats, joves i natura.

Fitxa resum: Custòdia del territori / Custodia del territorio (castellano)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai