Teixint

Què és?

La proposta educativa Teixint Ciutadania Compromesa ens endinsarà a l’aventura de construir projectes d’Aprenentatge Servei (ApS) per promoure una ciutadania compromesa des de l’àmbit del l’educació en el lleure. Quan teixim anem unint fils amb agulles per tenir peces de roba que ens abriguin del fred o per fer una bossa per guardar les coses,… anem construint respostes a les nostres necessitats. De la mateixa manera, els projectes d’Aprenentatge Servei ens aporten les eines per aprendre i actuar, tot donant respostes a les necessitats reals de l’entorn i generant una transformació positiva.

Objectius de la proposta

Els objectius educatius generals de la proposta Àgora s’articulen al voltant dels quatre valors humans de la Fundació Catalana de l’Esplai:

Utopia

Contribuir a millorar l’entorn pròxim i global, assumint la mateixa responsabilitat i compromís social.

Iniciativa

Desenvolupar el pensament crític, la creativitat i el protagonisme a través d’accions i projectes per transformar la societat.

Solidaritat

Desenvolupar estratègies de treball cooperatiu per aprendre a sentir-se comunitat, vivint la diversitat com a riquesa i creant alternatives col·lectives a les problemàtiques socials.

Felicitat

Aprendre a viure la felicitat a partir de la convivència, de les experiències vitals, senzilles i intenses, i de la comunicació i l’expressió dels sentiments i emocions.

Què és l’Aprenentatge i Servei?

Quan un grup de nois i noies es posa a netejar els entorns d’una font està fent un servei. Quan un grup de nois i noies se’n va d’excursió i estudia la degradació del bosc a conseqüència de la mà de l’home, està fent un aprenentatge.

Però quan un grup de nois i noies pren la decisió de netejar un indret, col·laborant amb una associació de conservació del patrimoni de la zona, i a partir d’aquí aprenen a organitzar-se de la millor manera per dur-ho a terme; analitza i interpreta les deixalles que recullen, pren consciència del risc de destrucció i, a més a més, “s’embruta les mans” netejant la font, contribuint d’aquesta manera a millorar l’entorn… Aleshores, el que estan fent aquests nois i noies és un Aprenentatge Servei: a través d’una acció de servei a la comunitat, assolir un ampli ventall d’aprenentatges.

elements Aps

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai