Posar de moda el respecte
Els missatges positius sobre l’agressivitat i la violència, tenyida d’emoció, d’èxit, de poder… continuen tenint una influència molt important en la socialització dels nois…. en detriment de l’emotivitat i els sentiments. Només cal que veiem unes quantes pel·lícules per comprovar –ho… “A tres metres sobre el cel” o veure uns quants anuncis sobre perfums….
En general, la imatge que els mitjans de comunicació projecten sobre la persona atractiva i amb èxit es correspon amb un home agressiu, controlador, amb valors no igualitaris… Tots aquests estímuls proporcionen una certa permissivitat a les conductes agressives, especialment, la dels nois, des de la infantesa. Mica en mica, aprenem que la conducta “atraient” és la que comporta violència.
Què és violència? Que et cridin és violència, que t’insultin és violència, que et controlin és violència, que vigilin el que fas és violència, que et diguin amb qui pots parlar és violència, que t’humiliïn davant d’altres és violència, que tinguin un contacte físic amb tu que no desitges és violència, que et sentis obligat/da a fer actes que no vols és violència, que et tractin d’ignorant és violència, que et facin creure que no pots és violència. No permetis que siguin violents/es amb tu.
Fer emergir un model on la igualtat sigui un fet atractiu
En general els nois i les noies parlen en termes del que és atractiu, divertit, excitant…. (llenguatge del desig), en canvi, les famílies, els educadors i les educadores utilitzen el llenguatge de l’ètica, descrivint les coses en termes morals: això està bé, això està malament. Es necessari buidar d’atractiu la violència i dotar d’atractiu la no violència. . Cal posar de “moda” un estil de vida on prevalguin els valors del respecte, l’empatia, la cura, la solidaritat, l’amabilitat, la sensibilitat, la tendresa,.. I fer-ho des de la primera infància per contribuir a socialitzar en violència zero des dels zero anys.
Com?
- Socialitzar en el rebuig a qui et tracta malament i a tractar bé a qui et tracta bé.
- D’aïllar qui tracta malament i de posar en valor les persones que tracten bé les altres.
- Crear un ambient de solidaritat al voltant de la víctima i de rebuig envers qui agredeix. Un ambient en el qual, no són únicament nens i nenes individuals capaços de rebutjar qui els tracten malament, sinó que els companys o les companyes els ajuden i defensen davant d’una agressió.
- I educadors i educadores que actuen amb contundència davant de qualsevol acte de violència sense trivialitzar cap comportament.
Elements clau
Activitats
Activitats d’amistat i convivència, de violència zero, de gènere, diversitat afectiva i sexual.
Eix d'animació
“La Carlota s’enCORatja” són 5 relats inèdits de l’escriptora Gemma Lineas, vols saber-ne més?
Reptes col·lectius
Amb els reptes col·lectius ens mobilitzem per fomentar el treball educatiu basat en valors amb infants i joves, amb la voluntat de construir una societat present i de futur més justa i igualitària.
Amb la col·laboració de: