Encoratja't

ABRACADABRA…Dones EnCORatjades 2019

Des de l’any 1977, el 8 de març  esdevé un dia per reivindicar els drets i el paper de la dona a la societat. En el marc de la proposta educativa Encoratja’t, i per segon any consecutiu, volem sumar-nos a aquesta reivindicació mobilitzant els infants, joves, famílies, equip educatiu i comunitat en general, en una acció col·lectiva a favor de la igualtat i per una societat lliure de discriminacions i violències.

Continuant l’estela de l’activitat del curs passat “Dones enCORatjades”, volem donar visibilitat als moments i fets col·lectius de lluita de les dones per la defensa de la igualtat i el feminisme.  Feminisme entès com la lluita per una societat on la igualtat entre dones i homes sigui un fet real. 

Enguany coneixerem la història de les  “Bruixes i Sanadores”, com a dones que atresoraven una gran saviesa pel que fa a la cura de les persones  i com a dones de ciència. Dones que van ser demonitzades i executades pels poders polítics i religiosos de l’època pel fet de ser dones. I també descobrirem algunes dones referents d’aquests col·lectius, d’aquí i d’arreu del món.

Descarrega’t el projecte i les activitats

Objectius

 • Commemorar el 8 de març reconeixent les lluites col·lectives de les dones per aconseguir la igualtat de gènere.
 • Conèixer la història de les bruixes i les sanadores i el seu paper en la lluita per la defensa dels drets de les dones.
 • Comprendre el significat del concepte feminisme.
 • Contribuir al foment dels valors de la igualtat, l’amistat i el respecte a la diversitat.

Activitats

9 activitats distribuïdes per franges d’edat tot i que les podeu adaptar a tots els grups: família i petita infància, infants petits, mitjans i joves.  Les podeu dinamitzar en format gimcana. Cada una de les activitats es vincula a la història d’una dona representativa del col·lectiu de les bruixes i les sanadores. Parteix del seu relat a través del llibre màgic i convida a superar una determinada prova de caire científic, joc, dinàmica, etc. La superació d’una prova permet aconseguir un component del conjur final. L’activitat 9 és la mateixa per a totes les edats. Consisteix en la construcció de pancartes o missatges reivindicatius per la igualtat entre homes i dones. Aquesta creació donarà peu a la reflexió sobre què necessitem i reivindiquem perquè la nostra societat avanci cap a la igualtat efectiva.

Acció col·lectiva i difusió

 • Participem a les manifestacions. Animem a les famílies i als infants a participar de les concentracions i dels actes que s’organitzin el 8 de març.
 • Fem visibles les reivindicacions. Si no és possible anar a les manifestacions,  destinem una paret de l’esplai o del pati de l’escola per exposar un mural amb les pancartes i les reivindicacions que s’hagin treballat.
 • Activem les xarxes socials. Fem fotos de les pancartes i dels missatges i difonguem-los a través de les xarxes amb el hashtag  #encoratjat  i   #donesencoratjades.

Per saber més

 • Museu d’història de Catalunya. (2007). Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya. Tarragona: Cultura
 • Museu. MURNAU, María y SOTILLO, Helen. Feminismo ilustrado. Ideas para combatir el machismo
 • Institut Català de les Dones.
 • Històries de Dones. Ara.cat
 • Irene Cívico y Sergio Parra. (2016).Las chicas son guerreras” 26 rebeldes que cambiaron el mundo. Barcelona: Penguin Random House Grupo Editorial.
 • Irene Cívico y Sergio Parra. (2018).Las chicas son de ciencias” 25 científicas que cambiaron el mundo. Barcelona: Penguin Random House Grupo Editorial.
 • Elena Favilli i Francesca Cavallo. (2017).  Contes de bona nit per a nenes rebels”. Catalunya: Estrella Polar.

Eix d’animació: el llibre màgic

Un llibre màgic molt antic i misteriós constitueix l’eix d’animació de l’activitat.  Es va salvar de la darrera cacera de bruixes i les seves pàgines atresoren relats de dones molt interessants i informació sobre conjurs i pocions màgiques. La darrera pàgina del llibre, una de les més deteriorades, ens parla d’un important conjur per aconseguir la igualtat entre les dones i els homes però malauradament la fórmula d’aquest conjur s’ha destruït. 

El llibre ens brindarà  l’oportunitat  d’identificar els components de la fórmula. Caldrà endinsar-se en el món de les bruixes i les sanadores i superar algunes proves.

Ho aconseguirem? 

Coneixes a aquestes “bruixes i sanadores”?

Mulata

Zugarramurdi

Margaret Jones

Dones que viatjaven pel món

Azara

Les bruixes de Sasserra

Elements clau

Activitats

Activitats d’amistat i convivència, de violència zero, de gènere, diversitat afectiva i sexual.

Eix d'animació

“La Carlota s’enCORatja” són 5 relats inèdits de l’escriptora Gemma Lineas, vols saber-ne més?

Reptes col·lectius

Amb els reptes col·lectius ens mobilitzem per fomentar el treball educatiu basat en valors amb infants i joves, amb la voluntat de construir una societat present i de futur més justa i igualitària.

Amb la col·laboració de:

 

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai