Encoratja't

Violència zero

Evitar trivialitzar qualsevol expressió de violència: insults, empentes, baralles, exclusions…., Socialitzar en el rebuig a qui et tracta malament i tractar bé a qui et tracta bé ; encoratjar l’individu i el grup a trencar amb el silenci; promoure el sentiment d’amistat i el vincle afectiu incorporant la idea de qui “m’estima em tracta bé”; Posar la mirada en les conductes de les persones, sense voler estigmatitzar a cap infant, ni posar etiquetes, evitar parlar d’infant agressiu o dolent, i sí de conductes apropiades o inapropiades, fent una tasca en tot moment inclusiva.el diàleg com a eina de resolució dels conflictes; fomentar que allò que èticament és desitjable, com ara el respecte, l’amabilitat, la solidaritat, l’empatia,  sigui també atractiu…

En definitiva,  tenim el repte i la responsabilitat de posar tots els mitjans per una cultura de pau.

?

Què podem fer?

  • Crear espais de diàleg al centre, en el grup, per implicar tota la comunitat en la identificació de fortaleses i febleses pel que fa al clima de convivència.
  • Ser contundents davant de qualsevol manifestació o expressió de violència. No és no.
  • Aconseguir que la idea de covardia s’associï a la figura de l’agressor/a i no a la víctima.
  • Dotar d’atractiu les conductes positives.
  • Incorporar l’eina de la “Colla enCORatjada” com a mitjà de prevenció de la violència.
  • Organitzar campanyes de sensibilització en contra de qualsevol expressió de violència.
  • (…)

Activitats

  • La “Colla EnCORatjada”. Recurs que consta de 7 activitats per promoure valors com ara el respecte, l’amabilitat, l’empatia, el bon tracte, etc. Aquesta és la finalitat de la Colla EnCORatjada, una colla de noies i nois amb grans poders per atraure aquests valors.
  • Cercle de rebuig, mural de les bones paraules. Aquesta activitat consta de dues parts diferenciades: una primera per treballar les accions negatives que generen rebuig i una segona per permetre dir-se coses positives entre les companyes de grup.
  • Cançons assessines? .En els últims mesos hem vist com diferents municipis s’han plantejat quins missatges sexistes es poden estar transmetent (o no) en els diferents actes organitzats pels consistoris i com corregir-ho. Us proposem que debateu sobre algunes de les mesures que es prenen i a partir d’aquí reflexionar sobre els missatges sexistes a la nostra societat.
  • Som-hi , som un equip. Recull de dinàmiques per prendre consciència de les múltiples formes –visibles i invisibles, subtils o evidents– que pot prendre l’assetjament.
  • Es busquen valents. Utilitzant una cançó publicada recentment per el Langui es proposa la realització d’una activitat multimèdia realitzada amb diferents recursos digitals que permetin treballar la lletra de la cançó i el significat d’aquesta.
  • Paraules d’amor senzilles i tendres… A través de les cançons d’amor, analitzarem de forma crítica els models afectius que predominen a la nostra societat. Aquest anàlisi ens hauria de servir per construir o reconstruir el nostre propi model de relacions.

Elements clau

Activitats

Activitats d’amistat i convivència, de violència zero, de gènere, diversitat afectiva i sexual.

Eix d'animació

“La Carlota s’enCORatja” són 5 relats inèdits de l’escriptora Gemma Lineas, vols saber-ne més?

Reptes col·lectius

Amb els reptes col·lectius ens mobilitzem per fomentar el treball educatiu basat en valors amb infants i joves, amb la voluntat de construir una societat present i de futur més justa i igualitària.

Amb la col·laboració de:

 

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai