Encoratja't

Gimcana “Dones EnCORatjades”

Des de l’any 1977, el 8 de març esdevé un dia per reivindicar els drets i el paper de la dona a la societat. En el marc de la proposta educativa Encoratja’t, volem sumar-nos a aquesta reivindicació mobilitzant els infants, joves, famílies, equip educatiu i comunitat en general, en una acció col·lectiva a favor de la igualtat i per una societat lliure de discriminacions i violències.

Què proposem?

Des de l’àmbit educatiu del lleure, animem als infants i adolescents a participar d’ una gimcana el 8 de març o el 10 de març (esplais de dissabte),  per conèixer les aportacions, lluites, i descobriments que han fet o fan les dones  però que moltes vegades queden invisibilitzades o no són prou valorades.

Objectius

  • Donar visibilitat a dones rellevants en diferents àmbits.
  • Reflexionar i fer un petit homenatge a les dones que són importants a la nostra vida.
  • Continuar reforçant els valors i les actituds que promou la proposta educativa enCORatjat.

Eix d’animació

Per presentar l’activitat i estimular la participació dels infants a la gimcana us proposem que els feu arribar la carta que envia la Maria Josep Colomer i Luque, primera aviadora catalana, a la nostra Carlota, demanant-li suport per donar visibilitat a les seves amigues “invisibles”.

Proves de la gimcana

Totes les proves ens ajudaran a conèixer diferents dones rellevants de la història (passat i present), dels següents àmbits:

Àmbit artístic

Anna Vives, Frida Kahlo, Coco Chanel

Àmbit esportiu

Edurne Pasabán, Alfonsina Strada, Katherine Switzer

Àmbit científic

Jane Godall, Hipàtia d’Alexandria, Hedy Lamarr

Àmbit social

Yamala Youszafai, Clara Campoamor, Rosa Parks

A més a més,  us proposem un cinquè àmbit dedicat a les “dones extraOrdinàries”. Un petit homenatge a les dones importants de les nostres vides.

Disposeu d’uns pòsters per presentar les històries d’aquestes dones als infants. Els podeu  descarregar aquí.

Acció de sensibilització a les xarxes

Al final de la gimcana, proposem que els infants puguin fer-se una fotografia amb la imatge de la “dona” que més els ha impactat i posteriorment la difongueu a través de les xarxes socials. Aquesta acció té per objectiu que totes aquestes dones deixin de ser anònimes.

Coneixes a aquestes dones?

Hem escollit 12 dones que han destacat en diferents àmbits pel seu coratge, tenacitat i lluita pels drets i la llibertat de les dones. Dones que per a molta gent són invisibles i mereixen que les coneguem i les valorem. Animeu-vos a seguir investigant per ampliar aquesta llista i que els infants creixin aprenent que la història l’escriuen persones enCORatjades indiferentment del seu sexe o gènere. Descarregueu-vos els pòsters d’aquestes dones pitjant el seu nom.

DESCOBRIU QUI SÓN I QUÈ VAN FER CLICANT A SOBRE LA IMATGE!

Per saber més

  • Institut Català de les Dones.
  • Històries de Dones. Ara.cat
  • Irene Cívico y Sergio Parra. (2016).Las chicas son guerreras” 26 rebeldes que cambiaron el mundo. Barcelona: Penguin Random House Grupo Editorial.
  • Irene Cívico y Sergio Parra. (2018).Las chicas son de ciencias” 25 científicas que cambiaron el mundo. Barcelona: Penguin Random House Grupo Editorial.
  • Elena Favilli i Francesca Cavallo. (2017).  Contes de bona nit per a nenes rebels”. Catalunya: Estrella Polar.

Elements clau

Activitats

Activitats d’amistat i convivència, de violència zero, de gènere, diversitat afectiva i sexual.

Eix d'animació

“La Carlota s’enCORatja” són 5 relats inèdits de l’escriptora Gemma Lineas, vols saber-ne més?

Reptes col·lectius

Amb els reptes col·lectius ens mobilitzem per fomentar el treball educatiu basat en valors amb infants i joves, amb la voluntat de construir una societat present i de futur més justa i igualitària.

Amb la col·laboració de:

 

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai