Encoratja't

ènere, diversitat afectiva i sexual

Els estereotips segueixen vigents

“La historiadora Jo B. Paoletti explica que en Estados Unidos no se usaron los tonos pastel para los bebés hasta la Primera Guerra Mundial: antes se optaba simplemente por el blanco. Además, por aquel entonces el rosa era el color de los niños, al ser “más decidido y fuerte”, mientras que las niñas debían vestir el azul, “más delicado y amable”. Hay que tener en cuenta que el rosa se asociaba al rojo, el color de la sangre y del vigor. (…) Es decir, no hay raíces ancestrales que justifiquen estas preferencias. Y tampoco hay razones genéticas. Los niños de menos de dos años prefieren los colores intensos como el rojo y el azul, según Anne Fausto-Sterling, y no los colores suaves y pastel.” (Rubio, 2014).

Sí, ho sabem, aquest és un de molts estereotips que en la ment de molts educadors i educadores i en la societat en general sembla superat. Però…què segueix passant als catàlegs de joguines quan s’acosta Nadal, per exemple? Quins interessos hi ha a perpetuar certs estereotips? Les noves tecnologies n’han facilitat la perpetuació?

D’altra banda, la violència i la persistència d’estereotips de gènere afecta prioritàriament i, sens, dubte a les dones. Ara bé, també afecta una part d’homes que no es veuen reconeguts en aquests estereotips i que han patit i pateixen violència degut a no encaixar en un estereotip concret.

 

Què són les noves masculinitats?

En els últims anys hem començat a parlar del  terme “noves masculinitats alternatives” (NAM). Però a quina “antiga” masculinitat s’oposa aquest terme? Quines són les seves característiques?

“Kimmel define cuatro elementos que caracterizan un modelo de masculinidad hegemónica:  a)  los hombres  no  deberían  mostrar  evidencias  de  una  actitud con  rasgos femeninos porque esto es rechazado por los hombres reales, b) los hombres deberían tener un status superior a las mujeres y tener el poder, c) los hombres deberían ser rudos y no mostrar nunca  sus  sentimientos,  y  d)   el  riesgo  y  la  agresividad  son  aceptados  como  actitudes naturalmente masculinas.” (Flecha, Rios i Puigvert,2011).

Els homes que encaixen i defensen aquest model són anomenats com a grup, masculinitats tradicionals dominants (DTM). Tots els homes que exerceixen violència contra les dones, pertanyen al grup DTM.

Així doncs, qui són els NAM? “Estos tipos de masculinidades están representadas por hombres que combinan atracción e igualdad. Además, los hombres NAM son los que trabajan más activamente contra la violencia de género junto con las mujeres. Se alejan de personas con valores no igualitarios o de aquellos que son violentos, y buscan relaciones de igualdad basadas en el deseo y el amor.” (Flecha, Rios i Puigvert,2011).

Visibilitzar les difeferents diversitats

Per últim, una altra qüestió que voldríem abordar és el tema de la diversitat afectiva sexual i de gènere. Tot i que s’ha produït un avenç significatiu en el marc legal, com és l’acceptació social i la visibilització del col·lectiu LGTBI, encara queda molt camí a recórrer per viure en una societat que valori per igual totes les diversitats.

Mostrar respecte per la singularitat de totes les persones, visibilitzar les diferents diversitats, no pressuposar res, parlar amb naturalitat sobre aquests temes amb el grup d’infants i adolescents,  són només algunes pautes que us convidem a posar en pràctica. “La invisibilització de la diversitat és també una manera de discriminació”. (Guia per treballar la diversitat afectiva, sexual i de gènere. IAC. 2015).

 

Què podem fer?

 • Tenir present que cada persona és única i singular. Evitar pressuposar l’heterosexualitat com a punt de partida.
 • Qüestionar els estereotips de gènere i situar-los en el seu context històric. – Analitzar quins estereotips es transmeten a través de diferents agents (mitjans de comunicació, educació família…) i reflexionar sobre com ens sentim quan no hi encaixem.
 • Posar límits a les actuacions dels nois que expressen conductes pertanyents als grups de masculinitats tradicionals i no acceptar cap tipus de violència. Mostrar i reforçar models basats en les masculinitats alternatives.
 • Proposar accions de conscienciació que facin reflexionar els diferents agents abans esmentats per tal de no perpetuar els estereotips.
 • Abordar el tema de la diversitat afectiva i sexual de manera natural i quotidiana. Generar ambients de confiança on tothom se senti còmode per expressar-se en llibertat, sense pors al rebuig.
 • Ser contundent davant qualsevol comentari discriminatori, masclista o homòfob.
 • Dur a terme activitats de sensibilització i prendre mesures per tal d’erradicar qualsevol tipus de LGTBIfòbia.
 • (…)
Preguntar qui és l’home i qui la dona en una relació de persones del mateix sexe, és com preguntar qui és la forquilla en uns bastonets xinesos.
Ellen DeGeneres

Actriu i presentadora dels EUA

Activitats

 • Buscan la mitja taronja. Has pensat mai en buscar la teva mitja taronja? Creus que la mitja taronja existeix? Farem un joc i ho descobrirem!!
 • El bingo del romanticisme. A través d’una activitat tipus “bingo” desmuntarem els mites de l’amor romàntic i desemmascararem la violència de gènere que pot comportar aquesta idea d’amor
 • No pressuposis res! .La diversitat de gènere i sexual ha ampliat la seva mirada més enllà del sistema sexual binari habitual. Les combinacions i conceptes són molt més diversos.Us proposem una activitat on conèixer aquestes novetats i on poder desmuntar molts estereotips lligats a aquesta temàtica.
 • Estàs Topitzat?   L’objectiu d’aquesta dinàmica és endegar un debat amb el grup per reflexionar sobre els estereotips de gènere i recollir les diferents opinions dels i les joves sobre la construcció de les relacions entre homes i dones..
 • Els nostres titelles . A través de l’explicació d’un conte i d’una activitat amb titelles, els infants petits podran valorar a què els agrada jugar realment, estiguin vistos com a jocs de nens o de nenes. També farem una reflexió al voltant dels oficis i els estereotips de gènere.
 • La meva feina A través d’un conte i d’una activitat de racons, els infants podran valorar els jocs i els oficis que més els agraden i els interessen realment, independentment de què estiguin vistos com jocs o oficis masculins o femenins.
 • La caixa de la meva vida. Diversitat famuliar. Una caixa pot omplir-se de vida, la teva vida, la de la teva família. I que millor que compartir qui ets i qui és la teva família amb els teus companys de grup.
 • El joc de les tasques de la llar . A través d’un joc de taula, els infants reflexionaran sobre les tasques
  domèstiques, com se’n poden responsabilitzar, quines són les seves preferides,… i valorant la influència dels estereotips de gènere.
 • M’agrada el rosa i m’agrada el blau  Aquesta activitat és una dinàmica de joc a través de la qual aprofundirem en com es construeixen els estereotips de gènere. Reflexionarem sobre els prejudicis i els estereotips que intervenen en la nostra manera de veure els altres i analitzarem críticament els missatges sexistes que podem observar en la publicitat.
Trobareu moltes altres propostes de treball  i lectures de referència a l’apartat de Recursos.

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai