Encoratja't

Segon any de desplegament de l’EnCORatja’t: Eines i recursos d’aprofundiment

 

Recursos web

Guies Fundesplai

 

Webs i programes d’interès

  • http://bullying.cat/ .  Web de referència per aprofundir en aquest tema i millorar la convivència. Hi trobareu molts materials, informes, articles i guies adreçats als equips i a les famílies.
  • Programa  #aquíproubullying . Programa impulsat pel Departament d’Ensenyament adreçat a la comunitat educativa que posa a l’abast estratègies i recursos  per elaborar un projecte de prevenció, detecció i intervenció davant l’assetjament.
  • Telèfon Infància respon 116 111.  Servei telefònic públic (DGAIA) gratuït i permanent, que funciona vint-i-quatre hores al dia, els 365 dies de l’any, que té l’objectiu de prevenir i detectar els maltractaments d’infants i adolescents, posant especial atenció en els casos d’assetjament a les escoles, ciberassetjament, violència masclista en adolescents i abusos sexuals.
  • Família i escola. Espai del Departament d’Ensenyament adreçat a les famílies. L’enllaç us durà directament a l’apartat d’eines i recursos per combatre la problemàtica de l’assetjament.
  • Hombres que impulsan el cambio. Manual per a la prevenció de la violència des d’una perspectiva de la masculinitat. Inclou propostes activitats.
  • Homes Igualitaris de Catalunya. Associació part del “Moviment d’Homes per la Igualtat”, perquè els homes també perdem amb el masclisme. Interessant conèixer el seu posicionament.
  • Ni ogros ni princesas. Guía para la educación afectivo-sexual en la ESO- Govern d’Astúries
  • Projecte Escoles Rainbow. Impulsat per FLG – ASSOCIACIÓ DE FAMÍLIES LESBIANES I GAIS . És un projecte per a la prevenció de conductes homòfobes i la prevenció de la marginació social de les persones LGTB (i les seves famílies) i de les famílies LGTB. Però també és un projecte que vol celebrar la igualtat i la diversitat des de la diferència.
  • Guia per a treballar la diversitat afectiva, sexual i de gènere– IAC
  • Guia contra el bullying homofóbico. Herramientas para el profesorado. Acció Diversa.
 

Articles d’opinió

Marc normatiu

En aquest enllaç trobareu les principals lleis i protocols relatives a l’àmbit de la igualtat i contra les violències.

Activitats

 
La Colla EnCORatjada. Aquesta proposta inclou 7 activitats que es poden seqüenciar al llarg del curs, perquè els infants puguin reflexionar sobre diversos temes relacionats amb la igualtat, els estereotips, el bullying, etc. i aprendre habilitats per gestionar millor els conflictes. La idea és que, mica en mica,  puguin plantejar-se la idea de crear la seva “Colla EnCORatjada  
El bingo del romanticisme. A través d’una activitat tipus “bingo” desmuntarem els mites de l’amor romàntic i desemmascararem la violència de gènere que comporta aquesta idea d’amor.  
Buscant la mitja taronja. Has pensat mai en buscar la teva mitja taronja? Creus que la mitja taronja existeix? Farem un joc i ho descobrirem!!  
Cançons assessines? .En els últims mesos hem vist com diferents municipis s’han plantejat quins missatges sexistes es poden estar transmetent (o no) en els diferents actes organitzats pels consistoris i com corregir-ho. Us proposem que debateu sobre algunes de les mesures que es prenen i a partir d’aquí reflexionar sobre els missatges sexistes a la nostra societat.  
Estàs Topitzat?   L’objectiu d’aquesta dinàmica és endegar un debat amb el grup per reflexionar sobre els estereotips de gènere i recollir les diferents opinions dels i les joves sobre la construcció de les relacions entre homes i dones.  
15 curtmetratges per a fomentar l’amistat. Recopilació de curtmetratges per a fomentar l’amistat d’entre infants de 3 a 12 anys (infantil i primària) i el que aquest concepte implica: afecte, empatia, comprensió, lleialtat…
El joc de les tasques de la llar . A través d’un joc de taula, els infants reflexionaran sobre les tasques domèstiques, com se’n poden responsabilitzar, quines són les seves preferides,… i valorant la influència dels estereotips tradicionals de gènere.  
No pressuposis res! .La diversitat de gènere i sexual ha ampliat la seva mirada més enllà del sistema sexual binari habitual. Les combinacions i conceptes són molt més diversos.Us proposem una activitat on conèixer aquestes novetats i on poder desmuntar molts estereotips lligats a aquesta temàtica.
Cercle del rebuig. Mural de les bones paraules. L’activitat consta de dues parts: una primera per treballar les accions negatives que generen rebuig i una segona per permetre dir-se coses positives entre les companyes de grup.  
De tot COR. Activitats per activar i fomentar estratègies emocionals saludables.
Detectiu de les emocions. Us proposem que els infants i joves, es converteixen en detectius i descobreixen les seves pròpies emocions, a través d´un conjunt d´activitats d´educació emocional per treballar els conceptes com l´autoconcepte, l’autoconeixement, l´autoestima, l’empatia etc.
El barret dels somnis. En aquesta activitat ens plantegem dur a terme una creació plàstica que estimuli l´autoconeixement i la capacitat de comunicació i d´expressió dels sentiment.
La caixa de la meva vida. Diversitat famuliar. Una caixa pot omplir-se de vida, la teva vida, la de la teva família. I que millor que compartir qui ets i qui és la teva família amb els teus companys de grup.

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai