Encoratja't

Gènere i diversitat afectiva i sexual

Els estereotips segueixen vigents

“La historiadora Jo B. Paoletti explica que en Estados Unidos no se usaron los tonos pastel para los bebés hasta la Primera Guerra Mundial: antes se optaba simplemente por el blanco. Además, por aquel entonces el rosa era el color de los niños, al ser “más decidido y fuerte”, mientras que las niñas debían vestir el azul, “más delicado y amable”. Hay que tener en cuenta que el rosa se asociaba al rojo, el color de la sangre y del vigor. (…) Es decir, no hay raíces ancestrales que justifiquen estas preferencias. Y tampoco hay razones genéticas. Los niños de menos de dos años prefieren los colores intensos como el rojo y el azul, según Anne Fausto-Sterling, y no los colores suaves y pastel.” (Rubio, 2014).

Sí, ho sabem, aquest és un de molts estereotips que en la ment de molts educadors i educadores i en la societat en general sembla superat. Però…què segueix passant als catàlegs de joguines quan s’acosta Nadal, per exemple? Quins interessos hi ha a perpetuar certs estereotips? Les noves tecnologies n’han facilitat la perpetuació?

D’altra banda, la violència i la persistència d’estereotips de gènere afecta prioritàriament i, sens, dubte a les dones. Ara bé, també afecta una part d’homes que no es veuen reconeguts en aquests estereotips i que han patit i pateixen violència degut a no encaixar en un estereotip concret.

?

Què podem fer?

  • Tenir present que cada persona és única i singular. Evitar pressuposar l’heterosexualitat com a punt de partida.
  • Qüestionar els estereotips de gènere i situar-los en el seu context històric. – Analitzar quins estereotips es transmeten a través de diferents agents (mitjans de comunicació, educació família…) i reflexionar sobre com ens sentim quan no hi encaixem.
  • Posar límits a les actuacions dels nois que expressen conductes pertanyents als grups de masculinitats tradicionals i no acceptar cap tipus de violència. Mostrar i reforçar models basats en les masculinitats alternatives.
  • Proposar accions de conscienciació que facin reflexionar els diferents agents abans esmentats per tal de no perpetuar els estereotips.
  • Abordar el tema de la diversitat afectiva i sexual de manera natural i quotidiana. Generar ambients de confiança on tothom se senti còmode per expressar-se en llibertat, sense pors al rebuig.
  • Ser contundent davant qualsevol comentari discriminatori, masclista o homòfob.
  • Dur a terme activitats de sensibilització i prendre mesures per tal d’erradicar qualsevol tipus de LGTBIfòbia.
  • (…)
  •  

Activitats

  • Buscant la mitja taronja. Has pensat mai en buscar la teva mitja taronja? Creus que la mitja taronja existeix? Farem un joc i ho descobrirem!!
  • El bingo del romanticisme. A través d’una activitat tipus “bingo” desmuntarem els mites de l’amor romàntic i desemmascararem la violència de gènere que pot comportar aquesta idea d’amor
  • No pressuposis res! .La diversitat de gènere i sexual ha ampliat la seva mirada més enllà del sistema sexual binari habitual. Les combinacions i conceptes són molt més diversos.Us proposem una activitat on conèixer aquestes novetats i on poder desmuntar molts estereotips lligats a aquesta temàtica.
  • Estàs Topitzat?   L’objectiu d’aquesta dinàmica és endegar un debat amb el grup per reflexionar sobre els estereotips de gènere i recollir les diferents opinions dels i les joves sobre la construcció de les relacions entre homes i dones..
  • Els nostres titelles . A través de l’explicació d’un conte i d’una activitat amb titelles, els infants petits podran valorar a què els agrada jugar realment, estiguin vistos com a jocs de nens o de nenes. També farem una reflexió al voltant dels oficis i els estereotips de gènere.
  • La meva feina A través d’un conte i d’una activitat de racons, els infants podran valorar els jocs i els oficis que més els agraden i els interessen realment, independentment de què estiguin vistos com jocs o oficis masculins o femenins.
  • La caixa de la meva vida. Diversitat famuliar. Una caixa pot omplir-se de vida, la teva vida, la de la teva família. I que millor que compartir qui ets i qui és la teva família amb els teus companys de grup.
  • El joc de les tasques de la llar . A través d’un joc de taula, els infants reflexionaran sobre les tasques
    domèstiques, com se’n poden responsabilitzar, quines són les seves preferides,… i valorant la influència dels estereotips de gènere.
  • M’agrada el rosa i m’agrada el blau  Aquesta activitat és una dinàmica de joc a través de la qual aprofundirem en com es construeixen els estereotips de gènere. Reflexionarem sobre els prejudicis i els estereotips que intervenen en la nostra manera de veure els altres i analitzarem críticament els missatges sexistes que podem observar en la publicitat.

Elements clau

Activitats

Activitats d’amistat i convivència, de violència zero, de gènere, diversitat afectiva i sexual.

Eix d'animació

“La Carlota s’enCORatja” són 5 relats inèdits de l’escriptora Gemma Lineas, vols saber-ne més?

Reptes col·lectius

Amb els reptes col·lectius ens mobilitzem per fomentar el treball educatiu basat en valors amb infants i joves, amb la voluntat de construir una societat present i de futur més justa i igualitària.

Amb la col·laboració de:

 

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai