L’amistat és un dels valors més preuats per ser feliç i implica una bona dosi de respecte, i de cura envers un mateix i envers l’altra persona. Com triem les amistats i el vincle afectiu que hi establim determina les bases sobre les quals construïm unes relacions interpersonals positives i una convivència lliure d’exclusions.
El respecte i molt particularment el respecte a la diversitat i la diferència constitueix un dels valors essencials per saber conviure en pau. Remet al reconeixement dels drets i la dignitat de les altres persones.
Tenir cura és probablement una de les necessitats i de les actituds que més ens humanitzen. Està relacionada amb l’afecte, l’empatia, la solidaritat, el respecte i no es pot desvincular de les relacions interpersonals. La socialització basada en els estereotips de gènere tradicional associen la cura a la feminitat, a més a més de dirigir-la, gairebé sempre, cap a algú extern. Per contra, s’allunya de la masculinitat si no és per relacionar-la amb tenir cura d’un mateix entès com a benefici propi.
Aprendre a tenir cura d’un mateix o d’una mateixa i aprendre a tenir-ne cura d’una altra persona, en termes de benestar i felicitat, és essencial per a noies i nois, per canviar les relacions actuals entre homes i dones. Més enllà de la qüestió del gènere, cal recordar que som éssers interdependents i vulnerables. Com diu Montse Boher “la consciència de la pròpia vulnerabilitat és necessària per gaudir d’una bona salut emocional i és el punt de partida per una solidaritat autèntica: ens necessitem els uns als altres”.