Monitors i monitores
El compromís de l’entitat
L’aplicació de la proposta educativa a l’esplai requereix de la corresponsabilitat de tothom, de compartir estratègies i actuar en la mateixa direcció.
L’equip directiu de l’entitat
- Llegim a fons la proposta educativa i identifiquem els punts forts i punts febles de l’entitat en el seu conjunt, en relació a la igualtat i el respecte a la diversitat.
- Repassem l’aplicació possible en espais educatius de l’esplai: els grups de dissabte, activitat diària, menjadors, activitats familiars, colònies, casals i campaments etcètera.
- Fem un anàlisi de les necessitats formatives de l’equip i elaborem un pla de formació global per a tot el curs.
- Planifiquem els espais d’avaluació i seguiment de la proposta. Determinem de quina manera, amb quines eines o recursos, podríem constatar si hem assolit o no els objectius previstos, cara a millorar actuacions futures.
- Elaborem un calendari general de l’aplicació de la proposta que orienti els equips en la concreció de les activitats per a cada franja d’edat.
L’equip educatiu de cada grup
- Estudiem els diversos materials i aprofundim en la proposta específica que s’ha plantejat per a cada franja d’edat. Proposem-nos fites més ambicioses.
- Fem un diagnòstic sobre el nostre grup en relació als valors que relacionem amb la igualtat d’oportunitats: diversitat, inclusió i justícia social, a partir dels objectius que s’han proposat per a cada edat. Elaborem un llistat amb 10 accions assolibles.
- Dissenyem l’adaptació de la proposta al grup: concretem els objectius, adeqüem l’ambientació i les activitats a les necessitats i interessos del grup, preveiem l’organització interna, etc.
- Decidim quines activitats i projectes podem compartir i dur a terme amb altres grups de l’esplai i/o altres entitats.
- Elaborem el calendari específic tenint en compte els criteris generals.