Compartir

L’enfonsament del Prestige impacta de tal manera els i les joves que proposen fer un camp de treball a Galícia i treure chapapote.

Mentre els i les joves es dediquen a cercar informació de tota mena, arriba el mes de gener i aviat l’entusiasme es veu frustrat perquè arreu troben negatives: són menors d’edat i el tema comença a prendre dimensions polítiques que compliquen les possibilitats reals d’intervenir-hi. Per sort, el cap de voluntaris de l’Ajuntament de Laxe contacta amb l’esplai i accepta que el grup de joves hi vagi al mes de juliol però amb el compromís de no tenir contacte amb el chapapote, només per a col·laborar en tasques humanitàries.

Ara sí que s’hi posen: els i les joves gestionen i planifiquen tot el treball i tot sembla funcionar perfectament.

Tanmateix, cap al mes de maig, amb els bitllets d’anada comprats, l’apatia s’apodera del grup i comencen a fallar les responsabilitats individuals. Era un moment crític i dur i calia una assemblea perquè els joves renovessin el seu compromís. Les monitores havíem de ser molt clares: o tothom s’implicava o es deixava córrer! Finalment, els i les 16 joves van tornar a agafar l’empenta.

Aleshores es van succeir catorze dies inoblidables. Treball intens i contacte amb la gent d’allà. Vam obrir els ulls a una realitat que els mitjans de comunicació començaven a desfigurar, tot plegat va ser una experiència molt positiva. L’agraïment del poble que va acollir – i que va plorar el comiat dels joves quan van tornar cap a Barcelona – va impressionar molt els joves. En tornar, tots els i les joves afirmaven que hi haurà un abans i un després del camp de treball. Els moments difícils els van enriquir i els van fer madurar. El grup va adonar-se que havia crescut.

Club d’Esplai Pubilla Cases-Can Vidalet. L’Hospitalet de Llobregat / Esplugues de Llobregat

Quin és el servei? Col·laboració en tasques humanitàries després del chapapote.

Quins són els aprenentatges? Responsabilitzar-se com a ciutadans/es d’un problema col·lectiu. Organitzar-se la feina. Afrontar les dificultats i superar els problemes grupals.

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai