Compartir

Els i les joves volien anar en bicicleta per diferents llocs del municipi i els educadors vam reconduir les seves demandes en benefici d’un projecte més ambiciós i de servei per a tota la comunitat.

Sant Joan Despí havia donat l’esquena al riu i aquest era un gran desconegut per a la majoria de la població. Per això, el projecte va suposar un descobriment insòlit per a molts dels i les joves i, a poc a poc, tots ens hi vam anar implicant. De la mera observació de la flora i la fauna vam anar passant a fer anàlisi del medi en general.

Aviat, joves i educadors/es vam arribar a la conclusió que calia fer alguna cosa: aquell era un espai amb una potencialitat enorme, però abandonat. Calia començar a fer accions sobre el terreny. La bicicleta ens permetia anar fins al riu i, un cop allà, començàvem a netejar els marges, analitzar l’ecosistema, etc. Quan l’alcalde va visitar una exposició sobre tota aquesta descoberta, els joves ràpidament van aprofitar per explicar-li què havien vist i quines idees tenien per recuperar tot aquell espai. L’ajuntament va fer cas a la denúncia de l’estat en què es trobava el riu i, per primer cop, es van fer dues actuacions a la zona: l’arranjament de camins rurals a la zona del riu i una mínima recuperació de la gravera-abocador mitjançant la replantació.

I així va ser com Sant Joan Despí, fins aleshores el municipi amb el percentatge més alt d’abocadors respecte a la seva superfície, va començar a recuperar la gravera com a espai verd i el riu com a element natural.

Club d’esplai El Tricicle, Sant Joan Despí

Quin és el servei? Accions de neteja, reivindicació ecològica en benefici de la comunitat i muntatge d’una exposició per sensibilitzar la població. Com a resultat d’impacte, l’ajuntament pren accions de recuperació de l’entorn.

Quins són els aprenentatges? Reflexionar sobre la degradació de l’entorn i les seves causes. Responsabilitzar-se com a ciutadans d’un problema col·lectiu. Organitzar una manifestació.

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai