Compartir

Cada cop que surt d’excursió, el grup de nois i noies porta una motxilla especial, a més de les normals: “la motxilla ecològica”. Aquesta motxilla, decorada pels mateixos nois i noies, surt “buida” del punt de partida, però s’omple de les escombraries trobades pel grup en un dels indrets visitats.

Espais freqüentats, com per exemple les fonts que es troben properes al camí, solen estar malauradament una mica brutes: llaunes, plàstics, papers, restes de menjar. Aquesta situació ofereix la possibilitat de realitzar una tasca solidària immediata i senzilla, de la qual val la pena fotografiar “l’abans” i “el després”. El fet de registrar la feina feta amb fotografies serveix també per reforçar altres accions de denúncia, com per exemple lliurar una carta a l’alcalde del municipi de l’indret netejat, exposant l’estat en que es trobava, el tipus de deixalles, el bon o mal estat de les papereres o indicadors, etc.

La motxilla ecològica simbolitza també el petit compromís quotidià i immediat que qualifica una acció de descoberta de la natura, una ruta esportiva, un recorregut d’orientació o un joc de pistes.

Federació Catalana de l’Esplai

Quin és el servei? Neteja d’un indret brut i denúncia a les autoritats

Quins són els aprenentatges? Sensibilitzar-se respecte a al degradació del medi natural. Expressar-se i comunicar-se amb les autoritats i els adults. Prendre un compromís cívic amb caràcter immediat.

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai