Explorar Catalunya

Per als monitors/es

Monitors i monitores

Materials pedagògics

Us presentem un conjunt de materials pedagògics sobre excursionisme, lleure i educació. Hem combinat, seguint una estructura lògica, materials de nova creació
amb d’altres que pertanyen al programa pedagògic Explorar Catalunya (1995) i la col·lecció de llibres “Explorar Catalunya, Viure la identitat i la diversitat a
través del paisatge” (2002).
Objectius generals de la proposta . Per aprofundir en aquest àmbit us adrecem als següents documents on trobareu els objectius educatius agrupats per edats:
Objectius per a nens i nenes de 3 a 8 anys
Objectius per a nois i noies de 9 a 12 anys
Objectius per a joves de 13 a 17 anys
Fitxes valors i excursionisme
Com treballar les excursions
Centre d’interès. Posem a la vostra disposició un seguit de mitjans i recursos educatius per l’òptima aplicació d’aquesta proposta. També podeu disposar dels 4 centres d’interès que es van desenvolupar en el programa pedagògic Explorar Catalunya el 1995:
El gat amb botes busca casa a Catalunya…
Els missatges d’en Massagran…
Els catalan mysteries…
Explorar i compartir…
Les cançons de la proposta educativa
Materials de consulta

Seminaris formatius

Realització de diversos seminaris formatius sobre excursionisme. Aquesta proposta es coordina a través del Centre d’Estudis de l’Esplai, l’Aula del Vallès i les diferents comissions i fòrums educatius existents en la Federació Catalana de l’Esplai. El seu objectiu és assegurar una formació bàsica i elemental en l’àmbit de l’excursionisme per als monitors i monitores.
Veure calendari de formació.

Rutes

Cicle de rutes Explorar Catalunya. Al llarg del proper curs es duran a terme un total de 4 rutes guiades a diferents indrets de la nostra geografia per tal de gaudir de la descoberta del territori a través de l’excursionisme. En aquest sentit, cada excursió tindrà un fil conductor diferenciat que ens facilitarà la descoberta de cada territori des de diferents punts de vista.

Aquests centres d’interès són els següents:

A la recerca del Trencalós: Excursió pel Congost de Collegats adreçada als amants de la natura on l’objectiu final és contemplar aquesta joia de la natura que és el Trencalós.

La muntanya hivernal: Excursió adreçada a persones amb una certa experiència a la muntanya i amb una mínima forma física. Descobrirem la muntanya a l’hivern, la utilització dels grampons i el piolet, i gaudirem de les meravelloses vistes des del cim del Gra de Fajol.

En bicicleta per la Ruta del Ferro: Excursió adreçada a aquelles persones que gaudeixen del mitjà de transport ecològic per excel·lència que és la bicicleta. Anirem des d’Ogassa fins Ripoll en una tranquil·la excursió apta per tothom, on descobrirem el passat ferroviari i miner de la zona.

Els Follets del bosc: Qui no ha sentit alguna vegada una història de follets? Qui no s’ha sentit atret pels bolets i la seva màgia? En aquesta sortida gaudirem del bosc a la tardor, escoltarem històries de follets i aprendrem a conèixer algunes de les espècies de bolets més habituals dels nostres boscos.

Ben aviat, us oferirem el calendari d’aquestes rutes.

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai