Salut, ràdio i participació van ser els tres eixos bàsics d’una iniciativa pedagògica que va portar les històries dels Contes per conversar al programa Patim, Patam, Patum de Catalunya Cultura durant el mes de juliol 2003. Aquest projecte és un dels recursos pedagògics de l’Aventura de la Vida, el programa de promoció de la salut i prevenció de les drogodependències que impulsen la Direcció General de Drogodependències i Sida de la Generalitat i la Fundació Catalana de l’Esplai.
En aquesta primera iniciativa van participar tres casals: un de l’Hospitalet de Llobregat (CE Pubilla Cases-Can Vidalet), dos de Barcelona (Casal Jacint Verdaguer i Casal Tres Pins ). En total van anar a la ràdio 50 nens i nenes, dividits en quatre grups, i que, abans de participar en el programa, havien treballat els continguts als casals fent enquestes, petits reportatges, etc.
Aquesta experiència ha suposat un doble benefici pedagògic per als nens i les nenes, que van poder treballar els continguts que promou el programa de l’Aventura de la Vida a més de familiaritzar-se amb un mitjà de comunicació com la ràdio, on es fomenta el desenvolupament d’actituds de participació, respecte i tolerància. El programa Patim, Patam, Patum, dirigit per Carme Canet, va obrir un espai dins del programa per parlar de salut des dels infants.
Participar en el programa de ràdio va suposar la cloenda d’un treball previ fet al casal on el grup triava prèviament un tema de salut. Debatia, s’informava, contrastava l’opinió dels veïns i elaborava conclusions i propostes. També havia de decidir els cinc infants del casal que exercien de representants de tot el grup a l’emissió en directe.
A partir d’aquesta primera experiència, s’han anat desenvolupant diverses iniciatives vinculades a l’Aventura de la Vida amb l’objectiu de concretar la realització d’activitats interdisciplinàries al barri, amb els infants com a protagonistes, amb interrelació amb diversos agents socials. Les experiències més recents s’ha realitzat a la ciutat de Tarragona i al municipi de Vilassar de Dalt i Tordera.
Serveis d’Esplai
Quin és el servei? Difusió de missatges de salut a través de la ràdio. Els infants es converteixen en “promotors de la salut” al seu territori.
Quins són els aprenentatges? Desenvolupar habilitats comunicatives: expressar opinions, sentiments, elaboració de missatges. Incorporar la conversa com a eina d’intercanvi i comunicació. Responsabilitzar-se davant la comunitat en la construcció d’entorns més saludables aportant les seves pròpies conclusions.