Compartir

En començar el curs, el grup de joves de 15 a 17 anys decideix fer un projecte d’intercanvi amb joves d’altres països i sorgeix la idea de fer-lo a Bòsnia. La veritat és que les característiques del grup són molt favorables. Es tracta d’un grup molt cohesionat, madur i amb una implicació fantàstica de les famílies.

Són els mateixos/es joves els que es posen en marxa i comencen a organitzar-se en petits grups per fer, abans que res, una recerca exhaustiva sobre Bòsnia: la seva història, el conflicte armat, la realitat de la postguerra… Paral·lelament, els i les educadors van treballant amb els mateixos/es joves temes com el racisme o la intolerància. Poc a poc, el projecte pren cos i cal pensar en interlocutors i fonts de finançament. A partir del pressupost que han realitzat ells/es mateixes, el grup engega diferents iniciatives per recollir diners: sopars solidaris, xerrades informatives, vídeos, fòrums, venda de samarretes, etc.

Un cop a Bòsnia, la convivència empeny als joves de Bòsnia a obrir-se i a explicar els seus sentiments sobre el conflicte. Els i les joves catalanes viuen experiències impactants i difícils d’oblidar, com ara pujar la muntanya de Sarajevo sota el guiatge d’un dels militars més destacats del moment o veure senyals advertint de les mines antipersones.

De tornada, els i les joves s’aboquen a una tasca de sensibilització per tot el municipi, implicant els instituts, l’ajuntament i altres entitats de Sant Joan Despí. La conclusió que volen transmetre és clara: el diàleg és possible i ha de ser l’única via per resoldre els conflictes.

Club d’Esplai el Nus. Sant Joan Despí

Quin és el servei? Sensibilització de la població respecte de la situació a Bòsnia

Quins són els aprenentatges? Conèixer una mica Bòsnia: cultura, economia, societat, la guerra i les seves conseqüències… Organització de les campanyes associades al projecte. Comunicar-se amb persones d’altres cultures.

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai