Compartir

La “ludoètnia” va sorgir després d’haver tastat uns tallers de SOS Racisme. El grup de joves – uns quinze – va considerar que el tema dels jocs ètnics era prou interessant per ser un projecte i s’hi va posar de valent. La veritat és que els i les joves ja estaven saturats de jocs de rol i de jocs de taula típics com el parxís o l’oca.

El projecte va consistir a cercar jocs d’arreu del món, de 20 països diferents, construir-los, adaptar-los i en molts casos innovar-los. La part de construcció va ser complicada perquè vam haver d’adaptar-nos als materials que teníem: res de fustes africanes ni coses per l’estil.

Encara recordo quan vam decidir construir un awalé! Les fustes que nosaltres teníem no ens van facilitar gens les coses. Fer-hi forats va ser força complicat. Els i les joves van aportar la seva visió més “psicodèlica” a l’hora de decorar els jocs. Res de colors ètnics, sinó un ventall de colors i estils ben llampants. Tinc molt clar que va ser aquí on els i les joves van deixar la seva empremta.

El resultat final va ser impressionant i el grup es va sentir molt satisfet. De seguida vam veure les possibilitats que tenien els jocs: no només era un projecte acomplert, sinó un recurs que tenia prou entitat com per oferir-lo a d’altres grups. A totes les fires i festes, la “Ludoètnia” hi té un lloc ben visible. No hi ha gimcana sense una prova que hi estigui relacionada. Ben aviat, altres esplais van començar a sol·licitar el nostre “calaix de jocs,” un gran calaix amb rodes, que també van construir els i les joves, on guardem tots els jocs i que deixem en préstec.

Molts/es joves miren amb orgull aquelles joguines que van construir. Per a ells/es, va ser un dels primers projectes en què es van poder implicar seriosament, un projecte del qual van gestionar totes les fases, des de la idea fins al resultat, passant per la recerca, el disseny, la construcció i la funcionalitat.

Club d’Esplai L’Eixida de Camps Blancs. Sant Boi de Llobregat

Quin és el servei? Oferiment de jocs i ensenyar a jugar a altres infants.

Quins són els aprenentatges? Conèixer jocs d’arreu del món. Organització i manteniment de la ludoteca mòbil. Desenvolupar habilitats tècniques en la construcció de joguines.

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai