Ulleres màgiques!

  • de 8 a 12 anys
  • Dinàmica de grup, Joc, i Joc de taula
  • Amistat i convivència, Ciutadania compromesa, i Igualtat d’oportunitats
  • Proposta educativa Mirall

Descripció

Amb aquesta activitat volem que els nois i noies comprenguin alguns dels processos que poden desencadenar situacions de pobresa i exclusió social.

Objectius

– Arribar a una major comprensió de les causes que poden desencadenar situacions de pobresa i exclusió social als països desenvolupats (quart món).

– Ser empàtics amb les necessitats de les persones i grups més desafavorits.

– Desvetllar l’interès per conèixer com s’organitza la societat civil per combatre les causes que generen pobresa i exclusió social.

– Assumir petits compromisos d’accions de millora.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

És molt probable que la imatge que els nois i noies tinguin de la pobresa no vagi més lluny de la que els arriba a través de la televisió.

És important que veiem altres realitats a través del mirall, que els nois i noies prenguin consciència de la complexitat del fenomen de la pobresa i que siguin capaços, al seu nivell, de plantejar-se petites accions per fer-li front, des del grup d’amics i amigues, a l’esplai, a casa, al barri, etc.

Per fer-ho, plantegem un joc de rol a través del qual, els nois i noies assumiran diferents personatges que viuen situacions d’exclusió. Això els hauria d’ajudar a comprendre millor la multitud de factors que poden desencadenar-les i fer-los conscients que ningú no està exempt de viure una situació semblant.

ACTIVITAT

Les ulleres màgiques

L’objectiu educatiu del joc és que els nois i noies experimentin les vivències d’aquests 5 personatges perquè analitzin la multitud de causes que poden generar pobresa i exclusió social. Entendre que tothom pot viure una situació similar i reflexionar críticament sobre les actituds que prenem davant d’aquesta realitat.

Objectiu i dinàmica del joc
– El joc es juga en equips. La missió de cada equip serà assumir el rol d’un dels 5 personatges i viure les seves experiències. Cada personatge té 5 caselles d’experiències i cadascuna té assignada una prova. L’equip que primer aconsegueixi superar les 5 caselles d’experiències serà el guanyador.

– Els equips es veuran atemorits per un sisè personatge que es diu “Pobresa i exclusió”. Aquest personatge és una fitxa que competeix contra els equips, perseguint-los i atrapant-los. Cada vegada que cau en una casella on hi ha la fitxa d’un dels personatges els imposarà una limitació. Aquesta fitxa la mourà l’educador/a.

– També trobareu les caselles “ulleres màgiques”. Aquestes caselles permeten als equips solidaritzar-se amb els altres. Quan un equip cau en aquesta casella pot decidir ajudar a superar la situació d’exclusió d’un altre equip.

– Tothom partirà de la casella d’inici i aniran avançant per torns amb l’ajut d’un dau. En aquest joc els equips poden decidir en quina direcció volen avançar.

– Si un equip cau en la casella d’un personatge que no és el seu s’espera al següent torn.

Preparació del joc

– A l’annex “Taulell Ulleres Màgiques” teniu una imatge del taulell de joc que us podeu imprimir.
– Retalleu les targetes d’experiències dels diferents personatges, les targetes de “Pobresa i Exclusió” i també les d’“Ulleres Màgiques” i col·loqueu-les damunt l’espai que s’ha desat al taulell.
– Cada personatge té assignat un color.
– Tingueu en compte que per fer algunes de les proves necessitarem material.
– Necessitareu un dau que només tingui els números 1, 2 i 3. Podeu tapar la resta de números.
– Cada equip necessitarà una fitxa (com, per exemple, les del joc del parxís).
– El personatge de la pobresa i l’exclusió serà simbolitzat per una fitxa d’un color diferent de la resta.

Descarregueu el document adjunt on podreu trobar les normes del joc més ben detallades per tal de poder-hi jugar sense cap problema.

 

Valoració

La reflexió posterior a l’activitat ens hauria d’ajudar a identificar la multitud de causes que poden generar una situació de pobresa, però també a plantejar-nos què podem fer nosaltres, com a persones i com a grup, des del nostre dia a dia, a casa, a l’esplai, al barri per fer-li front. En definitiva, assumir algun compromís per actuar.

És important que els nois i noies reconeguin situacions en què ells han pogut trobar-se en situació d’excloure els altres o en situacions en què ells també ho han viscut a la seva pell. Podem encetar aquest debat amb preguntes del tipus: tractes igual tots els companys i companyes? T’has sentit exclòs d’algun lloc o grup de persones? Què fas davant d’una situació en què una persona està patint? L’ajudes? Mires cap a un altre cantó? Per què?

 

Edat de 8 a 12 anys
Temàtica Amistat i convivència, Ciutadania compromesa, i Igualtat d’oportunitats
Tipus Dinàmica de grup, Joc, i Joc de taula
Projecte Proposta educativa Mirall
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai