Tarda de compres!

  • de 14 a 17 anys
  • Dinàmica de grup i Joc de simulació
  • Ciutadania compromesa i Consum responsable
  • Proposta educativa B612

Descripció

Aquesta activitat tracta dels diferents factors que poden intervenir a l’hora d’escollir l’establiment i el producte: la música, els colors, i la informació en l’etiqueta del producte entre d’altres.

Objectius

  • Avaluar l’impacte social dels missatges relacionats amb la moda i les tecnologies.
  • Analitzar quins són els missatges que pretenen modelar la nostra autoestima.
  • Explorar la diversitat d’emocions que poden generar els actes de consum.
  • Identificar els elements que poden influir a l’hora d’escollir un producte.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

El consum és un món ple d’emocions i, a l’hora de comprar hi tenen un paper molt important. Aquesta activitat tracta dels diferents factors que poden intervenir a l’hora d’escollir l’establiment i el producte: la música, els colors, i la informació en l’etiqueta del producte entre d’altres. Situant la importància de les emocions i de les sensacions en els actes de consum.

ACTIVITAT

L’activitat es desenvolupa en un espai que simula una botiga de roba i de tecnologia, tenint en compte aspectes que caracteritzen les botigues que els i les joves acudeixen amb normalitat (música forta, llum tènue, l’olor…). Quan els joves entren han d’escollir un producte que comprarien i un que no, i han d’associar cada producte a una emoció mitjançant una emoticona.

A partir de comentar les emoticones es reflexiona entorn les emocions que suscita el consum. La justificació dels productes escollits i dels no escollit, ajuden a detectar els diferents elements que intervenen en els actes de consum, els relacionats amb la persona (disponibilitat de diners, gustos…), amb el producte (marca, etiqueta, preu…) i amb l’entorn (ambientació de la botiga, tracte, opinió dels amics…). També és un bon moment per treballar amb els joves com les grans superfícies, botigues… juguen amb les nostres emocions i ens inciten a comprar utilitzant diverses estratègies de màrqueting.

EIX ARTÍSTIC: TALONARI DELS PETITS MOMENTS

En la societat consumista en la qual vivim deixem de valorar les petites coses, els petits detalls que ens dona la vida. Quan parlem de consumir pensem per defecte en les coses materials deixant de banda els petits detalls com un somriure, una abraçada, una cançó… Per això crearem un talonari de grup, amb vals a bescanviar per petits moments i que els podrem utilitzar durant tot el curs.

 

Valoració

La valoració final de les diferents activitats proposades en aquesta fitxa ens hauria de permetre profunditzar en els següents aspectes:

– Diversitat d’emocions que desperten els actes de consum.

– Els actes de consum com una via de construcció de la pròpia identitat.

– La importància de la interacció entre l’individu i l’entorn proper (companys, marques…) a l’hora de consumir.

– Identificació d’accions relacionades amb la comercialització dels productes: estratègies de màrqueting, etiquetatge dels productes…

Material addicional

Edat de 14 a 17 anys
Temàtica Ciutadania compromesa i Consum responsable
Tipus Dinàmica de grup i Joc de simulació
Projecte Proposta educativa B612
Espai
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai