Projecte "No a les bosses de plàstic!!"

  • de 3 a 17 anys
  • Aprenentatge i servei
  • Canvi climàtic, Consum responsable, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa B612

Descripció

Tot i que cada vegada es va reduint l’ús de bosses de plàstic gràcies a la consciència mediambiental i les noves polítiques ecològiques implementades, encara les trobem molt presents en el nostre dia a dia.

Objectius

  • Conèixer el destí més sostenible dels residus que habitualment generen.
  • Conscienciar als infants i joves de la importància de reduir, reutilitzar i reciclar per evitar generar el màxim de residus.
  • Conscienciar als infants i joves de la importància de reduir, reutilitzar i reciclar per evitar generar el màxim de residus.
  • Adonar-se de les conseqüències que l’acumulació de residus pot tenir per al medi ambient i per a la salut de les persones.
  • Reflexionar entorn accions concretes i senzilles que podem fer per incidir en aquesta problemàtica ambiental.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Separar bé els residus a casa nostra és afavorir el seu reciclatge i/o tractament adequat, és reintroduir al cicle de producció i consum productes i materials que han estat fets servir, no necessitem i ens en volem desfer. Per tant, podem afirmar que el residu no es llença, s’aprofita i/o es tracta adequadament.

A Catalunya, 1 de cada 3 quilos de residus que generem es reciclen i, a més, cada vegada generem menys residu. I abans de llençar res, estiguem ben segurs que no li podem donar un nou ús.

Cada un de nosaltres tenim la responsabilitat de dipositar el residu correctament i millorar dia a dia fent-ne menys. És molt important que en el moment de comprar tinguem en compte reduir la quantitat de residus que s’haurà de llençar.

ACTIVITATS

No a les bosses de plàstic. Les bosses de plàstic que ens donen, a les botigues es converteixen en un residu. Tant la fabricació com el seu tractament com a residus tenen importants repercussions ambientals, socials i econòmiques.

A Catalunya es calcula que es consumeixen cada cap de setmana, al voltant de 14 milions de bosses de plàstic i el seu ús no para de créixer. Estan fabricades a partir de petroli, un recurs no renovable i molt car, i com que són molt costoses de reciclar, acaben en abocadors i incineradors o dispersades pel medi, la qual cosa té conseqüències molt greus, sovint letals, per a una gran quantitat d’animals terrestres i aquàtics.

En aquesta activitat us proposem que formeu grups de 4 o 5 persones i dissenyeu entre tots, una campanya per reduir l’ús de les bosses de plàstic, que després fareu extensiva al vostre esplai. La campanya haurà d’incloure informació sobre quin és el seu ús, quins són els perills i les conseqüències que tenen per al medi i la salut i, per tant, per què és important que, entre tots, reduïm el consum, juntament amb alternatives i propostes per substituir-les.

És molt important que decidiu un lema unitari. Un eslògan que sigui clar, breu i directe i que pugui colpir l’espectador.

La campanya pot tenir diversos formats: pòsters, díptic informatius, on es recullin els efectes que tenen les bosses de plàstics en els animals i de la quantitat de bosses de plàstic que s’acumulen en els abocadors.

Un cop finalitzada la fase de redacció dels continguts i d’elaboració de la campanya, podeu penjar els pòsters a les parets de l’esplai, passadissos de l’esplai i repartir fulletons. Així tothom es començarà a conscienciar, gràcies a vosaltres, dels riscos que comporta utilitzar bosses de plàstic i la problemàtica que s’associa al seu consum, i entre tors, començarem a reduir-lo.

RECURSOS

– Guia Hàbitat http://escolesxesc.cat/guia-habitat/
– Envàs, on vas? https://www.residuonvas.cat/ca
– Joc del reciclatge https://interactius.ara.cat/generalitat/test-reciclatge
– Xarxa d’escoles per la sostenibilitat de Catalunya http://escolesxesc.cat/
– Let’s Clean Up Europe https://residus.gencat.cat/ca/ambits_dactuacio/prevencio/setmana_europea/lets_clean_up_europe/

ALTRES ACTIVITATS

Gimcana del reciclatge

Envàs on vas?!

Eureka!

Creació d’embolcalls reutilitzables

Bola d’Alumini

Gimcana del reciclatge

 

Valoració

– Motivació i interès mostrat vers l’activitat.

– Grau d’implicació en l’organització de l’activitat proposada a l’eix artístic.

– Canvis personals i/o col·lectius realitzats.

Edat de 3 a 17 anys
Temàtica Canvi climàtic, Consum responsable, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
Tipus Aprenentatge i servei
Projecte Proposta educativa B612
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai