Eureka!
- de 3 a 17 anys
- Activitat artística
- Ciutadania compromesa, Consum responsable, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
- Proposta educativa B612
Descripció
Vivim immersos en la cultura de l’acumulació i del “comprar – usar –llençar” valorant molt poc la vida útil de la majoria dels residus que generem. L’activitat ens convida a reflexionar sobre aquesta qüestió.
Objectius
- Promoure la conscienciació dels nois i noies envers la prevenció dels residus.
- Pensar creativament quins altres usos poden tenir els residus que generem.
- Crear objectes útils a patir del reciclatge dels residus.
- Fomentar la reflexió al voltant de la cultura de comprar, usar i llençar.
PRESENTACIÓ
Vivim immersos en la cultura de l’acumulació i del “comprar – usar –llençar” valorant molt poc la vida útil de la majoria dels residus que generem. L’activitat ens convida a reflexionar sobre aquesta qüestió i a pensar creativament sobre quins altres usos poden tenir els residus i els objectes que llancem.
ACTIVITATS
Aconseguim els materials
Deixem unes setmanes perquè els infants puguin dur des de casa diversos materials de residus (ampolles, tetrabrics, rotllos de cartró, revistes, càpsules de cafè…) i objectes que han quedat arraconats i que estem a punt de llençar (poden ser joguines, roba o qualsevol altre objecte).
Podria ser convenient començar per un taller previ, d’una o de dues sessions, en què , per equips explorin els materials i els diferents usos a partir de suggerir-los algunes idees, mirar llibres, cercar informació per internet, etc.
Cada grup pensarà quin material voldria reciclar i quin nou ús en podria tenir. Seria interessant que, en funció de l’edat i dels seus interessos, penséssiu algun tipus de consigna:
– Que els objectes resultants serveixin per millorar alguna cosa de la vida quotidiana.
– Que els objectes resultants siguin joguines.
– Que els objectes es transformin en obres d’art
– Cap consigna…
Algunes idees i suggeriments
Joguines: podem fer vaixells, cotxes, molinets de vent, titelles, cases, avions, calidoscopi… Amb tota mena de materials: ampolles de plàstic, tubs de cartró, llana, retalls de cartolina…
Màscares i joies: amb la tècnica del paper maixé, combinant tot tipus de materials i tècniques i com no, amb objectes naturals com pedres, petxines, fulles envernissades, etc.
Instruments musicals: xilòfons amb ampolles de plàstic, timbals amb pots de detergent de plàstic o de metall, arpes amb caixes de cartró i gomes elàstiques, etc.
Invents i aparells: menjadores per a un animaló, coets a propulsió amb una ampolla de plàstic i cartró, rellotges de sorra, cuines solars, etc.
Escultures i quadres: Després de la vista a una exposició (com per exemple Museu Miró), podrien cercar un objecte de rebuig que els agradés per: transformar-lo en una escultura o per enganxar a una tela o fusta diversos materials i fer un quadre.
EIX ARTÍSTIC: FIRA D’INVENTS
Podem organitzar una gran fira a l’entitat o en algun centre cultural proper per exposar els “nous objectes”. Convidem els altres grups, les famílies i també al regidor/a del barri per fer una bona divulgació de tot el projecte. Amb aquesta acció estem contribuint a conscienciar la ciutadania sobre el valor que atorguem a les coses, el reciclatge, la sostenibilitat i la creativitat.
Posem en valor tot el treball a partir de crear etiquetes sobre els materials que hem emprat, en què ens hem inspirat, utilitats, etc.
I si és possible, feu coincidir l’activitat amb dates assenyalades com:
– 22 d’abril. Dia internacional de la Terra
– 17 de maig. Dia internacional del reciclatge
– 5 de juny. Dia internacional del medi ambient
Valoració
– Motivació i interès mostrat vers l’activitat.
– Presa de consciència sobre la importància de tenir cura de les coses perquè no es facin malbé ràpidament i com actitud responsable en la vida. Quan aprenem a valorar les coses també estem aprenent a valorar l’esforç de totes les persones i processos que han estat necessaris perquè aquest objecte existeixi i arribi a les nostres mans.
– Capacitat creativa.
– Nombre de nous objectes creats.
– Motivació i interès mostrat vers l’activitat.
– Presa de consciència sobre la importància de tenir cura de les coses perquè no es facin malbé ràpidament i com actitud responsable en la vida. Quan aprenem a valorar les coses també estem aprenent a valorar l’esforç de totes les persones i processos que han estat necessaris perquè aquest objecte existeixi i arribi a les nostres mans.
– Capacitat creativa.
– Nombre de nous objectes creats.
Material addicional
Edat | de 3 a 17 anys |
---|---|
Temàtica | Ciutadania compromesa, Consum responsable, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat |
Tipus | Activitat artística |
Projecte | Proposta educativa B612 |
Espai | Interior |
Autoria | Fundesplai |
Llicència | Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa) |