L'equilibri del bosc

  • de 3 a 17 anys
  • Dinàmica de grup, Joc, i Joc de simulació
  • Consum responsable, Natura, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa B612

Descripció

Els animals salvatges, igual que els humans, utilitzen els recursos del seu entorn per a sobreviure. Però a diferència dels éssers humans, els animals no consumeixen més del que la natura els pot donar.

Objectius

• Ser conscient de l’impacte que tenen les nostres accions de consum en el medi.
• Comprendre que la conservació de l’entorn natural és essencial per a la supervivència de tots els éssers vius.
• Percebre la importància d’un consum sostenible i l’ús racional dels recursos.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Els animals salvatges, igual que els humans, utilitzen els recursos del seu entorn per a sobreviure. Però a diferència dels éssers humans, els animals no consumeixen més del que la natura els pot donar.

Què podem aprendre d’ells per mantenir l’equilibri i evitar l’esgotament dels recursos?

ACTIVITATS

Comencem per allò que coneixem. Quins animals tenim més a prop? Quins recursos naturals utilitzen? Quants recursos necessiten?

Aquest punt de partida ens pot ser molt útil per comparar-lo amb els recursos naturals que nosaltres mateixos necessitem i utilitzem. Exposar aquesta comparació de manera gràfica ens pot ajudar a visualitzar-ho.

A continuació us proposem jugar al joc del Bosc dels Senglars (Guia d’activitats HABITAT, http://habitat.escolesxesc.cat/portfolio-items/8-el-bosc-dels-senglars/), en el qual els infants assumeixen el rol d’un animal del bosc que està exposat als diferents canvis en l’entorn i, per tant, no sempre disposa de tots els recursos que necessita.

La dificultat del joc pot augmentar i disminuir depenent de l’edat dels infants i del grau d’anàlisi al qual volem arribar. Podem introduir diferents catàstrofes naturals o canvis al paisatge provocats pels humans.

No obstant això, és molt important que al final de l’activitat potenciem un espai de reflexió perquè els infants puguin parlar de les diferents situacions que s’han donat durant el joc.

Aquestes reflexions ens poden ajudar després a analitzar les conseqüències que tenen en el medi algunes de les nostres accions quotidianes com gastar més o menys envasos, reciclar o no l’oli, utilitzar llum elèctrica o solar, etc.

Més idees!

Una versió simplificada del joc dels senglars per fer amb els menuts.

El joc dels peixets i els pescadors. Uns quants infants fan de pescadors/es fent una rotllana agafant-se de les mans. La resta són peixos i queden fora de la rotllana i quan els pescadors/es aixequen les mans (representen les xarxes) passen per sota. En un moment donat (acordat entre els pescadors/es en secret) baixen les mans i els peixos que han quedat a dins es converteixen en pescadors/es. Una variant diu que si els pescadors/es baixen les mans i no hi ha peixos a les xarxes perden dos pescadors/es.
Edat de 3 a 17 anys
Temàtica Consum responsable, Natura, i Sostenibilitat
Tipus Dinàmica de grup, Joc, i Joc de simulació
Projecte Proposta educativa B612
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai