Envàs on vas?!

  • de 3 a 17 anys
  • Videojoc
  • Canvi climàtic, Consum responsable, Natura, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa B612

Descripció

Us proposem que jugueu al Joc Envàs on Vas? Un joc per aprendre on hem de llençar cada residu per reciclar-lo correctament. Fent-ho així, optimitzarem l’eficiència del procés de reciclatge i tractarem millor el medi ambient.

Objectius

  • Conèixer el destí més sostenible dels residus que habitualment generen.
  • Conscienciar als infants i joves de la importància de reduir, reutilitzar i reciclar per evitar generar el màxim de residus.
  • Adonar-se de les conseqüències que l’acumulació de residus pot tenir per al medi ambient i per a la salut de les persones.
  • Reflexionar entorn accions concretes i senzilles que podem fer per incidir en aquesta problemàtica.

 

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Separar bé els residus a casa nostra és afavorir el seu reciclatge i/o tractament adequat, és reintroduir al cicle de producció i consum productes i materials que han estat fets servir, no necessitem i ens en volem desfer. Per tant, podem afirmar que el residu no es llença, s’aprofita i/o es tracta adequadament.

A Catalunya, 1 de cada 3 quilos de residus que generem es reciclen i, a més, cada vegada generem menys residu. I abans de llençar res, estiguem ben segurs que no li podem donar un nou ús. Cada un de nosaltres tenim la responsabilitat de dipositar el residu correctament i millorar dia a dia fent-ne menys. És molt important que en el moment de comprar tinguem en compte reduir la quantitat de residus que s’haurà de llençar.

ACTIVITATS

Us proposem que jugueu al Joc “Envàs on Vas?” Un joc per aprendre on hem de llençar cada residu per reciclar-lo correctament. Fent-ho així, optimitzarem l’eficiència del procés de reciclatge i tractarem millor el medi ambient.

Aquest joc està emmarcat dins la campanya de recollida selectiva “Envàs, on vas?” de l’Agència de Residus de Catalunya per tal de conscienciar els ciutadans que dipositin correctament els residus generats a les llars.

La recollida selectiva consisteix a recollir separadament les diferents fraccions dels residus municipals amb la finalitat de poder-les reciclar. La recollida selectiva i el reciclatge permeten estalviar recursos escassos i part de l’energia necessària per a la fabricació dels productes.

L’aspecte bàsic de la recollida selectiva és la selecció que els ciutadans i els comerços realitzen dels productes recuperables i que, posteriorment, l’administració s’encarrega de gestionar.

EIX ARTÍSTIC: A L’ESPLAI RECICLEM

Proposem fer una Campanya de Sensibilització a l’entitat, per recollir piles, CD S, tòners… residus que són més complicats de reciclar i trobar els contenidors pertinents. Una acció portada a terme per tots els grups d’edat i que impliqui un projecte col·lectiu. Els grups d’infants i joves poden dissenyar una campanya fent díptics i cartells informatius, crear contenidors per l’esplai, passar enquestes a les famílies per saber com reciclen aquests materials.

ALTRES RECURSOS

– Guia Hàbitat http://escolesxesc.cat/guia-habitat/

– Residu on vas? https://www.residuonvas.cat/ca

– El joc del reciclatge https://interactius.ara.cat/generalitat/test-reciclatge

– Xarxa d’escoles per la sostenibilitat de Catalunya http://escolesxesc.cat/

– Let’s Clean Up Europe https://residus.gencat.cat/ca/ambits_dactuacio/prevencio/setmana_europea/lets_clean_up_europe/

ALTRES ACTIVITATS RELACIONADES

Creació d’embolcalls reutilitzables

Bola d’Alumini

Eureka!

Creació d’embolcalls reutilitzables

 

Valoració

– Motivació i interès mostrat vers l’activitat.

– Grau d’implicació en l’organització de l’activitat proposada a l’eix artístic.

– Canvis personals i/o col·lectius realitzats.

Edat de 3 a 17 anys
Temàtica Canvi climàtic, Consum responsable, Natura, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
Tipus Videojoc
Projecte Proposta educativa B612
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai