Neteja de platges

  • de 14 a 17 anys
  • Activitat de natura, Aprenentatge i servei, i Dinàmica de grup
  • Canvi climàtic, Natura, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa B612

Descripció

Amb els joves us proposem fer una acció de voluntariat de neteja de platges, voluntariat i custòdia marina per a la conservació del domini públic marítim-terrestre, i en particular de les platges.

Objectius

  • Conèixer el destí més sostenible dels residus que habitualment generen.
  • Conscienciar als infants i joves de la importància de reduir, reutilitzar i reciclar per evitar generar el màxim de residus.
  • Conscienciar als infants i joves de la importància de reduir, reutilitzar i reciclar per evitar generar el màxim de residus.
  • Adonar-se de les conseqüències que l’acumulació de residus pot tenir per al medi ambient i per a la salut de les persones.
  • Reflexionar entorn accions concretes i senzilles que podem fer per incidir en aquesta problemàtica ambiental.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Separar bé els residus a casa nostra és afavorir el seu reciclatge i/o tractament adequat, és reintroduir al cicle de producció i consum productes i materials que han estat fets servir, no necessitem i ens en volem desfer. Per tant, podem afirmar que el residu no es llença, s’aprofita i/o es tracta adequadament.

A Catalunya, 1 de cada 3 quilos de residus que generem es reciclen i, a més, cada vegada generem menys residu. I abans de llençar res, estiguem ben segurs que no li podem donar un nou ús.

Cada un de nosaltres tenim la responsabilitat de dipositar el residu correctament i millorar dia a dia fent-ne menys. És molt important que en el moment de comprar tinguem en compte reduir la quantitat de residus que s’haurà de llençar.

ACTIVITATS

Amb els joves us proposem fer una acció de voluntariat de neteja de platges, voluntariat i custòdia marina per a la conservació del domini públic marítim-terrestre, i en particular de les platges.

La brossa present a les platges és un dels aspectes candents que afecten negativament la imatge turística i social. El mar diposita a les costes matèria inorgànica, com ara plàstics, brics, ampolles, piles, llaunes o electrodomèstics.

Les activitats humanes que es desenvolupen també generen residus que en bona part són transportats per la xarxa de rec i desguàs fins al mar. Malauradament, encara són freqüents les conductes incíviques que provoquen en bona part l’acumulació de residus.

La supervivència d’hàbitats naturals (plantes i animals), perillen per les deixalles que, en comptes de llençar als contenidors de la urbanització annexa, algunes persones inconscientment deixen per la sorra i la vegetació. També les plantes exòtiques invasores i una freqüentació humana excessiva sobre la zona vegetada destrueixen progressivament l’hàbitat i els seus serveis com a ecosistema.

Aquestes iniciatives de voluntariat són imprescindibles no només per donar un cop de mà als equips de neteja que s’encarreguen de mantenir la platja en bon estat durant la temporada de bany i arribar als racons de més difícil accés, sinó també per la tasca de conscienciació i de respecte pels valors naturals que aquest tipus d’activitats fomenten entre els usuaris de la platja.

Us adjuntem dos enllaços de diverses experiències que s’han realitzat i que us poden ser molt útils per realitzar les activitats.

Projecte Marnoba https://vertidoscero.com/marnoba/

Setmana Europea de la Prevenció de Residus https://residus.gencat.cat/ca/ambits_dactuacio/prevencio/setmana_europea/

ALTRES RECURSOS

– Guia Hàbitat http://escolesxesc.cat/guia-habitat/

– Residu on vas? https://www.residuonvas.cat/ca

– El joc del reciclatge https://interactius.ara.cat/generalitat/test-reciclatge

– Xarxa d’escoles per la sostenibilitat de Catalunya http://escolesxesc.cat/

– Let’s Clean Up Europe https://residus.gencat.cat/ca/ambits_dactuacio/prevencio/setmana_europea/lets_clean_up_europe/

ALTRES ACTIVITATS RELACIONADES

Bola d’Alumini

Eureka!

Creació d’embolcalls reutilitzables

Gimcana del reciclatge

 

Valoració

– Motivació i interès mostrat vers l’activitat

– Grau d’implicació en l’organització de l’activitat proposada

– Canvis personals i/o col·lectius realitzats

Fitxa tècnica

Edat de 14 a 17 anys
Temàtica Canvi climàtic, Natura, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
Tipus Activitat de natura, Aprenentatge i servei, i Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa B612
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai