El cicle de l'aigua

  • de 8 a 12 anys
  • Activitat de natura i Experiment científic
  • Aigua, Consum responsable, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Eureka!

Descripció

Es proposa fer un joc de pistes pensat perquè els infants aprenguin quin és el recorregut que fa l’aigua, el bé més preuat que tenim.

Objectius

– Aprendre quin és el cicle de l’aigua

– Prendre consciència de la importància de no malbaratar l’aigua

– Treballar en equip per aprendre més sobre aquest bé tan preuat

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

INTRODUCCIÓ

Et presentem un joc de pistes a partir del quals els infants hauran de conèixer els possibles recorrreguts de l’aigua dins del seu cicle natural.

Preparació:

– 60 mongetes blanques seques, més 10 per grup, que seran les gotes d’aigua neta que circularan pel nostre cicle d’aigua.

– 90 cigrons que representaran l’aigua bruta amb molta quantitat de matèria orgànica.

– 50 mongetes de color, que representen l’aigua contaminada amb substàncies tòxiques.

Doblegar 15 fulls DIN A-3 per la meitat i col·locar cada tros com si fos un llibre; disposar de dos fulls per donar informació.

En el full de sobre de cada llibret s’ha d’anotar un número de l’1 al 15 i un nom. En 10 d’aquests llibrets s’ha de posar el nom de diferents etapes del cicle natural de l’aigua dolça a la terra: casquets polars i glaceres, aigües subterrànies, llac, torrent, font riera, humitat del sol, humitat de l’atmosfera, essers vius (dues vegades).

Els cincs papers restants s’han de dedicar a l’ús de l’aigua per part de les persones: ciutat, indústria alimentària, indústria química, granges, regadius. En el full de sota de cada llibre s’ha d’incorporar la informació que pertoca (veure fitxes d’informació).

S’han de preparar 36 targetes de cartolina.
S’han de numerar 15 de manera correlativa i 15 més. S’ha d’escriure “depuradora orgànica” en tres targetes i depuradora química en tres més (veure targetes).

Col·locar les fitxes en dues piles. A la pila 1 s’han e col·locar 15 targetes numerades, més les 6 targetes de depuradores, totes barrejades. A la pila 2 s’han de posar les altres.

S’han de preparar un mínim de 20 endevinalles, preguntes de sentit comú o proves físiques posant-les totes en un sobre.

Aquesta activitat està pensada per fer-la a l’exterior a un parc, plaça, bosc… per tal de poder penjar les 15 pistes, separades entre ells i una mica amagades. Al costat de cadascuna d’elles s’ha de penjar una bossa on estiguin les gotes d’aigua necessàries amb la distribució següent:

• Llac, torrent, font, riera: 10 mongetes blanques
• Casquet polars: 8 mongetes blanques
• Ciutat, granja: 20 cigrons
• Indústria alimentària: 30 cigrons i 20 mongetes de color
• Indústria química: 20 cigrons i 20 mongetes de color
• Regadius: 20 cigrons, 10 mongetes color
• 12 mongetes blanques queden reservades pel director del

Cada grup haurà de tenir llapis i paper.

DESENVOLUPAMENT

S’ha de fer grups petits de 4 o 5 nois/es hi s’han de batejar amb el nom d’un riu. Cada grup representarà a aquest riu que està immers en el cicle natural de l’aigua. Tots els rius sortiran d’un naixement i han de procurar arribar al mar fen un recorregut que consistirà en 10 de les 15 possibles pistes. Partiran del naixement amb 10 gotes d’aigua neta per grup. Cada riu ha de fer el seu recorregut tranquil·lament i sense pressa.

En el full que se’ls ha donat han d’anar anotant els llocs per on passa i l’aigua que guanya, perd o intercanvia a cada lloc.

Per començar el joc, es reparteix un dels enigmes que s’han preparat. Quan un grup té la resposta correcta li diu al director del joc. Si és correcta agafen una targeta de la pila 1. Si no l’encerten, agafaran de la pila 2.

Si la targeta té un numero, l’equip anirà a cercar la pista corresponent, la llegirà i la farà. Si la targeta és una depuradora, la guardaran per a quan necessitin depurar l’aigua.

Un cop utilitzada, cal que la tornin. Després de cada jugada l’equip recull un nou sobre i actua de la mateixa manera. L’activitat continua fins que cada grup ha obert 10 sobres.

En determinats moments del transcurs del joc, pot ploure. A aquest efecte, el director del joc provocarà un tro (un soroll fort) i tots els equips hauran de córrer cap a ell. Els tres primers que hi arribin obtindran dues gotes de pluja extra cadascun.

Al final cada riu arriba al mar amb un determinat nombre de gotes d’aigua neta, d’aigua bruta amb matèria orgànica i d’aigua altament contaminada. És el moment de fer una reflexió conjunta en assemblea explicant quin ha estat el seu recorregut, i a quina quantitat i qualitat d’aigua ha arribat. És el moment de repassar d’informació de les targetes i extreure conclusions.

A continuació mirarem d’esbrinar que ha passat amb la resta de gotes que han anat quedat al llarg del recorregut. S’ha de mirar pista per pista observant l’estat en que ha quedat l’aigua.

Per últim, s’ha de plantejar una reflexió sobre la incidència del consum dels humans en la pèrdua de quantitat i qualitat de les aigües, i treure possibles solucions.

 

Pots descarregar-te les targetes a partir del document adjunt a l’activitat 3 Joc: El cicle de l’aigua.

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa Eureka!

Material addicional

Edat de 8 a 12 anys
Temàtica Aigua, Consum responsable, i Sostenibilitat
Tipus Activitat de natura i Experiment científic
Projecte Proposta educativa Eureka!
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai