Calendari d'advent ESTIMA

  • de 3 a 99 anys
  • Activitat artística
  • Amistat i convivència i Emocions
  • Proposta educativa Estima

Descripció

Quan arriba l’època nadalenca, també arriba el moment de tenir els calendaris d’advent preparats. Crea el teu calendari amb materials sostenibles i reciclats i centrat en l’educació emocional. Descarrega la proposta aquí!

Objectius

– Implicar-se en la creació de les tradicions de Nadal

– Prendre consciència de no dependre del materialisme en èpoques nadalenques

– Desenvolupar la imaginació i creativitat

– Treballar la salut emocional pròpia i dels altres

Desenvolupament de l'activitat

INTRODUCCIÓ

Ja és Nadal, i com cada any a casa, a l’escola o a l’esplai no en pot faltar un calendari d’advent. De calendaris n’hi ha de molts tipus, però aquells que hem fet nosaltres mateixos/es, són els que ens donen més satisfacció.

Per aquest motiu et proposem crear un calendari d’advent sostenible i ple d’activitats relacionades amb el benestar emocional, perquè és important gaudir i cuidar-se! Descobreix més activitats i la importància de l’educació emocional a la nostra proposta ESTIMA.

>> Descarrega’t el material per fer el teu calendari d’advent

DESENVOLUPAMENT

En primer lloc, et proposem que aquest calendari estigui fet amb materials sostenibles o reciclats, de tal manera que li donem un nou ús a alguns materials que tinguem per casa. A continuació et donem algunes idees perquè puguis crear el teu calendari d’advent!

1. Calendari amb rotllos de paper de WC
Necessitaràs 24 rotllos de paper de wc. Els pots decorar de la manera que vulguis perquè siguin més bonics (pintant-los, amb gomets, amb cintes…), a continuació els hauràs de col·locar de la manera que més t’agradi, per exemple apilats els uns sobre els altres i creant una caseta, tots en fila l’un al costat de l’altre, formant una flor… Imaginació al poder! I per últim, hauràs de posar les sorpreses dins de cada tub i tapar-lo amb un paperet amb el número de cada dia.

2. Amb mitjons desaparellats
És el moment de fer servir tots aquells mitjons que tenim desaparellats per casa! Agafa una corda i penja amb agulles d’estendre la roba 24 mitjons penjats l’un al costat de l’altre. Pots posar-hi el número de cada dia enganxat i les sorpreses dins de cada mitjó! Fàcil, oi?

3. Sobres o bossetes
Podem agafar sobres que tinguem per casa fets servir, o demanar als infants que facin dibuixos i convertir aquests dibuixos en sobres. D’aquesta manera podem tenir 24 obres d’art penjades d’un fil i amb una sorpresa dins de cada sobre.

4. Amb tetrabrics
Malauradament, fem servir molts tetrabrics en el nostre dia a dia, però també és cert que els hi podem donar una segona vida! Aconsegueix 24 tetrabrics i converteix-los en petites casetes nadalenques. Retalla’ls formant finestretes i portes de cases, forma el teu petit poblet i dins de cada casa una petita sorpresa per cada dia!

5. Mural amb pestanyes
Per fer aquest calendari necessites 2 cartolines de la mateixa mida. En primer lloc, una cartolina gran on dibuixar i retallar les 24 caselles, una per cada dia, en format finestretes i que podem decorar de la manera que més ens agradi.
I per altra banda, una cartolina que inclourà les sorpreses de cada dia i que, per tant, anirà enganxada sota l’altra cartolina. Una vegada ho tinguis enganxat, ja podràs obrir cada finestra i descobrir la sorpresa diària.

6. Amb pots de iogurt buits
Com tota la resta, necessites 24 unitats de pots de iogurt que pots decorar com més t’agradin. Disposa’ls sobre una superfície de la manera que més t’agradi i posa les sorpreses dins de cada un. Pots tornar a fer les tapes dels iogurts amb paper i amb el número perquè sembli que el tornes a obrir cada dia.

 

ACTIVITATS PEL CALENDARI D’ADVENT

Et deixem una proposta d’activitat per cada dia que van directament relacionades amb la nostra proposta educativa ESTIMA, amb les quals podràs treballar l’educació emocional, la concentració, activitats familiars etc.

També et pots descarregar les activitats en aquest document retallable.

El sobre de les paraules boniques: Fem un sobre amb el nostre nom i decorat al nostre gust. Posem-lo en un lloc visible i durant tot el dia hem de deixar missatges, paraules boniques, aspectes positius de les altres persones.

Practiquem l’agraïment: Busca 3 persones i explica’ls perquè els hi estàs agraïda.

Cantem!: Compartim les cançons que més ens agradin i cantem-les a ple pulmó!

Connecta amb la natura: Busca un espai verd proper, tanca els ulls, respira profundament i para atenció als sons que t’envolten. Si és possible, treu-te les sabates i camina per sentir. Com et sents?

Amb els 5 sentits: Agafa una oliva farcida, tanca els ulls i posa el cinc sentits en l’aliment. Mira-la i observa-la. Olora-la. La seva textura. Posa-te-la a la boca, mossega-la i sent el gust. Respira i gaudeix. Centra’t en el moment i en tot el que sents.

La teva llum: Tanca el llum i els ulls. Busca simbòlicament la teva llum interior. A quina part del cos la tens? Quina forma té? De quin color és? Notes l’escalfor? Concentra’t en la llum i recorda la sensació per trobar-la un altre dia.

1 minut: Tanca els ulls i dedica tan sols 1 minut a posar consciència plena en la teva respiració. Gaudeix de la serenor que de mica en mica t’omple.

La capsa de les carícies: Busca fotos, objectes o notes que et proporcionin sensacions agradables i crea la teva pròpia caixa de carícies. Decora-la i obre-la quan la necessitis.

Cuinem: És el moment de rentar-se les mans, posar-se el davantal i a cuinar! Fes aquella recepta que t’agrada i que et fa feliç. Recorda que en tens moles al Receptari per canviar el món.

Ganyotes: Posa’t davant el mirall amb les mans a la panxa. Comença a fer ganyotes i relaxa la cara. Somriu. Provoca’t el riure, sent com rius. Expulsa l’aire, nota com es mou la panxa sota les teves mans. Si estàs amb més persone, poseu-vos una davant l’altra, feu ganyotes i rieu!

Fer ioga: La pràctica del ioga és ideal per relaxar-nos, fer esport, respirar i connectar amb nosaltres mateixos i mateixes.

Ballem: Segur que hi ha cançons que de seguida et fan moure l’esquelet. Doncs posa l’altaveu i mou el cos amb aquelles que t’omplen d’energia positiva.

Pinta mandales: Posa una música relaxant, agafa els colors o retoladors, escull un mandala i evadeix-te de tot mentre pintes tranquil·lament.

Preparem un regalet: Prepara una sorpresa per algú de la família o el grup (manualitat, poema, dibuix, menjar, experiència, cançó…).

Dibuixa un somriure: Agafa un full i dibuixa-hi un gran somriure per dur el proper dia. Farem una activitat molt divertida amb tots els somriures!

Juguem!: Escull un joc que t’agradi molt i gaudiu jugant! Pot ser un joc de taula, un joc en solitari, amb els amics/gues, jocs a l’exterior, jocs tranquils, amb la família…

A llegir!: Escull un conte que t’agradi molt i comparteix-lo. El podeu llegir juntament, us els podeu intercanviar, el podeu llegir en veu alta…

Ajudem!: Busca la manera d’ajudar a algú altre. Com t’has sentit? I l’altra persona?

Compartim anècdotes: Dediquem uns minuts a recordar alguna història divertida, alguna aventura que ens porti bons records i comparteix-la amb la resta. Escoltem les altres i gaudim!

T’estimo: Posa’t davant del mirall i digues en veu alta T’estimo 3 vegades. (Fes-ho cada matí, veuràs que bé es comença el dia).

Dibuixa el Nadal: Pensa en 3 coses que t’agradi molt fer durant les vacances de Nadal i fes un dibuix que ho representi.

Mirem un curtmetratge: Escull un curtmetratge i després de veure’l comenteu-lo juntament. Què us ha semblat? Hem après alguna cosa? Coneixem alguna situació similar?

Regala’t paraules boniques!: Escriu el teu nom, i per cada lletra troba un adjectiu poderós i positiu que et representi i que et pugui acompanyar i empoderar en moments complicats.

Recordem aquest any: Fem una recopilació dels moments viscuts aquest any. Escriu, dibuixa, explica’ls, fes-ho amb imatges… I si vols comparteix les sensacions i reflexions. Deixa enrere allò que no vols i projecta els bons desitjos per l’any nou.

Practiquem l’agraïment: Busca 3 persones i explica’ls-hi perquè els hi estàs agraïda, què t’agrada d’elles i en què els pots ajudar.

Bright Spot: Pensa en allò que t’ha fet somriure en els darrers dies. Apunta-ho en un paper i enganxa’l al mirall de casa. Quan ho necessitis, llegeix i reviu la sensació de felicitat.

Cuidem-nos!: Fem una cadena de massatges i ens relaxem.

Regala’t una dutxa: el proper cop que et dutxis, deixa fluir els teus pensaments i concentra’t en gaudir del moment, en sentir l’aigua, ensabonar-te amb calma… (sempre tenint en compte de fer un ús responsable de l’aigua).

Intercanvi empàtic exprés: Durant 30 min canviarem espais i tasques amb un company/a. Serà un bon moment per conèixer què fan els nostres companys/es i reflexionar sobre com ens hem sentit.

Valora la setmana!: a final de setmana, en un espai tranquil, pensa en com t’has sentit aquesta setmana. Les teves relacions, les teves emocions, pensaments… Si vols pots compartir-ho.

Dinem juntes?: Pot ser un bon moment per dinar amb la resta de companys/es tot compartint el menjar que haguem dut. Compartim menjar, receptes, històries, somriure…

Un mural nadalenc: Fem un mural conjunt en el que hi podem plasmar tot allò que ens agrada del nostre grup de companys/es o de la nostra família. Dibuixos, paraules, formes, colors…

Donem una segona vida: Pot ser un bon moment per agafar tot allò que ja no fem servir i plantejar-nos si s’ha de llençar, si es pot reutilitzar o si es pot fer una donació.

Desconnexió!: Deixa el mòbil, la tablet i l’ordinador de banda durant tot un dia. Desintoxica’t i desconnecta de la tecnologia per connectar amb tu mateix/a i qui t’envolta.

 

 

Ja veus que pots reutilitzar molts materials que tinguis per casa i que pot quedar molt bonic, només cal posar-hi una mica d’imaginació i màgia del Nadal per crear aquests calendaris!

Descobreix més idees per fer decoracions de Nadal sostenibles!

Fitxa tècnica

Edat de 3 a 99 anys
Temàtica Amistat i convivència i Emocions
Tipus Activitat artística
Projecte Proposta educativa Estima
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai