Fes-te la Motxilla

  • de 3 a 16 anys
  • Dinàmica de grup
  • Ciutadania compromesa, Natura, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Camins

Descripció

Preparar la motxilla per anar de colònies no és gens fàcil, i és que cal tenir molt ben preparat tot el que ens hem d’endur. Amb aquesta activitat ajudem als infants a fer-se responsables de les seves motxilles.

Objectius

  • Aprendre a fer-se la motxilla col·locant les coses adequadament.
  • Conèixer els materials que cal dur de colònies i campaments.
  • Ser responsables de la nostra roba i objectes personals.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Sovint els infants no participen en la preparació de la seva motxilla de colònies i campaments, amb aquesta activitat dotem a les famílies i als nostres infants i joves unes consignes perquè un mateix sàpiga què ha de dur i com ha de fer la seva motxilla.

Introducció

Per tal de començar l’explicació recordarem alguna anècdota de les anteriors convivències com la “famosa capsa de la roba perduda”, els objectes que apareixen i no són de ningú…per a que això no passi aprendrem a fer-nos la motxilla nosaltres sols.

Ens hi posem

Petits: Amb els petits ho farem d’una manera molt visual utilitzant un seguit d’imatges o dibuixos, que prèviament haurem preparat, de tot allò que necessitem (cantimplora, sac, necesser, vambes, raspall…)
Primerament, anirem ensenyant un per un els objectes que durem a les colònies i deixarem que els infants
expliquin què és, de quin material és, si ells/ elles en tenen o no…

A continuació tindrem un mural de la motxilla de colònies on col·locarem els objectes anteriors al lloc on hi ha d’anar. Per exemple el sac a baix de tot, el lot en una butxaqueta amb les seves piles…

D’aquesta manera haurem après tot el que hem de dur de colònies i com ho haurem de col·locar tot.

Per acabar si volem podem preparar el dibuix de la motxilla en petit i els seus objectes per tal que cada nen/a ho pinti i ho enganxi en el lloc corresponent i ho pugui dur a casa per tenir-ho present a l’hora de preparar-la.

Mitjans/joves: Amb el grup de mitjans i joves volem seguir una dinàmica semblant però utilitzant objectes reals.

Per tal de potenciar la motivació proposarem fer un concurs, on per grupets s’hauran de fer la motxilla i guanyarà aquell que hagi posat tot correctament i estigui més ben feta, però no els hi posarem tan fàcil. En primer lloc, exposarem tots els objectes de materials diferents i objectes què hem de dur i objectes que no són necessaris. Per exemple portarem cantimplores de plàstic, de metall… i així amb la resta de coses.

A partir d’aquí cada grup haurà d’agafar allò que creuen que han de dur i anar-ho posant a la motxilla correctament. “Una motxilla ben feta és aquella que s’aguanta dreta”. Al document adjunt deixem una imatge que us pot servir d’ajuda.

Evidentment un cop acabades totes les motxilles les podem anar revisant conjuntament amb tot el grup i que ells mateixos vagin valorant si han posat el correcte o no. Es poden fer unes graelles i anar posant punts segons si allò que han posat és adequat, si ho és però el material no és el correcte…

Famílies: moltes vegades a les reunions prèvies a campaments i colònies repassem la llista de material que han de dur els nois i noies, però no hi posem massa èmfasi en saber col·locar-ho tot adequadament. És per això que proposem fer la dinàmica que hem fet amb els mitjans i joves, i així treballar la llista de material d’una manera més dinàmica.

 

Valoració

La valoració ens hauria de donar pistes sobre si:

– Han après el que han de dur i el que no de colònies.

– Si sabrien fer-se la motxilla sols o amb l’ajuda de la mare/pare/tutor/a els més petits/es, però sent qui les preparen.

– La importància de saber el que ens enduem cadascú.

Material addicional

Edat de 3 a 16 anys
Temàtica Ciutadania compromesa, Natura, i Sostenibilitat
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Camins
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai