El meu patrimoni!

  • de 14 a 17 anys
  • Activitat artística i Dinàmica de grup
  • Ciutadania compromesa, Consum responsable, i Habilitats per a la vida
  • Proposta educativa B612

Descripció

Amb aquesta activitat us proposem aturar-nos a reflexionar sobre el valor que tenen els béns a les nostres vides i a plasmar-ho amb la tècnica del Scrapbooking. Cal prendre consciència del que tenim i valorar-ho.

Objectius

  • Reflexionar sobre l’impacte i el valor que donem als béns materials enfront d’altres tipus de béns que enriqueixen la nostra vida.
  • Valorar les petites coses que dia a dia passen desapercebudes.
  • Compartir, amb la comunitat de l’esplai, la reflexió al voltant de la nostra escala de valors.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Per patrimoni entenem aquell conjunt d’objectes o béns que es posseeix. Quantes coses tenim? Quin valor li donem? I totes les altres coses que tenim i no tenen preu: les amistats, la família, etc? Podríem considerar-ho com una altra part molt important del nostre patrimoni?

La publicitat i el model econòmic actual, ens mou a consumir i “a tenir moltes coses”. Amb aquesta activitat us proposem aturar-nos a reflexionar sobre el valor que tenen els béns té a les nostres vides i a plasmar-ho amb la tècnica del Scrapbooking.

ACTIVITATS

Pensem una mica…

Què tal si dediquem un temps a pensar i donar resposta a les següents preguntes:

– Quin patrimoni tinc? Quin lloc ocupa a la meva vida? Què implica?

– Quina influència té la publicitat en nosaltres?

– Quines altres coses “no materials” tenen valor en nosaltres? Podríem llistar el patrimoni “no material” que tenim?

Què ens venen?

Fem una passejada pel carrer, pel nostre barri o pel centre d’una gran ciutat, com està Barcelona durant el Nadal, per exemple?

Llapis i paper, apuntem tot allò que ens volen vendre: alimentació, roba, aparells…

Únicament són béns materials? De ben segur que també ens volen vendre moments o experiències: una pel·lícula al cinema, un curs de patchwork, un gran dia amb la colla a un paratge rural.

Hem d’estar ben atents, ja que es calcula que diàriament rebem uns 3.000 inputs publicitaris. Tenim feina doncs!

Un cop feta la recollida, podem posar en comú què hem anotat i valorar fins a quin punt pot ser de colpidora la seva influència. Aprofitem per compartir alguna vivència personal de com i quan ens va influir la publicitat en la decisió de compra.

(Naturalment, tenir coses o desitjar-ne d’altres no és dolent en si mateix. No siguem dogmàtics. La qüestió és si podríem prescindir de tenir tantes coses, de com ens sentim de lligats a aquestes coses, de com ens influeix en el nostre estat d’ànim tenir-les o no tenir-les… Es tracta d’ajudar als nois i noies a reflexionar amb sinceritat sobre totes aquestes qüestions.)

Juguem a la borsa!

Recuperem les reflexions inicials sobre les coses “no materials” que tenen valor per a nosaltres: persones, experiències, moments, sentiments, etc. i elaborem un llistat amb elles. L’únic requisit és que no poden ser “coses” per les quals haguem pagat per aconseguir-les.

Un cop tenim el llistat es tracta d’ordenar-lo segons la importància que cadascú li atorga. De ben segur que trigarem una estona però el debat que pot sorgir al voltant d’aquesta qüestió i de les nostres escales de valors segur que val molt la pena.

Arribats a aquest punt us proposem: Crear el nostre mercat de valors!

Aquest consistirà a triar una moneda o sistema alternatiu amb què vulguem puntuar cada concepte de la llista, per tal d’assignar un preu a cada element del nostre llistat. Caldrà posar-se d’acord en el preu que té cada concepte.

El meu patrimoni “no material”

Per acabar, podem apuntar quins elements del llistat tenim o ens agradaria tenir per tal de quantificar, gràcies al preu que hem posat anteriorment, de quin patrimoni disposem. Qui serà el més ric? Segur que ho som tots!

EIX ARTÍSTIC: PATRIMONI AMB SCRAPBOKING

Compartim la nostra riquesa? Mitjançant la tècnica d’Scrapbooking, plasmarem en un quadre el nostre patrimoni. Farem servir un per persona.

Com ho farem?

Primer cal trobar fotografies d’aquells elements que haguem recollit al llistat grupal: la nostra família, amics, moments especials, sentiments, etc. Si algú té més traça sempre pot fer il·lustracions.

Les fotografies es poden col·locar simplement amb marcs o bé esquinçades o retallades en zig-zag o altres formes. L’activitat del Scrapbooking és tan àmplia com ho és la pròpia imaginació, per la qual cosa no existeix cap tipus de restricció a l’hora d’emprar un tipus de material: adhesius, roba, filferro, etc.

Què farem amb les nostres produccions?

Les produccions resultants s’exposaran durant una setmana en un lloc cèntric de l’entitat. Afegirem al costat de cada obra, una pissarra o plafó per tal que tothom pugui compartir les seves opinions i/o impressions.

 

Valoració

Tindrem en compte el següents elements:

– Grau de motivació, interès i participació en tots els moments plantejats de les activitats: reflexió inicial, discussió grupal, producció final.

– Grau d’activació dels coneixements previs respecte al tema.

– Adquisició de nous coneixements i reflexions al voltant del tema treballat.

– Nombre de participacions que ha generat l’Scrapbooking, com a via per promoure el valor que tenen els béns no materials.

Fitxa tècnica

Edat de 14 a 17 anys
Temàtica Ciutadania compromesa, Consum responsable, i Habilitats per a la vida
Tipus Activitat artística i Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa B612
Espai
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai