El projecte hedera
Un projecte social per afavorir la igualtat d’oportunitats en l’accés a estudis superiors
QUÈ ÉS?
Un projecte social per afavorir la igualtat d’oportunitats per fer estudis superiors
Una mentoria social per donar, rebre i aprendre
La mentoria social d’Hedera és una forma d’acompanyar persones en que una persona més experimentada o amb més coneixement en un àmbit de la vida (mentora) que n’acompanya a una altra que en té menys (mentorada).
És una relació, construïda des del respecte i la confiança, en la que totes dues parts surten guanyant: la persona mentorada creix a nivell personal i social, millorant les seves oportunitats de futur; la persona mentora experimenta la satisfacció i el creixement d’implicar-se en l’ajuda a una altra.
COM FUNCIONA?
La parella mentora
- Creació de les parelles: gràcies a un sistema de “matching” basat en qüestionaris, creem parelles de mentoria a partir de les necessitats i interessos de les persones mentores i mentorades.
- Normativa: la relació de mentoria segueix unes normes de funcionament generals per facilitar que aquesta pugui funcionar adequadament.
- Durada: es tracta d’una relació de mínim sis mesos per crear el vincle necessari perquè la parella de mentoria tingui èxit.
- De què es parla a les trobades? es poden tractar qüestions pràctiques com per exemple el fet d’escollir què fer després de batxillerat, la universitat on estudiar, els tràmits a dur a terme per a la inscripció o la sol·licitud de beques. També poden sortir temes més emocionals, com ara la gestió de l’estrès, els dubtes o les expectatives. En acabar la relació de mentoria es fa una sessió de tancament formal.
La persona mentora
- Voluntariat: desenvoluparàs la mentoria com un voluntariat, acompanyant a un o una estudiant de 2n de Batxillerat en el seu possible pas a la universitat o altres estudis superiors a través de trobades periòdiques, generalment online.
- ETCS: en cas d’estar cursant un grau a la universitat, consulta si pots tenir accés a reconeixement de crèdits ETCS per la teva tasca!
- Formació: tindràs accés a una formació online que et serà molt útil per a fer la mentoria.
- Suport: et donarem suport en tot el procés per resoldre dubtes, tant en format de dinàmiques grupals com de forma individual si és necessari.
- Material: tindràs material al teu abast per poder fer l’acompanyament amb confiança, així com espais de trobada virtuals amb la resta de persones mentores amb qui compartir dubtes i experiències.
La persona mentorada
- Qüestionari: caldrà que responguis un qüestionari inicial per tal de trobar la millor mentora o mentor per a tu!
- Quines dificultats trobes per accedir a la universitat o altres estudis superiors? cada parella de mentoria se centra a treballar els aspectes que més inquieten a la persona mentorada per tal que l’acompanyament sigui personal i concret en cada cas.
- Quin acompanyament necessites? fareu les trobades en funció de l’acompanyament que necessitis com a persona mentorada, sempre tenint en compte que han de ser pactades i les dues parts us hi heu de sentir còmodes.
PER QUÈ HO FEM?
L’accés a la universitat no pot estar condicionat a la situació social i econòmica, volem afavorir la igualtat d’oportunitats
%
%
%
El 60% dels i les alumnes en situació de vulnerabilitat socioeconòmica abandona la universitat (respecte el 20% de taxa d’abandonament general).
COM HA ESTAT L'EXPERIÈNCIA?
Hedera ha estat molt important per a mi. Tens una persona que només està per a tu i que s'enfoca a ajudar-te a assolir els teus objectius i metes.
Va estar molt bé perquè la meva mentora havia fet el mateix grau que jo volia. Aquesta experiència és molt recomanable per fer-se una idea de la vida universitària.
El més enriquidor d'aquesta experiència és ajudar a altres persones que estan en situacions semblants al que tu ja has passat.
Una oportunitat per acompanyar un jove que està passant per un moment tan difícil emocionalment i en què poden sorgir molts dubtes.
AMB EL SUPORT DE
Del 2022 al 2024 el projecte Hedera ha estat finançat per la Unió Europea - Next Generation, el Pla de recuperació, transformació i resiliència, el Ministeri d'inclusió, seguretat social i migracions, i el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.