Hedera

El projecte hedera

Un projecte social per afavorir la igualtat d’oportunitats en l’accés a estudis superiors

Hedera és un projecte de mentoria social impulsat per Fundesplai on joves que volen fer estudis superiors reben l’acompanyament d’una persona voluntària que, o bé està estudiant a la universitat, o bé hi va estudiar. Està especialment pensat per als alumnes de segon de batxillerat que, per la seva situació social, troben moltes barreres per accedir a estudis superiors.
Parella mentoria projecte hedera fundesplai dibuix 1

QUÈ ÉS?

Un projecte social per afavorir la igualtat d’oportunitats per fer estudis superiors

Hedera és un projecte de mentoria social impulsat per Fundesplai en el que joves que volen fer estudis superiors reben l’acompanyament d’una persona voluntària que, o bé està estudiant a la universitat, o bé hi va estudiar. Està especialment pensat per als alumnes de segon de batxillerat que per la seva situació socioeconòmica necessiten ajuda per vèncer barreres a l’hora de tirar endavant el seu futur en els estudis superiors.
 

Una mentoria social per donar, rebre i aprendre

La mentoria social d’Hedera és una forma d’acompanyar persones en que una persona més experimentada o amb més coneixement en un àmbit de la vida (mentora) que n’acompanya a una altra que en té menys (mentorada).

És una relació, construïda des del respecte i la confiança, en la que totes dues parts surten guanyant: la persona mentorada creix a nivell personal i social, millorant les seves oportunitats de futur; la persona mentora experimenta la satisfacció i el creixement d’implicar-se en l’ajuda a una altra.

Parella mentoria projecte hedera fundesplai sala nusos
Hedera projecte parella_jardi_mentoria_Fundesplai

COM FUNCIONA?

La parella mentora

  • Creació de les parelles: gràcies a un sistema de “matching” basat en qüestionaris, creem parelles de mentoria a partir de les necessitats i interessos de les persones mentores i mentorades.
  • Normativa: la relació de mentoria segueix unes normes de funcionament generals per facilitar que aquesta pugui funcionar adequadament.
  • Durada: es tracta d’una relació de mínim sis mesos per crear el vincle necessari perquè la parella de mentoria tingui èxit.
  • De què es parla a les trobades? es poden tractar qüestions pràctiques com per exemple el fet d’escollir què fer després de batxillerat, la universitat on estudiar, els tràmits a dur a terme per a la inscripció o la sol·licitud de beques. També poden sortir temes més emocionals, com ara la gestió de l’estrès, els dubtes o les expectatives. En acabar la relació de mentoria es fa una sessió de tancament formal.

La persona mentora

  • Voluntariat: desenvoluparàs la mentoria com un voluntariat, acompanyant a un o una estudiant de 2n de Batxillerat en el seu possible pas a la universitat o altres estudis superiors a través de trobades periòdiques, generalment online.
  • ETCS: en cas d’estar cursant un grau a la universitat, consulta si pots tenir accés a reconeixement de crèdits ETCS per la teva tasca!
  • Formació: tindràs accés a una formació online que et serà molt útil per a fer la mentoria.
  • Suport: et donarem suport en tot el procés per resoldre dubtes, tant en format de dinàmiques grupals com de forma individual si és necessari.
  • Material: tindràs material al teu abast per poder fer l’acompanyament amb confiança, així com espais de trobada virtuals amb la resta de persones mentores amb qui compartir dubtes i experiències.

La persona mentorada

  • Qüestionari: caldrà que responguis un qüestionari inicial per tal de trobar la millor mentora o mentor per a tu!
  • Quines dificultats trobes per accedir a la universitat o altres estudis superiors? cada parella de mentoria se centra a treballar els aspectes que més inquieten a la persona mentorada per tal que l’acompanyament sigui personal i concret en cada cas.
  • Quin acompanyament necessites? fareu les trobades en funció de l’acompanyament que necessitis com a persona mentorada, sempre tenint en compte que han de ser pactades i les dues parts us hi heu de sentir còmodes.

PER QUÈ HO FEM?

L’accés a la universitat no pot estar condicionat a la situació social i econòmica, volem afavorir la igualtat d’oportunitats

Des d’Hedera creiem que la mentoria social pot ser una via més per afavorir la igualtat d’oportunitats real i ajudar a la continuïtat formativa dels i les joves que, per la seva situació, ho tenen més difícil que altres.
 
A Catalunya, actualment:

%

El 25% dels alumnes matriculats a batxillerat no l’acaben.

%

Només el 30% dels i les joves amb famílies sense estudis postobligatoris arriben a la universitat (respecte el 80% dels que sí que tenen familiars universitaris).

%

El 60% dels i les alumnes en situació de vulnerabilitat socioeconòmica abandona la universitat (respecte el 20% de taxa d’abandonament general).

COM HA ESTAT L'EXPERIÈNCIA?

Hedera ha estat molt important per a mi. Tens una persona que només està per a tu i que s'enfoca a ajudar-te a assolir els teus objectius i metes.

Marian

Mentorada

Va estar molt bé perquè la meva mentora havia fet el mateix grau que jo volia. Aquesta experiència és molt recomanable per fer-se una idea de la vida universitària.

Caterina

Mentorada

El més enriquidor d'aquesta experiència és ajudar a altres persones que estan en situacions semblants al que tu ja has passat.

Ayisha

Mentora

Una oportunitat per acompanyar un jove que està passant per un moment tan difícil emocionalment i en què poden sorgir molts dubtes.

Ona

Mentora

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai