
Una mentoria meravellosa
Programa de mentoria social


A prop teu hi ha joves que podrien anar a la universitat però troben massa barreres
Amb la teva experiència pots acompanyar-los a superar-les. T’hi apuntes?
%
El 80% de joves amb familiars propers universitaris arriben a la universitat. Aquesta xifra es redueix al 30% quan les famílies no tenen estudis post-obligatoris.
%
50% d’estudiants de grau perceptors de l’ingrés mínim vital no tenen cap beca ordinària.
Dues ments brillen més que una de sola
4Si has anat a la universitat, amb la teva experiència pots ser un suport pràctic i emocional per a joves amb reptes semblants als que tu ja has viscut. Amb la mentoria podem trencar barreres que a priori semblen insalvables. Donant i compartint, creixeràs i aprendràs com segurament no t’imagines! Estudiants que aquest curs 2023-24 estan fent segon de batxillerat t’estan esperant.
Hedera: un voluntariat per implicar-te en la igualtat d’oportunitats
Hi ha joves que tenen més difícil que altres accedir als estudis superiors per la seva situació social, cultural, personal o econòmica. Per tal de pal·liar aquesta desigualtat, a Fundesplai hem creat Hedera, un projecte pilot de mentoria social per acompanyar-los a fer aquest pas. Hedera forma part de Referents, un projecte pilot de recerca sobre l’impacte de la mentoria social en l’accés a la universitat.
En què consisteix la mentoria Hedera
Si ets mentor o mentora a Hedera,
- Acompanyaràs un/a estudiant de 2n de Batxillerat en el seu possible pas a la Universitat a través de trobades periòdiques, generalment virtuals, d’aproximadament una hora setmanal.
- Tindràs accés a una formació online que et serà molt útil per a fer la mentoria.
- Tindràs suport i acompanyament d’una especialista de l’equip d’Hedera durant tot el procés per resoldre qualsevol dubte o situació.
- Tindràs material al teu abast per poder fer l’acompanyament amb confiança, així com espais de trobada virtual amb la resta de persones mentores amb qui compartir dubtes i experiències.
Per què ser mentor o mentora Hedera?
- Per implicar-te en un projecte amb valors socials i treballar per a la transformació social i la igualtat d’oportunitats.
- Per acompanyar un/a jove en una etapa vital que li pot estar resultant difícil i per la qual tu ja has passat.
- Per viure un procés de creixement personal i desenvolupar habilitats socials i personals.
- Per formar part d’un col·lectiu de persones compromeses a ajudar-se a créixer a través del suport, l’aprenentatge i les relacions significatives.
A més, podràs:
- Obtenir acreditació en mentoria.
- Obtenir reconeixement de crèdits del grau que estiguis cursant en cas que hi hagi un conveni amb la teva universitat.
- Desenvolupar des del voluntariat experiències i habilitats que poden ajudar-te en la millora d’oportunitats en el mercat laboral.
Més preguntes i respostes sobre Hedera!
Què és una mentoria social?
Una relació de desenvolupament personal en la qual una persona més experimentada en una àrea en concret n’acompanya a una altra amb menys experiència o coneixement.
La persona mentora és voluntària, rep una formació prèvia i té el suport d’una persona tècnica que acompanya i supervisa el procés.
Com sé si el meu perfil és adequat?
Pots ser mentor o mentora d’Hedera si compleixes una d’aquestes tres condicions:
- Estudies un curs de grau, màster o doctorat.
- Fa poc que has acabat els estudis universitaris i estàs treballant.
- Tens titulació universitària i una clara vocació de voluntariat, cert coneixement del sistema universitari de Catalunya, i experiència amb joves i adolescents.
També cal que:
- Hagis realitzat al menys part dels teus estudis universitaris en una institució acadèmica a Espanya i hagis residit a Espanya durant la realització d’aquests estudis.
- Tinguis fluïdesa en català i/o castellà oral i escrit.
En qualsevol cas, busquem persones majors de 18 anys, sensibles i empàtiques, amb capacitat de comunicació, escolta, organització i adaptació.
Quina durada té Hedera?
Per al curs 2023-24 la mentoria es contempla durant el primer trimestre, amb possibilitat de continuïtat.
Si t’interessa, sigui quan sigui, no dubtis a inscriure’t: és molt possible que algun/a jove estigui esperant tenir una persona mentora!
Si tens qualsevol dubte, ens pots escriure per correu electrònic a hedera.mentoria@fundesplai.org
AMB EL SUPORT DE


