Una politja casolana

  • de 8 a 12 anys
  • Experiment científic
  • Creativitat, art i ciència
  • Proposta educativa Eureka!

Descripció

Que els infants aprenguin què és una politja els pot ser molt útil a l’hora de desenvolupar la seva part més tècnica. T’animes a provar-ho?

Objectius

– Aprendre què és una politja

– Saber com funciona el sistema de politges

– Desenvolupar l’interès científico-tecnològic

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Què és una politja?

Les politges són rodes amb un canaló al mig. La politja gira al voltant d’un eix. Si passem una corda que queda ajustada al canaló, també es bellugarà amb la politja.

Què necessitem?

– 2 cercles de 6 cm de diàmetre

– 2 cercles de 7,5 cm de diàmetre

– 3 rectangles de 3cm X 20cm

– 1 rectangle de 12cm X 10cm

– Pistola de silicona

– Pal de brotxeta

– Canyeta de paper

Procés

1. Primer marquem totes les formes en un cartró dur i les retallem amb molt de compte.

2. Tot seguit farem un forat al centre de tots els cercles de cartró, ha de ser de la mida de la canyeta.

3. Ara toca unir els cercles per fer la politja, en primer lloc passem 1 cercle de 7,5cm pel pal de brotxeta i tot seguit un de 6cm, posarem una mica de silicona calenta entre ells perquè s’enganxin bé.

4. Tot seguit posarem un altre cercle de 6cm i l’unirem de la mateixa manera amb el de 6 que ja tenim a posat. Seguidament posarem l’últim cercle de 7,5cm també i l’unirem.

5. Ara traurem el pal de brotxeta i posarem silicona al forat i hi introduirem la canyeta perquè s’enganxi bé. La retallarem a ras dels cercles de tal manera que no sobresurti.

6. A continuació farem el suport de la politja. Per un costat unirem els dos rectangles llargs de cartró amb silicona, un sobre l’altre, i en un extrem hi farem un forat petit a 1,5cm del final.

7. Una vegada enganxats posarem una mica de silicona a un extrem i l’enganxarem al centre de la base cartró rectangular més gran, això serà el peu de la politja.

8. Tot seguit tallem un tros del pal de la brotxeta (si volem que quedi més protegit podem posar-li un tros de plastilina al final o una mica de silicona perquè faci de protecció. Passem el pal per dins els cercles (a través del forat de la canyeta) i tot seguit pel forat que hem fet a 1,5cm del rectangle llarg.

9. Ara ja tenim el mecanisme posat i hem de comprovar que els cercles giren bé.

10. Per últim, i perquè quedi més estable, enganxarem l’últim rectangle llarg a la part de darrere dels que ja tenim col·locats a la base, de tal manera que faci força perquè quedi el mecanisme més fort i estable.

 

I ja tenim la nostra politja simple!

 

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa Eureka!

Edat de 8 a 12 anys
Temàtica Creativitat, art i ciència
Tipus Experiment científic
Projecte Proposta educativa Eureka!
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai