Jo sóc, tu ets

 • de 8 a 12 anys
 • Dinàmica de grup i Joc
 • Amistat i convivència, Diversitat i interculturalitat, i Igualtat d’oportunitats
 • Proposta educativa Mirall

Descripció

Per entendre i acceptar l’altra persona és essencial començar per un mateix/a. Et presentem uns jocs i dinàmiques per conèixer la seva identitat i la dels companys i companyes.

Objectius

 • Iniciar l’autoconeixement tenint en compte el moment evolutiu de l’edat del grup d’infants.
 • Valorar els companys i companyes, i adonar-se del valor del grup.
 • Reflexionar sobre les pròpies capacitats i limitacions.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Motivació

Arribarà un missatge en format de notícia breu de successos, on s’explicarà la pèrdua d’un bagul que conté informació molt valuosa. La Janna i el Paco han trobat aquest bagul i ens els cedeixen, sempre i quan es superin les proves per aconseguir la clau. (El bagul conté la fotografia de la persona més important del món).

Activitats

Es duran a terme una sèrie de jocs (en format proves), i dinàmiques per tal de conèixer millor als companys/es del grup. En total es faran 3 proves.

1. Bingo: Es donarà a cada noi i noia una targeta amb quatre qüestions que cal resoldre. Per exemple:

  • Un company/a que va néixer mateix mes que tu.
  • Algú que li agradi el color vermell.
  • L’amistat significa per a tu…
  • Un company/a que porti ulleres.
  • Un company/a que conegui a què es dedicava la Frida Kahlo.
  • Un company/a que li agradi el bàsquet.
  • …En un temps determinat (uns 2 o 3 minuts), el grup ha d’aconseguir completar la targeta. Caldrà que vagin signant cada qüestió per verificar-ho.

 

2. Endevina què sóc: es presentaran uns quants objectes quotidians que podem tenir a l’esplai o a l’aula com un llapis, unes tisores, un puzle, un estri de cuina… cal que hi hagi una gran varietat. Es presentaran un per un i es donarà la premissa que cada infant ha d’escollir-ne un que el representi i posteriorment explicar el perquè.

 

3.El gomet: Es posa un gomet al front de cada participant. Els gomets han de ser de diferents formes i colors, sense que vegin com és. Una vegada tothom el té posat, se’ls dóna la premissa d’ajuntar-se per grups, sense cap més indicació.
Habitualment la majoria pregunten als altres què porten al front i es van agrupant segons el gomet que tenen. Un/a dels participants ha de tenir un gomet diferent, que no coincideixi amb ningú més. A partir d’això cal veure quina és la interacció, si s’acull a algun grup, si es queda sol… Posteriorment es farà la reflexió.

És el moment d’obrir el bagul. Ho farà la persona que té el gomet diferent. S’explicarà que hi ha una foto i tothom haurà d’escriure en un paper qui creu qui hi pot haver. Es donaran dues pistes: no és un personatge de ficció i està viu.

Quan la persona obri el bagul, podrà contestar les preguntes de la resta de companys, només amb un “sí” o un “no”. Quan l’equip ho consideri canviaran de persona, i serà algú altre que obri el bagul. La condició serà que no poden dir què hi havia al bagul.

Al fons del bagul hi haurà un mirall amb una nota que diu: Tu ets el personatge que està buscant, ets la persona més meravellosa del món. Mira’t en aquest mirall i repeteix-te a tu mateix: sóc un personatge important, sóc una persona meravellosa i per això valoro a tothom de la mateixa manera.

Valoració

Cada una de les activitats proposades necessiten un espai per la reflexió.

Cal reflexionar en cada dinàmica sobre com s’han sentit, com creuen que les diferències poden afectar a la resta, pensant que tothom és diferent, i que les capacitats de cada persona són tresors que cal cuidar i valorar.

Observacions

Pots trobar més activitats d’inclusió o de sensibilització a la diversitat funcional, consulta la Proposta Educativa Mirall.

Edat de 8 a 12 anys
Temàtica Amistat i convivència, Diversitat i interculturalitat, i Igualtat d’oportunitats
Tipus Dinàmica de grup i Joc
Projecte Proposta educativa Mirall
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai