Experimenta amb els glaçons

  • de 8 a 99 anys
  • Experiment científic
  • Aigua, Canvi climàtic, Creativitat, art i ciència, i Sostenibilitat

Descripció

Amb aquesta activitat podrem observar què passa amb els glaçons de gel quan entren en contacte amb altres superfícies. Podrem entendre els canvis físics que passen amb aquest experiment.

Objectius

  • Observar els canvis físics
  • Potenciar el pensament analític
  • Mostrar la quotidianitat de la ciència

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

L’ACTIVITAT

Aquesta activitat permetrà que els infants observin què passa quan el gel entra en contacte amb algun líquid, amb alguna superfície o amb altres glaçons, de tal manera que pot ser una activitat molt útil per explicar els canvis físics que es duen a terme.

Material:

– 3 gots transparents
– Aigua
– Colorant alimentari
– Cronòmetre
– Termòmetre de cuina

Desenvolupament:

1. El primer que necessitem fer és preparar els glaçons. Hi posarem unes gotes de colorant alimentari per tal de veure millor els canvis que es produeixen. Així que som-hi!

2. Abans de començar, pots plantejar que els i les participants plantegin hipòtesis del que passarà a continuació amb els glaçons, d’aquesta manera potenciem el pensament científic.

3. Ara prepara 3 gots d’aigua. Un dels gots amb aigua calenta a 100 graus (a punt d’ebullició), el segon got a uns 22-26 graus i el tercer amb aigua freda a uns 7-10 graus.

4. Tindrem preparats el cronòmetre per poder observar els canvis i també un termòmetre per medir la temperatura a l’inici i al final.

5. Posarem els glaçons en cada got, i veurem què hi passa. És interessant que els i les participants anotin els canvis que vagin observant.

6. Un cop tots els glaçons s’hagin desfet, pararem l’experiment i es posaran en comú les anotacions que s’han anat fent.

Es pot explicar la llei de la termodinàmica, els canvis que passen amb el contacte d’un cos fred amb un de calent.

Aquesta activitat forma part de la Guía didàctica #chicasInTech creada per Fundación Esplai.

Edat de 8 a 99 anys
Temàtica Aigua, Canvi climàtic, Creativitat, art i ciència, i Sostenibilitat
Tipus Experiment científic
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai