Berenar comunitari

  • de 18 a 99 anys
  • Dinàmica de grup
  • Amistat i convivència, Ciutadania compromesa, i Diversitat i interculturalitat
  • Proposta educativa Barrinem

Descripció

Es tracta d’una activitat per fer que els monitors i monitores coneguin més el barri i estableixin una relació positiva i cordial amb els altres agents educatius de la comunitat.

Objectius

– Conèixer més a fons les característiques i personalitat del barri.

– Establir una bona relació de confiança amb mestres i veïns i exercitar habilitats socials i comunicatives.

– Argumentar en públic la proposta educativa i ser capaços d’integrar les propostes i suggeriments de les persones de l’entorn, generant el compromís de col·laborar.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Es tracta d’una activitat per fer que els monitors i monitores coneguin més el barri i estableixin una relació positiva i cordial amb els altres agents educatius de la comunitat: mestres, responsables associatius i forces vives.

Tot plegat, a través d’un berenar on el motiu és donar a conèixer la proposta educativa Barrinem, amb la intenció de compartir inquietuds i desitjos i establir complicitats.

L’ACTIVITAT

L’activitat és doble: Comença amb una ruta pel barri i acaba amb un berenar “comunitari”.

La ruta pel barri

Està adreçada directament als monitors, sobretot als que no viuen ni coneixen prou el barri. Es tracta de què un equip de monitors, bons coneixedors de l’entorn, preparin una ruta pel barri donant a conèixer als altres les persones, els llocs o les característiques clau. Podem fer-ho d’una manera més lúdica o bé, senzillament, com a un itinerari tranquil per observar i prendre contacte.

El berenar comunitari

Està adreçat a provocar l’encontre entre monitors i la resta d’agents educatius del barri, en particular:

– els mestres d’escoles i d’instituts
– responsables associatius: associació de veïns, escola d’adults, associacions culturals, clubs esportius…
– les forces vives: el farmacèutic, la pediatra, el capellà, la guàrdia urbana…

Han de ser persones que haurem identificat com a rellevants i capaces d’establir complicitat amb l’esplai. En el marc d’aquesta trobada els monitors han de trencar el gel, s’han de presentar i han de conèixer persones interessants i valuoses del barri. I, alhora, cal que totes aquestes persones coneguin millor l’esplai i la proposta educativa i se sentin motivats a col·laborar-hi.

Factors a tenir en compte

1. Hi ha monitors i monitores –sobretot els més joves, però no exclusivament- que se senten a gust amb els nens i nenes però en canvi se senten insegurs amb les persones adultes: les famílies, els mestres, els responsables associatius del barri…

2. Arribar a sentir-se segur i confiat és un procés que demana temps: el més important és que els monitors i monitores comprenguin la importància de tenir una bona relació amb les famílies i amb el barri i anar progressant poc a poc.

3. Els monitors i monitores més veterans tenen una responsabilitat addicional en aquest procés: han de col·laborar perquè els agents educatius facin també confiança als monitors i monitores més inexperts o que acaben d’arribar.

Consulteu el document adjunt per tal d’obtenir algunes idees per organitzar la ruta pel barri i el berenar.

Edat de 18 a 99 anys
Temàtica Amistat i convivència, Ciutadania compromesa, i Diversitat i interculturalitat
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Barrinem
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai