Excursió a Collserola

  • de 3 a 8 anys
  • Excursió
  • Excursionisme
  • Proposta educativa Barrinem

Descripció

Proposem una excursió d’un dia pels boscos de Collserola pels més menuts i menudes. Una sortida ideal per treballar les normes de convivència al transport públic i de respecte a la natura.

ATENCIÓ: Aquesta ruta es va descriure l’any 2009. Assegura’t del seu estat actual abans de fer-la!

Objectius

– Desenvolupar actituds de respecte cap a les persones i cap al medi ambient.

– Millorar les relacions interpersonals incorporant noves bones maneres en el propi comportament.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Es tracta d’una excursió d’un dia pels boscos de Collserola, un parc natural molt freqüentat per la seva proximitat a Barcelona, però també molt conservat i vigilat, al qual s’accedeix fàcilment en transport públic.

Aquestes dues característiques converteixen Collserola en un indret particularment adient per exercitar el civisme i les bones maneres (amb els passatgers, amb els excursionistes i visitants del parc), i també per estendre aquest respecte a l’entorn natural i cultural.

ATENCIÓ: Aquesta ruta es va descriure l’any 2009. Assegura’t del seu estat actual abans de fer-la!

PLANTEJAMENT DE L’EXCURSIÓ

Tindrem cura de tots els moments educatius que comporta l’excursió:

El desplaçament amb transport públic: Els nens i nenes han de saber quines són les normes que han de respectar al metro, al ferrocarril o al funicular, així com el tracte que han de tenir amb la resta dels passatgers. Pot ser convenient comptar amb alguna activitat d’observació per dur a terme durant el trajecte i distribuir-nos bé entre els monitors l’atenció a la seguretat durant tot el trajecte.

L’itinerari a peu: Proposem la ruta que parteix del Centre d’Informació del Parc de Collserola fins a la font de la Budellera. Tindrem l’oportunitat de practicar el respecte vers l’equipament públic del parc i vers l’entorn natural. Intentem que els nens i nenes no visquin la natura com un llistat de prohibicions, sinó com un tresor fascinant que cal conservar entre tots per poder-lo fruïr.

L’hora de dinar i jugar: Una estona de jocs i menjar a la font és un espai perfecte per practicar el respecte entre els membres del grup, i també entre aquests i els excursionistes que ens trobem a la zona. Intentem diferenciar un temps per a cada cosa: el temps tranquil del menjar i el temps mogut del joc. No oblidem que el joc més valuós i significatiu en una excursió és el que relaciona els infants amb els elements de la natura.

ITINERARI

Vil·la Joana – Centre d’informació del parc de Collserola: Des del baixador de Vallvidrera pugem les escales i arribem a una pineda on trobem un mapa. Seguim per un camí esglaonat cap a Vil·la Joana. Al davant hi ha el centre d’informació de Consorci del Parc de Collserola. Sota dues grans alzines hi ha una font, al costat una plaça pavimentada i un monòlit en record de Mossèn Cinto Verdaguer. Seguim el camí que puja, passem per l’escola Els Xiprers i a mà dreta trobem una bifurcació. Girem a l’esquerra i ens endinsem en un bosc amb replans.

Torrent d’en Cardona: Seguim endavant i després de passar per una bassa seca arribem a una bifurcació on prenem el camí de la dreta. Hi ha un indicador de la font de la Budellera. El camí baixa suaument fins al torrent d’en Cardona. Trobem una trifurcació i un replà amb un banc i un indicador, seguim el camí recte deixant el que baixa i ens trobem amb un pont de fusta que travessa el torrent de la Vinassa.

La Budellera: Seguim el camí principal, amb més pendent, deixant els que van a la masia de Ca n’Estisora. Seguim pel revolt, trobem una altra masia i en arribar a la cruïlla agafem el corriol de la dreta i entrem a la font de la Budellera. Seguim el curs de l’aigua per les escalinates fins a trobar el camí que ens porta a la masia de Ca n’Estisora; confús en certs moments. Voregem la masia i seguim un camí ample. Unes escales de fusta baixen fins al revolt de les Monges.

Torrent de la Budellera: Travessem el revolt i baixem al torrent. Un passeig amb arbres i un túnel ens porta a l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Seguim pel pàrquing de l’àrea de lleure, voregem l’ermita de Santa Maria de Vallvidrera i per uns carrers arribem al baixador de Vallvidrera.

DADES TÈCNIQUES

– Localització: Vil·la Joana (Vallvidrera) Barcelona (districte Sarrià – Sant Gervasi), Barcelonès, Serra de Collserola, Serralada Litoral.

– Punt de partida: Estació de FGC Baixador de Vallvidrera.

– Desnivell i Durada: Itinerari de 135 m de desnivell, amb pujades i baixades, i 1 h i 15 minuts de camí, aproximadament, sense comptar les aturades. Atesa l’edat dels infants, seria convenient plantejar l’itinerari com a sortida de tot el dia. Són uns 50 minuts fins a la font de la Budellera i 25 minuts de baixada.

– Transport: FCG Línies S1, S2: estació Baixador de Vallvidrera.

– Serveis:
Centre d’informació del Parc de Collserola: punt d’atenció personal, exposició permanent, sala de projecció de vídeos i audiovisuals de la zona.
Santa Maria de Vallvidrera: àrea de lleure (pícnic), fonts d’aigua potable i bar. Carretera transitada i visibilitat reduïda. Museu Verdaguer a Vil·la Joana.

 

Valoració

– Els infants han seguit unes normes de respecte cap als demés passatgers, vianants i companys, i han desenvolupat un tracte agradable i unes bones maneres a l’hora d’anar en transport públic?

– L’excursió ha estat útil perquè els infants entenguin la importància de respectar l’entorn natural i cultural?

– Els monitors hem estat capaços de transmetre aquests valors del respecte, el civisme i les bones maneres, mitjançant la nostra pròpia manera d’actuar i de comportar-nos davant dels infants i altres persones?

Edat de 3 a 8 anys
Temàtica Excursionisme
Tipus Excursió
Projecte Proposta educativa Barrinem
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai