Oci nocturn alternatiu

  • de 12 a 16 anys
  • Dinàmica de grup
  • Amistat i convivència, Ciutadania compromesa, Consum responsable, i Participació i Democràcia
  • Proposta educativa Àgora

Descripció

Els espais d’oci nocturn són clau per als joves, són els seus espais de socialització. Però, i si els proposem que creïn ells i elles un espai alternatiu d’oci nocturn? Una activitat que pot servir per donar resposta a les seves necessitats.

Objectius

  • Crear espais d’oci alternatiu juvenil autogestionat pels mateixos joves; tot impulsant la seva participació.
  • Promoure la creativitat, la iniciativa i estils de vida saludable a través de la creació d’alternatives d’oci juvenil.
  • Fomentar el treballar en xarxa amb altres entitats i associacions del barri.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Un dels espais més importants de socialització i creixement pels joves és el grup d’iguals. Amb aquest grup comparteixen molts espais d’aprenentatge i amistat com les estones d’oci, i especialment els d’oci nocturn.

Per una banda, per tal de fomentar estils de vida i pautes de consum més saludables, com una alternativa preventiva de conductes de risc. I per altra banda, construint alternatives d’oci menys consumistes, més creatius i participatius.

Aquests espais, també, han suposat ampliar els espais d’oci nocturn juvenil en alguns territoris on gairebé no hi havia espais de trobada i diversió per a joves.

A més, es promou la participació dels i les joves en l’organització i realització de les activitats d’oci nocturn; així com activitats culturals i esportives en espais educatius integradors i vincles de confiança entre els i les joves.

ACTIVITATS

Aquesta activitat està inspirada en diferents experiències d’oci nocturn alternatiu per a joves, com per exemple: Vente Pa’ka, Abierto Hasta el Amanecer i El Sótano.

Primer pas: en un primer moment, és molt important que motivem el grup de joves a participar en el projecte d’oci alternatiu; ja que ells i elles seran les protagonistes i impulsores de les activitats i el funcionament general de l’espai. Entre tots i totes les joves s’ha de crear un grup impulsor del qual poden formar part com més joves millor! Aquest grup impulsor serà posi en marxa el projecte i/o activitats d’oci nocturn alternatiu en un primer moment.

Segon pas: el grup promotor a partir de diverses assemblees, on es prendran les decisions més rellevants, i de la creació de comissions, per aquells temes i tasques més concretes, s’anirà configurant el projecte i/o cicle d’activitats d’oci nocturn alternatiu.

A més, per dotar-los d’eines per a la dinamització de les assemblees i dels espais d’oci, seria interessant que forméssim els i les joves en metodologies participatives i de dinamització.

Tercer pas: l’últim pas, i un cop feta una primera programació de les activitats, haurem de fer difusió del projecte i de les activitats a la resta de joves del centre d’esplai i del barri o població, per tal que tots i totes les joves que vulguin hi puguin participar. 

Quart pas: finalment, i el més esperat, durem a terme el desenvolupament de les activitats
programades. La periodicitat i els horaris seran decidits pel grup de joves participants, tot i que segurament es donaran en franges nocturnes i durant el cap de setmana: de divendres a diumenge.

L’espai pot ser un espai de trobada pels joves i, alhora, programar activitats decidides pels i les joves. Per exemple: activitats culturals, com: classes de salsa, de break dance, dansa per joves amb mobilitat reduïda, tallers de cuina, d’arts, de guitarra, de teatre; activitats esportives, com: futbol sala, bàsquet, yoga, pilates,…; exposicions, espectacles musicals, entre d’altres.

Cinquè pas: es pot aprofitar l’organització d’aquestes activitats d’oci nocturn per conèixer les
activitats del barri i teixir vincles per organitzar activitats conjuntament.

 

Fitxa tècnica

Edat de 12 a 16 anys
Temàtica Amistat i convivència, Ciutadania compromesa, Consum responsable, i Participació i Democràcia
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Àgora
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai