Mocador cooperatiu i adaptat

  • de 5 a 99 anys
  • Joc, Joc cooperatiu, i Joc d'equip
  • Amistat i convivència, Diversitat i interculturalitat, i Igualtat d’oportunitats
  • Proposta educativa Mirall

Descripció

El joc del mocador té una dinàmica que permet que es pugui jugar a qualsevol edat. Proposem una versió del mocador que va més enllà: és cooperativa i adaptada a la diversitat funcional.

Objectius

  • Treballar de manera cooperativa
  • Experimentar les dificultats de tenir capacitats diverses
  • Posar-se en el lloc de l’altre
  • Fer una activitat inclusiva

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

L’ACTIVITAT

Aquest joc té una dinàmica que permet que es pugui adaptar fàcilment a les necessitats i edats del grup, segons el que es vulgui treballar. La nostra proposta es centra en fer-ho de manera cooperativa i adaptada.

En el joc del mocador calen dos equips, en els que cada participant té un número adjudicat.

Al mig dels dos equips hi ha una persona que té el mocador i que dirà un número, les persones que tinguin aquest número hauran de córrer per anar a buscar el mocador i tornar al seu equip sense ser pillat per l’altre jugador/a.

Variants inclusives i cooperatives:

– Es pot adjudicar una característica a cada jugador que ha de mantenir durant tot el joc i que li farà més difícil la dinàmica habitual. Per exemple: anar a peu coix, haver de fer 4 salts abans de començar a córrer, haver de fer passes molt petites, fer 3 passes endavant i una enrere…

– Si hi ha algun infant amb diversitat funcional és el moment per “igualar les capacitats”, intentar que la resta de participants tinguin les mateixes condicions que l’infant amb diversitat. Per exemple, si l’infant té problemes de mobilitat, adjudicar als altres jugadors alguna característica física que els condicioni el joc.

– Jugar de manera cooperativa vol dir jugar dient més d’un número a la vegada. Amb aquesta dinàmica els i les jugadores han de treballar en equip per tal d’anar a buscar el mocador. D’aquesta manera la dinàmica seria la següent:

* Si es diu 1 número: es va a buscar el mocador de la manera habitual.

* Si es diuen 2 números: les dues persones que tinguin aquests dos números han d’anar a buscar el mocador fent el carretó o a cavallet.

* Si es diuen 3 números: els tres jugadors amb els números han d’anar-lo a buscar fent la cistelleta.

*Si es diuen 4 números: hauran d’anar amb els ulls tapats.

 

Una vegada finalitzat el joc, es poden posar en comú les sensacions dels participants tenint en compte les dificultats que s’hagin trobat jugant.

Pots trobar més activitats d’inclusió o relacionades amb la diversitat funcional al projecte de la Proposta Educativa Mirall.

Edat de 5 a 99 anys
Temàtica Amistat i convivència, Diversitat i interculturalitat, i Igualtat d’oportunitats
Tipus Joc, Joc cooperatiu, i Joc d'equip
Projecte Proposta educativa Mirall
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai