Mirall, miralllet...

  • de 3 a 8 anys
  • Dinàmica de grup, Joc, i Joc de simulació
  • Amistat i convivència, Consciència emocional, Emocions, i Habilitats per a la vida
  • MOOC Educació Emocional, Proposta educativa Estima, i Proposta educativa Viure Somriure

Descripció

Autoestima vol dir acceptar-nos tal com som, amb moments alegres i tristos, amb il·lusions i preocupacions, capacitat i limitacions. Expressar com ens sentim és crucial.

Objectius

  • Ampliar el vocabulari amb relació als sentiments i sensacions.
  • Manifestar els sentiments, especialment els positius i d’obertura cap als altres.
  • Ampliar la capacitat d’imaginació.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

L’ACTIVITAT

Per tal de dur a terme aquesta activitat, es demanarà als infants que seguin en rotllana, i se’ls llegirà el conte de l’Aneguet lleig de Hans Christian Andersen.

Aquest conte narra la història d’un aneguet que és diferent dels altres i per això és rebutjat, fins que creix i es converteix en un cigne.  Amb aquest conte es poden treballar diversos sentiments com la soledat, la identitat, l’ajuda, l’enveja, la por o l’amistat.

Un cop explicat el conte es farà un mural recollint tots els sentiments que s’han observat en el conte, i es parlarà sobre com es pot actuar quan sentim por o ràbia, amb qui ho podem compartir i com ho gestionem.

Proposta d’expressió dels sentiments

Una possible manera per treballar els sentiments és a través de la música. Així es repartirà un mirallet de mà a cada infant i es posarà música suau de fons.

Una vegada tots els infants tenen el mirall se’ls dirà que anem a fer “com si fóssim…” o “com si estiguéssim…”.

Els monitors o monitores llegiran els sentiments que abans s’han posat en comú, i també podran afegir-ne d’altres que no s’hagin comentat. La idea és que cada vegada que es digui un sentiment, els infants l’han d’expressar amb el seu rostre i mirar-se al mirall.

Aquest fet permetrà veure quins són els gestos que adopta la nostra cara quan ens sentim de certa manera, i també poder identificar possibles sentiments que sentin altres persones.

 

Valoració

Cal tenir en compte que és un treball individual dels infants, i que epr tant pot ser que per alguns els toqui, és per això que cal crear un espai íntim i segur.

Les persones dinamitzadores han de participar activament de l’activitat i no ser només uns espectadors. D’aquesta manera farà que els infants se sentin més segurs veient un referent que també ho fa.

Per últim, es comentarà com s’han sentit amb cada sentiment, quin és el més fàcil i el més difícil d’expressar…

Edat de 3 a 8 anys
Temàtica Amistat i convivència, Consciència emocional, Emocions, i Habilitats per a la vida
Tipus Dinàmica de grup, Joc, i Joc de simulació
Projecte MOOC Educació Emocional, Proposta educativa Estima, i Proposta educativa Viure Somriure
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai