Rere la tassa de cafè

  • de 10 a 99 anys
  • Gimcana
  • Ciutadania compromesa, Consum responsable, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa B612

Descripció

Aquesta activitat ens permetrà treballar a fons les relacions i implicacions que comporten tots els nostres actes quotidians (almenys tots aquells que tenen a veure amb el consum…).

Objectius

  • Reflexionar sobre les implicacions dels nostres actes de consum.
  • Parlar sobre conceptes com impacte ambiental, consum energètic per a la producció i transport d’aliments, proximitat geogràfica, relacions comercials justes, …
  • Analitzar críticament i conscient els propis actes de consum.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Aquesta activitat ens permetràs treballar a fons les relacions i implicacions que comporten tots els nostres actes quotidians (almenys tots aquells que tenen a veure amb el consum…). I quin millor exemple com a representant dels nostres “actes quotidians” que una tassa de cafè?

Prendre cafè és un dels hàbits que més ha arrelat socialment, però… Ens hem plantejar mai a fons tot el que implica que 100ml de cafè hagin arribat a la nostra tassa?

OBJECTIUS EDUCATIUS

– Reflexionar sobre les implicacions dels nostres actes de consum.

– Parlar sobre conceptes com impacte ambiental, consum energètic per a la producció i transport d’aliments, proximitat geogràfica, relacions comercials justes…

– Analitzar críticament i conscient els propis actes de consum.

ACTIVITATS

INTRODUCCIÓ

Començarem llegint entre tots/es “La història d’una tassa de cafè” com a exemple de la complexitat que hi ha tot sovint rere els fets més quotidians.

LA GIMCANA

A continuació formarem grup de 4 o 5 nois/es i cada grup haurà de tenir el full de respostes amb el mapa corresponent.

Expliquem a aquests grups  que el seu objectiu durant el joc serà descobrir “què s’amaga” (processos, actors, impactes socials i ambientals…) rere una tassa de cafè; sobretot pel que fa referència a dues coses tal com veuran els fulls de respostes:

– Els diners que es destinen a cada pas entre la plantació i el consum del cafè.

– Els països i ciutats on tenen lloc aquests passos o processos.

Per a descobrir-ho els caldrà passar 6 proves que estaran distribuïdes per l’esplai.

Cada grup iniciarà la descoberta/gimcana per una prova diferent. La localització d’aquesta primera prova haurà de ser comunicada a cada grup per l’educador. Rere cada prova trobaran escrita la localització de la següent.

És recomanable amagar en cert grau les proves al lloc indicat (més o menys en funció de l’edat) de manera que la dificultat de trobar-les pugui simbolitzar la dificultat de trobar i aclarir informació d’aquest tipus a la realitat.

Especifiquem el temps total que donarem per poder realitzar tota la gimcana, i comencem!

POSEM EN COMÚ

Un cop hem exhaurit el temps donat o tots els grups han passat per les 6 proves, ens agrupem de nou i repassen els resultats.

Aprofitem “l’excusa” de comparar resultat per anar a comentant per a cada procés si ens ha sorprès, què ens ha semblat…

Un cop tenim tot el full de respostes complet, en comentem el resultat global (quina proporció del cost total s’aplica a cada procés? Sembla lògic que sigui així? Sembla just? Quants quilòmetres de transport van carregats a cada tassa de cafè= Ho imaginàvem?…) I pel que fa a l’impacte ecològic de la tassa de cafè, què en pensem?

Podem aprofitar per reflexionar al voltant d’iniciatives com comerç just o altres que els infants o joves coneguin.

Un bon exercici per visualitzar la complexitat d’un fet tan quotidià com prendre un cafè, és intentar dibuixar un diagrama amb totes les variables que hi intervenen i les relacions que s’estableixen entre aquests.

EIX ARTÍSTIC: DIAGRAMA/MURAL

Proposem cloure aquesta activitat amb un mural del diagrama conceptual amb totes les variables que intervenen en el procés de la tassa de cafè i les relacions que s’estableixen entre aquests. El podem col·locar en gros i amb colors diferents per cada pas/procés al centre del mural.

Al seu voltant podem anotar-hi reflexions en forma de frase curta que hagin anat sorgint durant l’activitat (podem fer-les entre tots, encarregar-ne un parell a cada grup,…)

RECURSOS

– Informació sobre la iniciativa Comerç Just d’Intermón Oxfam https://www.oxfamintermon.org/ca/com-pots-collaborar/compra-comerc-just

– Informació sobre Economia Social i Solidària http://festacjib.wordpress.com/leconomia-solidaria/

– Monogràfic de Setem “Teixint una altra economia. Una Economia més justa, democràtica i sostenible ja existeix: l’Economia Social i Solidària. https://www.setem.org/wp-content/uploads/media/pdfs/revista_setem_21_cat1.pdf

 

Valoració

La valoració final de les diferents activitats proposades en aquesta fitxa ens hauria de permetre profunditzar en els següents aspectes:

– Capacitat d’entendre i relacionar cada procés i les relacions entre ells.

– Coneixements previs sobre les repercussions ambientals dels nostres actes de consum.

– Aportacions de cada participant en la reflexió grupal.

Edat de 10 a 99 anys
Temàtica Ciutadania compromesa, Consum responsable, i Sostenibilitat
Tipus Gimcana
Projecte Proposta educativa B612
Espai
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai