Les dones agricultores

  • de 3 a 12 anys
  • Conte
  • Alimentació, Igualtat d’oportunitats, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa enCORatja't i Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Activitat per a sensibilitzar els infants sobre els drets de les dones, la pagesia i la cura del planeta, posant en valor el seu rol en l’agricultura i el món rural.

Objectius

  • Sensibilitzar sobre els drets de la dona i l’ofici de la pagesia femenina.
  • Posar en valor les tasques de la cura i l’estima del planeta.
  • Promoure els valors de la igualtat i l’equitat.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

En la producció agrícola, s’han visibilitzat històricament les tasques realitzades pels homes, alhora que s’han invisibilitzat les tasques que realitzen les dones –com ha passat amb el conjunt de la societat.

Si ens comparem amb generacions passades de la nostra mateixa família, podem observar com aquesta estructura de pensament, al voltant dels rols de gènere, va canviant. També ho fa per al conjunt de la societat, tot i que falta recorregut per arribar a unes relacions equitatives entre, per una banda, homes i dones i, per l’altra, entre humans i naturalesa.

En molts llocs del món, al llarg de la història, part de la producció d’aliments per a la subsidència ha estat feina de les dones —recol·lectar plantes i fruits, guardar i seleccionar llavors, etc. Elles s’han ocupat de mantenir la productivitat dels terrenys comunals, han organitzat la vida col·lectiva i els sistemes de protecció d’abandó i orfandat, i han defensat la seva terra i la supervivència de les seves famílies i comunitats. Les dones tenen, freqüentment, coneixements particulars en agricultura i medicina popular, cosa que ha quedat infravalorats per la irrupció del mercat o, de vegades, de l’estat.

Cicle infantil o comunitat d’aprenentatge de petits

L’activitat amb els infants es basa en la lectura conjunta d’alguns dels llibres que us proposem acompanyada d’una reflexió conjunta en rotllana. 

Wangari Maathai es va donar a conéixer a tot el món pels combats tan valents que va lliurar en benefici del planeta, dels drets de les dones i de la llibertat. El seu país, Kenya, i la resta d’Àfrica es van oposar a la desforestació i, així, va aconseguir fer renàixer els boscos amb l’ajuda de milers de persones.Va ser guardonada en 2004 amb el premi Nobel de la Pau.
Salvatge és el brillant debut de l’autora hawaiana Emily Hughes. Amb frescor i desimboltura on s’explica la història duna nena que viu feliç a la natura, on els óssos li han ensenyat a menjar, els ocells a parlar i les guineus a jugar. Ella és audaç, valenta i increïblement lliure. Però un dia un nou animal entra en escena…

Cicle inicial / mitjà o comunitat d’aprenentatge de mitjans

La lectura serà el fil conductor de l’aprenentatge de l’activitat. Podeu fer-ho conjuntament per després afavorir l’aparició del debat i la reflexió sobre les històries que us trobareu.

Cicle superior o comunitat d’aprenentatge de grans

Per aquesta etapa us plantegem un joc interactiu de preguntes basat en dades reals que dona visibilitat al paper de la Dona en l’àmbit rural en diferents èpoques. Després, es podria generar un debat per reflexionar sobre els conceptes que s’han après.

Link al joc: Dones i Pagesia.

Podeu consultar més informació sobre dones i agricultura al recurs Dones rurals.

Edat de 3 a 12 anys
Temàtica Alimentació, Igualtat d’oportunitats, i Sostenibilitat
Tipus Conte
Projecte Proposta educativa enCORatja't i Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai Interior
Autoria Fundesplai, Paidos i 7iTRIA
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai