El Mapa dels Tresors

  • de 3 a 17 anys
  • Activitat de natura i Joc
  • Natura i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Camins

Descripció

En aquesta activitat us animem a que exploreu ben a fons tot allò que ens envolta quan sortim d’excursió, amb l’objectiu de poder trobar coses que ens sorprenguin, que no haguem vist mai…

Objectius

  • Respectar i prendre consciència dels elements del paisatge que ens envolten a través de l’observació activa.
  • Utilitzar la imaginació i la creativitat per representar una vivència relacionada amb l’entorn natural.
  • Mostrar interès i respecte pels diferents punts de vista dels companys/es.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Els exploradors

És l’hora de sortir a explorar, de llençar-se a l’aventura. Cal anar a preparats i portar tot el necessari, però sobretot cal anar amb els ulls ben oberts i disposats a trobar coses que fins ara desconeixíem.

D’excursions n’hi ha de tota mena: per passar el temps, per relaxar-se per provar-se a un mateix… Amb aquesta activitat us proposem una excursió per explorar. L’objectiu és poder trobar coses que ens sorprenguin, que no haguem vist mai o que ens semblin curioses, boniques o fins i tot repulsives.

Compartir aquestes troballes ens apropa als nostres companys/es i fa més emocionant el camí.

El mapa dels tresors

Però un cop hem tornat què ens queda? Ens pot passar que el grup tingui naturalistes en potencia que s’enduen tot tipus de pinyes, pals, pedres, i fulles de record. Els objectes són importants.

Tanmateix podem proposar una alternativa. Aquesta consisteix a crear un mapa del recorregut que han realitzat. L’objectiu no és aconseguir una reproducció exacta sinó que, com un mapa pirata, el dibuix contingui elements característics de la ruta que hagi cridat l’atenció com una clariana amb maduixeres salvatges, un penya-segat, un arbre amb un tronc peculiar, el cau d’un animal…

El resultat serà un mapa amb els records que atresorin de l’excursió. Serà una representació molt personal i com a tal, s’haurà de tractar amb respecte i comprendre les emocions que s’hi guarden. Els mapes poden ser exposats al campament o a la tornada, ens poden ser útils per valorar l’excursió o perquè els infants expliquin l’experiència al tornar a casa.

 

Valoració

Per poder valorar amb els infants aquesta activitat cal tenir en compte que hi hagi un interès per la natura i la seva observació activa.

– Creativitat i imaginació

– Respectar les diferents perspectives i representacions dels companys/es

– Recordar i donar valor a les experiències que hem viscut a la natura

 

Edat de 3 a 17 anys
Temàtica Natura i Sostenibilitat
Tipus Activitat de natura i Joc
Projecte Proposta educativa Camins
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai