10 curtmetratges sobre migracions i refugi per a l’escola o l’esplai
- de 10 a 18 anys
- Audiovisual i Dinàmica de grup
- Drets de l’Infant, Igualtat d’oportunitats, Migracions i refugi, i Pau i solidaritat
- Proposta educativa nuSOS
Descripció
Hem preparat un recull de curtmetratges sobre migracions i refugi que poden ser molt útils per engegar un espai de reflexió amb infants i joves sobre aquestes temàtiques.
Objectius
- Desenvolupar una mirada crítica al voltant de les temàtiques dels vídeos.
- Participar d’un debat fent analogies i contraposant realitats.
- Conrear el diàleg i l’apreciació de les distintes opinions.
Desenvolupament de l'activitat
Tens 5 minuts per transformar mirades?
1. El viaje de Saïd
Aquest documental narra amb gran sensibilitat, senzillesa i bellesa el viatge d’un nen marroquí cap a Europa ha aconseguit diversos premis nacionals i internacionals com el Premi Goya al millor curtmetratge del 2006.
Veure aquí el documental.
2. Puk y el muro
En Puk és un nen d’una ciutat on hi ha un mur molt alt i es qüestiona per a què serveix. De manera simbòlica convida a reflexionar i a transformar la societat amb els valors de la ciutadania global. Podeu fer servir la unitat didàctica de Kaidara per treballar aquest curtmetratge amb els nens i nenes.
Veure aquí el curt d’animació.
3. People of nowhere – Gent d’enlloc
Un curtmetratge de Lior Sperandeo, fotoperiodista israelí que examina les conseqüències humanes del conflicte sirià i els desplaçaments de població que comporta amb imatges filmades a Lesbos.
Veure aquí el curtmetratge.
4. Colze a colze
Una mirada sobre el fenomen de l’exclusió i el valor de l’amistat per fer-hi front. (Projecte Edufilms de Fundesplai). Curt realitzat per joves.
Veure aquí el curtmetratge.
5. Más allá de la Frontera
Mirar-se als ulls durant 4 minuts pot transformar la nostra manera de veure i relacionar-nos amb les altres persones. (Vídeo d’Amnistia Internacional).
Veure aquí el clip.
6. Can you see the future? – Pots veure el futur?
Curt produït per Infants sirians on mostren els seus somnis (projecte PLURAL +).
Veure aquí el clip.
7. We are Human – Som Humanes
Persones migrants d’Àfrica parlen dels estereotips associats a les seves diferents nacionalitats (projecte PLURAL +)
Veure aquí el clip
8. I am Aliya – Jo soc Aliya
Aquesta història ens endinsa en la ment d’una noia refugiada que tracta els problemes que van esclatar durant la guerra a Síria (projecte PLURAL +).
Veure aquí el clip.
9. 500 milles
Un curtmetratge produït pels i les joves de l’esplai el Nus de Sant Joan Despí i l’Associació Méliès sobre la història de dos germans migrants i el seu viatge (projecte Edufilms Fundesplai).
Veure aquí el curt.
10. Contes sense fades – UNICEF
Contes sense fades és un recull de curtmetratges produïts per UNICEF que expliquen la vida de nens i nenes que han hagut de marxar dels seus països buscant refugi. Podeu trobar la playlist complerta al youtube i també fer servir la unitat didàctica que Unicef ha creat per treballar aquests curtmetratges amb alumnes de primària.
Veure aquí el recull de curtmetratges.
Orientacions didàctiques
- Abans de veure qualsevol dels films penseu a generar expectatives entre els infants. Per exemple: a banda de preparar la sala com un espai de cinema, cuinar crispetes…, desperteu l’interès triant imatges dels films o petits fragments per decorar uns dies abans la sala.
- Després de veure la pel·lícula i abans d’iniciar el debat ajudeu als infants a expressar els sentiments que ens ha provocat, quines coses ens ha fet pensar, com ens ha fet sentir, etc. Podeu emprar tècniques artístiques. Expressar a través de dibuixos, plastilina, etc.
- Organitzem el debat a partir de la tècnica del diàleg socràtic. Veiem quins passos i moments cal implementar.
Diàleg socràtic
La pregunta
Un cop haguem visionat el curt, l’educador/a llançarà l’anomenada “pregunta d’obertura”. Aquesta és la que dona peu al debat i ha de complir una sèrie de requisits:
- Ha de ser prou àmplia com per encetar un debat que no focalitzi en una única temàtica o subtema del text.
- No pot tenir connotacions o judicis de valor que posicionin el professor en un o altre paradigma o resposta.
- Ha d’apuntar a la idea principal del vídeo però sent prou àmplia per a què generi controvèrsia i desperti la reacció dels participants.
- Alguns exemples podrien ser: Quin títol posaríeu a aquest curt? Què creieu que vol expressar l’autor/a? De què tracta en essència la trama? Caldrà tenir preparades preguntes de seguiment per si el diàleg no avança o s’estanca en algun punt.
La disposició de l’espai
Es crearan dos cercles concèntrics (dins i fora). Els infants o joves del cercle central seran els que duran a terme el debat. Els infants o joves del cercle exterior jugaran diferents rols que explicarem en el punt següent. És molt important, d’aquí la distribució en cercle, que totes les persones participants puguin tenir contacte visual i escoltar-se amb facilitat. L’educador/a no s’inserirà en cap dels cercles i evitarà ocupar una posició que pugui denotar superioritat.
Normes i estratègies per al diàleg
- No es pot aixecar la mà per intervenir. Hem d’aprendre a trobar el moment indicat per intervenir.
- No podem interrompre. És una regla bàsica per tal de poder entendre’ns i que totes les opinions puguin ser escoltades i acabades.
- Quan intervenim hem de contestar a les intervencions anteriors, no introduir un tema nou si no considerem que el subtema anterior ha quedat esgotat o tancat.
- Hem d’utilitzar un llenguatge clar i entenedor. Parlar pausadament per promoure un clima de confiança i calma.
- En cas de no entendre algun argument podem preguntar al o la participant i demanar que ho expliqui de nou.
- En cap moment es podrà faltar al respecte a cap participant per més desacord que puguem mostrar amb ell o ella.
Els rols durant el diàleg
El paper del cercle extern és tan important com l’intern. Els diferents rols que jugaran els infants i joves del cercle extern són:
- Relatoria: Pren notes de les idees principals i preparà les conclusions del debat
- Comptador/a de referències: Compta quantes vegades cada membre fa referència al vídeo. Comptador/a d’intervencions: Compta quantes vegades intervé cada membre i fa una estadística final.
- Ombres: Avaluen individualment (en la mesura del possible hi ha una ombra per participant) a cada membre del debat segons la següent pauta (amb progressió de 1 a 5):
- Parla de forma entenedora i amb calma?
- Argumenta les seves afirmacions?
- Utilitza el text per a fer referències fonamentades?
- Escolta als altres respectuosament?
- Utilitza llenguatge inadequat?
- Té un paper de lideratge en el debat?
- Es dirigeix i manté visualment contacte amb tots els participants?
- Evita els debats hostils amb altres participants?
- Lliga el seus arguments amb el d’altres participants?
Important. Adapteu aquests rols i les explicacions a les edats dels infants i joves. Valoreu si convé suprimir-ne algun per facilitar la comprensió de les funcions. També seria interessant preveure cartellets on constés el rol que s’assumeix per fer-lo més creïble i fitxes d’observació (amb ús de gomets o similar), per facilitar les tasques.
El paper de l’educador/a
Excepte en el moment de la pregunta d’obertura el paper de l’educador hauria de ser discret. En cas que sorgissin conflictes hauríem de promoure que sigui el mateix cercle central qui els reguli.
Important. Naturalment, en funció de l’edat dels infants i joves el paper de l’educador/a serà més o menys intervencionista.
Conclusions
Un cop acabat el diàleg, el relator/a exposarà les conclusions i decidirem col·lectivament com recollir-les perquè siguin visibles a l’aula: mural, collage, etc.
Altres recursos audiovisuals sobre migracions
Fitxa tècnica
Edat | de 10 a 18 anys |
---|---|
Temàtica | Drets de l’Infant, Igualtat d’oportunitats, Migracions i refugi, i Pau i solidaritat |
Tipus | Audiovisual i Dinàmica de grup |
Projecte | Proposta educativa nuSOS |
Espai | Interior |
Autoria | Fundesplai |
Llicència | Reconeixement – No Comercial (by-nc) |