Dones rurals

  • de 10 a 11 anys
  • Videojoc
  • Alimentació, Ciutadania compromesa, i Igualtat d’oportunitats
  • Proposta educativa enCORatja't i Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Joc virtual interactiu per a descobrir el rol de la dona rural a través de diferents èpoques i visibilitzar la seva importància en la pagesia, l’agricultura, la cuina i el món rural.

Objectius

  • Sensibilitzar sobre els drets de la dona.
  • Conèixer el paper de la dona rural al llarg del temps.
  • Promoure els valors de la igualtat i l’equitat.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Per pensar una mica

En la producció agrícola, s’han visibilitzat històricament les tasques realitzades pels homes, alhora que s’han invisibilitzat les tasques que realitzen les dones –com ha passat amb el conjunt de la societat.

Si ens comparem amb generacions passades de la nostra mateixa família, podem observar com aquesta estructura de pensament, al voltant dels rols de gènere, va canviant. També ho fa per al conjunt de la societat, tot i que falta recorregut per arribar a unes relacions equitatives entre, per una banda, homes i dones i, per l’altra, entre humans i naturalesa.

En molts llocs del món, al llarg de la història, part de la producció d’aliments per a la subsidència ha estat feina de les dones —recol·lectar plantes i fruits, guardar i seleccionar llavors, etc. Elles s’han ocupat de mantenir la productivitat dels terrenys comunals, han organitzat la vida col·lectiva i els sistemes de protecció d’abandó i orfandat, i han defensat la seva terra i la supervivència de les seves famílies i comunitats. Les dones tenen, freqüentment, coneixements particulars en agricultura i medicina popular, cosa que ha quedat infravalorats per la irrupció del mercat o, de vegades, de l’estat.

Joc interactiu

A través d’un joc interactiu de preguntes basat en dades reals, es dona visibilitat al paper de la dona en l’àmbit rural en diferents èpoques.


Després de fer el joc, generem un petit debat sobre les dades apreses.


Link del joc:

 

Pots complementar aquesta activitat amb la proposta Dones, pageses i enCORatjades. 

Edat de 10 a 11 anys
Temàtica Alimentació, Ciutadania compromesa, i Igualtat d’oportunitats
Tipus Videojoc
Projecte Proposta educativa enCORatja't i Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai
Autoria Fundesplai_Paidos
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai