La tribu de Camelot a escena!

  • de 8 a 12 anys
  • Conte i Dinàmica de grup
  • Amistat i convivència i Igualtat d’oportunitats
  • Proposta educativa Mandala

Descripció

Farem un petit projecte de teatre que ens permetrà promoure valors d’empatia i respecte cap als altres. Els nois i noies desenvoluparan habilitats comunicatives que els ajudaran a estar més cohesionats com a grup.

Objectius

– Treballar en equip. Col·laborar i ajudar-se mútuament. Desenvolupar el sentiment de grup.

– Estar el sentiment de grup. Estar disposats a dialogar, comunicar-se obertament i dirigir-se als altres de forma respectuosa. Mostrar actituds agradables i interès pel diàleg. Escoltar i seguir de forma activa les converses.

– Adquirir habilitats d’expressió corporal. Tenir consciència de l’espai en escena.

– Ser capaços de posar-se a la pell de l’altre, representar diverses situacions i reflexionar entorn a aquestes.

– Relacionar aspectes de l’obra de teatre amb situacions reals. Ser crítics davant de les injustícies i desigualtats.

– Establir relacions positives i de respecte, expressar els seus sentiments vers els altres i comportar-se en coherència amb els seus compromisos.

Desenvolupament de l'activitat

L’OBRA

La Carlota i el misteri del botí pirata és un dels llibres de la col·lecció de La Tribu de Camelot, de la Gemma Lienas. Aquesta tribu és una colla d’amics que decideixen treballar sempre en equip, ajudar les persones que ho necessitin i lluitar per la igualtat. Proposem donar-li forma d’obra de teatre al llibre per poder-lo representar.

No obstant això, també podem escollir alguna altra obra que tingui elements de treball en equip, de respecte, empatia i igualtat.

DE L’ENTRENAMENT A LA REPRESENTACIÓ

Entrenament previ
Un cop haguem realitzat les visites de motivació, començarem a fer l’escalfament a partir d’activitats d’expressió oral i corporal, jocs de confiança, dramatitzacions, confecció de disfresses, coreografies i danses. D’aquesta manera ens posarem a prova, ens coneixerem millor, serem conscients de les nostres capacitats i podrem decidir quina tasca encaixa millor amb les nostres habilitats.

Constituir-nos com a companyia
Ens plantejarem la possibilitat de constituir-nos com a companyia i fer una obra de teatre. En aquest moment reflexionarem sobre la durada de tot el procés, la importància de comprometre’ns amb el grup, de treballar en equip i conviure de manera agradable.

Planificar el calendari
Determinarem el calendari del projecte. Aprofitarem per decidir on volem representar l’obra de teatre i quin volem que sigui el públic. Pot ser interessant dirigir-nos al col·lectiu de les persones grans per ampliar l’oferta d’activitats destinades a ells/es, per fer-los passar una bona estona, fer-los sentir importants i oferir-los la possibilitat de relacionar-se amb nois i noies joves.

Conèixer el llibre
Presentarem el llibre de La Carlota i el misteri del botí pirata i cadascun dels personatges. Per tal que els nois i noies es puguin fer una idea de com és cadascú, podem escanejar la pàgina de presentació dels personatges que apareix al llibre i projectar-la en gran. Farem una primera lectura entre tots i intentarem dividir la història en parts, que possiblement es convertiran en els diferents actes de l’obra.

Elaborar el guió
Els monitors i les monitores escriurem les primeres parts de cada acte i després els nois i noies treballaran per grupets i continuaran els guions que haurem començat els monitors. Un cop tinguem el primer esbós assignarem els personatges a cadascú i llegirem el guió entre tots i totes. A mida que anem llegint anirem fent les rectificacions que calgui.

Repartir la feina
Com haurem visitat el grup de teatre amateur, ja coneixerem l’equip necessari per muntar una companyia. Per tant, ja podrem començar a repartir-nos els papers i les tasques de cadascú. Hi haurà el director o directora de l’obra, els actors i les actrius, els responsables dels decorats, de la llum, del so, del vestuari i el maquillatge, de la publicitat i el reportatge fotogràfic.

Aprendre el guió
Llegirem el guió tots plegats, segons els personatges adjudicats, per anar-nos familiaritzant amb cadascun del papers. Treballarem l’entonació, la vocalització, el ritme de la veu i mica en mica ens anirem aprenent el guió. Haurem de fer un esforç personal per memoritzar individualment el nostre paper.

Assajar l’obra
Assajarem l’obra per escenes i ens farem una idea de l’espai del que disposem. Anirem introduint gests, moviments, entrades i sortides dels personatges a escena, millores en l’entonació i el volum de la veu. Mentre uns actuen els altres poden fixar-se en com ho fan els companys/es i indicar-los en què poden millorar.

L’escenografia, el vestuari i el maquillatge
Podem dissenyar un decorat base i anar afegint complements segons els canvis d’escenes que hi hagi. Dibuixarem primer com volem que sigui la disposició general de l’escenari, amb el mobiliari, i seguidament ens distribuirem per tal de reunir tot allò que necessitem.

Llum i so
Farem probes per saber en quin moment hem d’enfocar algun punt de l’escenari, quan hem de baixar la intensitat de les llums, quan hem d’apagar-les en el canvi de mobiliari i decorats, o bé, quan arriben els entreactes.

Pel que fa al so, també serà necessari fer probes que ens permetin assegurar-nos que l’audició és bona. A més, podem aprendre a fer certs sons amb objectes, com el picar una porta o uns plats que es trenquen.

Publicitat i reportatge fotogràfic
Farem publicitat de l’obra amb previsió per assegurar el públic. La publicitat pot consistir en fer cartells i programes. La via per la qual ho comunicarem a tothom pot ser donant fulletons a totes les botigues del barri, penjant cartells, també podem enviar un correu electrònic amb el programa, posar una notícia a les xarxes…

El reportatge fotogràfic el podem anar fent al llarg de tot el procés per tal que ens quedi un record de tot el que hem viscut. Se’n pot fer un àlbum.

Assaig general
Farem l’assaig general uns dies abans de la representació de l’obra. Convidarem algunes persones per habituar-nos al públic i perquè ens puguin donar la seva opinió. Un cop acabat l’assaig, serem positius amb els nois i noies. Si hi ha alguna cosa a millorar i volem introduir algun petit canvi, caldrà fer un altre assaig. Procurarem orientar i engrescar cadascú individualment.

La representació
El dia de la representació hem d’assegurar-nos que tot surti tal com ho havíem planificat. Hem de procurar que el públic posi de la seva part, per això hi haurà alguna persona encarregada d’acomodar la gent i distribuir tothom per la sala, de fer silenci i repartir els últims programes. Si hi ha infants petits, algun monitor s’haurà d’encarregar d’estar a la seva vora per controlar que no es dispersin i que parin atenció. Per últim, algun monitor s’encarregarà de gravar l’obra per poder tenir el record i fer la valoració final.

 

Valoració

– El procés de creació de l’obra,

– El treball en equip realitzat

– Les dificultats amb les que ens hem trobat

– El que millor ha funcionat del projecte

– Si hem estat capaços de ser crítics en les nostres reflexions

– Com hem ajudat individualment cadascú de nosaltres, a crear un bon ambient de grup

– Què hem après dels altres

– Quins han estat els comentaris de les famílies i els espectadors en general

– Quins aspectes hauríem de millorar

– Si creiem que el grup està més cohesionat

Fitxa tècnica

Edat de 8 a 12 anys
Temàtica Amistat i convivència i Igualtat d’oportunitats
Tipus Conte i Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Mandala
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai